Tελικές αποφάσεις για τη φετινή διαχείριση βάμβακος

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 14:29

Τις τελικές αποφάσεις για τη φετινή διαχείριση βάμβακος, σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης με όλους τους αρμόδιους φορείς στις 16/9, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε:

1. Οι 1.100.000 τόνοι είναι η άριστη παραγόμενη ποσότητα που αποφέρει και τις περισσότερες κοινοτικές εισροές.

2. Κατάργηση λειτουργίας των Κέντρων Διαμετακόμισης .

3. Προσδιορισμός οριστικού ποσοστού ξένων υλών 8% και ποσοστού υγρασίας 15%.

4. Υπολογισμός της ηρτημένης παραγωγής με βάση τον μέσο όρο της πενταετίας 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 (με εξαίρεση μιας χρονιάς όταν και όπου η μείωση της παραγωγής στο νομό είναι πάνω από 20%). Ο προσδιορισμός της ηρτημένης παραγωγής που μπορεί να παραδοθεί από κάθε βαμβακοπαραγωγό θα γίνει με βάση ξεχωριστή ζώνη για κάθε πρώην Κοινότητα, επιλογή για την οποία διαμορφώθηκε πλειοψηφία από το σύνολο των συμμετεχόντων εκπροσώπων των φορέων των βαμβακοπαραγωγών.

5. Η υγρασιομέτρηση των παραδιδόμενων ποσοτήτων σύσπορου βαμβακιού θα πραγματοποιείται πριν την ζύγιση κάθε φορτίου και παραλαβή του από τα εκκοκκιστήρια.

6. Συμφωνήθηκε η διαδικασία παράδοσης του σύσπορου βαμβακιού, όπως είχε προταθεί στο άρθρο 8 της προτεινόμενης Κ.Υ.Α. η οποία είχε αποσταλεί από τις 20 Αυγούστου σ’ όλους τους εμπλεκόμενους πιο πάνω φορείς.

Ήδη σήμερα υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Μπασιάκο, η κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα αποτελέσει το πλαίσιο των εθνικών διατάξεων, με βάση την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία του 2001 για την εφετινή διαχείριση βάμβακος και η οποία θ’αποσταλεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., πριν την ημερομηνία έναρξης της εκκοκκιστικής περιόδου (η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα), να εκτυπώσει και να παραδώσει σε κάθε βαμβακοπαραγωγό την ατομική του καρτέλα σύμφωνα με τη δήλωση του στο Ο.Σ.Δ.Ε., σε συσχετισμό με τα δικαιώματα καλλιέργειας του το 2005 – 2006. Στην καρτέλα θα προσδιορίζεται η ποσότητα που θα έχει δυνατότητα να παραδώσει εντός του καθεστώτος ενίσχυσης.

Όπως επισημαίνει το υπουργειο, από το 2006 έως το 2013 θα ισχύσουν άλλα κοινοτικά κριτήρια που είναι ήδη καθορισμένα από τον Ιούνιο του 2003 και προβλέπουν ατομικό πλαφόν με βάση στοιχεία της περιόδου 2000 -2002, αποδέσμευση του 65% της κοινοτικής ενίσχυσης και καταβολή του 35% με βάση τα καλλιεργούμενα στρέμματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα