Η Ελλάδα μεγαλύτερος δικαιούχος κοινοτικών κονδυλίων σε ποσοστό ΑΕΕ το 2004

Στη δημοσιότητα η «Έκθεση για την κατανομή των δαπανών της Ε.Ε. ανά κράτος μέλος για το 2004»
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 13:45
UPD:13:51

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πορίσματα της «Έκθεσης για την κατανομή των δαπανών της Ε.Ε. ανά κράτος μέλος για το 2004». Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, το 2004 χορηγήθηκε σε δικαιούχους στα κράτη μέλη ποσό 92 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάθε χώρα έλαβε κονδύλια για τις περιφερειακές πολιτικές, τη γεωργία, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την έρευνα. Συνολικά 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν σε χώρες εκτός της Ένωσης ή σε μερικά κράτη μέλη. Όπως επίσης επισημαίνεται οι κύριοι δικαιούχοι μεταξύ των κρατών μελών παραμένουν οι ίδιοι όπως το 2003, ενώ για το σύνολο των 10 νέα κρατών-μελών, το λογιστικό υπόλοιπο του 2004 ήταν σαφώς και σημαντικά καλύτερο από ότι το 2003, όταν δεν είχαν ακόμα προσχωρήσει στην Ε.Ε.(θετικό καθαρό υπόλοιπο 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2003, πριν από την προσχώρησή τους. Ταυτόχρονα δεν προκλήθηκε σημαντική αύξηση των συνεισφορών των ΕΕ-15.

Ο μεγαλύτερος δικαιούχος κοινοτικών κονδυλίων για το 2004 ήταν η Ισπανία (16.4 δισεκατομμύρια ευρώ) που έλαβε περισσότερα χρήματα από τα μεγαλύτερα από άποψη πληθυσμού κράτη μέλη, όπως η Γαλλία (12.9 δισεκατομμύρια ευρώ), η Γερμανία (11.7 δισεκατομμύρια ευρώ), η Ιταλία (10.4 δισεκατομμύρια ευρώ), και το Ηνωμένο Βασίλειο (7.1 δισεκατομμύρια ευρώ). Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος κονδυλίων για διαρθρωτικές ενέργειες, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Ωστόσο, σε επίπεδο ποσοστού του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ), τα περισσότερα κονδύλια έλαβαν η Ελλάδα (3,52 % του εθνικού ΑΕΕ) και η Πορτογαλία (3,35 %), ενώ ακολουθούν η Λιθουανία (2,81 %), η Εσθονία (2,50 %) και η Λετονία (2,46 %).

Τα οφέλη κατανέμονται σε όλα τα κράτη μέλη. Το επίκεντρο των δαπανών μετατοπίζεται προοδευτικά σε πολιτικές που συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα. Τα μερίδια που έλαβαν οι διάφοροι τομείς πολιτικής το 2004 μεταβλήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα κονδύλια που χορηγήθηκαν στα κράτη μέλη για διαρθρωτικές ενέργειες καλύπτουν τη συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από 28,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 34,1 δισεκατομμύρια ευρώ (+19,8%), καθώς και τις εσωτερικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής αγοράς και της έρευνας (σημειώνοντας αύξηση από 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2003 σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2004).

Τα κονδύλια που χορηγήθηκαν στα κράτη μέλη για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη αντιστοιχούν στο 47,5 % ( 43,6 δισεκατομμύρια ευρώ) των συνολικών χορηγηθεισών δαπανών για το 2004, επομένως σημειώθηκε μείωση σε σχέση με το 54,1 % (44,4 δισεκατομμύρια ευρώ) για το 2003. Στη γεωργία οι κύριοι δικαιούχοι παραμένουν οι ίδιοι. Σε απόλυτους όρους, η Γαλλία έλαβε τα περισσότερα κονδύλια, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο,

Όσον αφορά τις εσωτερικές πολιτικές, η Γερμανία έλαβε το μεγαλύτερο ποσό ενώ ακολουθούν η Γαλλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Στις διοικητικές δαπάνες της ΕΕ παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση. Τα περισσότερα κονδύλια χορηγήθηκαν στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, στα οποία βρίσκονται δύο από τις έδρες των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Οι εθνικές συνεισφορές (συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών που βασίζονται στον ΦΠΑ και το ΑΕΕ) αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ και ανήλθαν συνολικά σε 82,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2004. Το υπόλοιπο προήλθε από τους καλούμενους παραδοσιακούς ίδιους πόρους (τελωνειακοί και γεωργικοί δασμοί), το πλεόνασμα από το 2003 και άλλα έσοδα.

Μπορείτε να συμβουλευθείτε την έκθεση για τις κατανεμημένες δαπάνες στην ακόλουθη διεύθυνση: http://europa.eu.int/comm/budget/agenda2000/reports_en.htm και τη δημοσιονομική έκθεση στην ακόλουθη διεύθυνση: http://europa.eu.int/comm/budget/pdf/execution/execution/financialreport04/rap_fin_el.pdf



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα