Παρέμειναν στο «κόκκινο»

Κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:11

ΟΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ τιμές πετρελαίου και η υποχώρηση μετοχών του τεχνολογικού τομέα διατήρησαν επιφυλακτικό το κλίμα στη Wall Street καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του τυφώνα Ρίτα στην οικονομία.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατόρθωσαν να ανακάμψουν μετά την πτώση των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων με τις μετοχές του πετρελαϊκού κατασκευαστικού τομέα και άλλων κλάδων να σημειώνουν οριακά κέρδη. Οπως επισήμαναν αναλυτές, η γενικότερη αντίδραση της αγοράς ήταν λιγότερο αρνητική σε σχέση με τις δυσκολίες που παρουσιάσθηκαν στο πρώτο ήμισυ της εβδομάδας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 44,02 μονάδες, ποσοστό 0,42%, φθάνοντας στις 10.422,05 μονάδες. Με άνοδο 4,14 μονάδων, ποσσοτό 0,20%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.110,78 μονάδες.

Μετοχές του κατασκευαστικού τομέα και του πετρελαϊκού κλάδου που είχαν δεχθεί πλήγμα στις τελευταίες συνεδριάσεις ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους αλλά οι απώλειες στον τεχνολογικό τομέα ήταν εμφανείς όπως και στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Οπως φαίνεται μερικοί επενδυτές αγόρασαν μετοχές εταιρειών εκ των οποίων μερικές αναμένεται να επωφεληθούν από την ανοικοδόμηση μετά τις καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένης της Caterpilar.

Πάντως ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν ελάχιστες μεταβολές η γενικότερη εικόνα ήταν απολύτως αρνητική. Ο τυφώνας παρότι εξασθένησε ελαφρώς στα 165 μίλια την ώρα, ακόμη παραμένει στην επικίνδυνη κατηγορία 4.

Σε μια ένδειξη του μεγέθους της οικονομικής καταστροφής από τον Κατρίνα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χαμηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν ενδοσυνεδριακές απώλειες αλλά τερμάτισαν στο κόκκινο για δεύτερη ημέρα με μετοχές ασφαλιστικών εταιρειών όπως της AXA και της Hannover Re να δέχονται πλήγμα από ανησυχίες για πιθανή παράλυση από τον τυφώνα Ρίτα.

Οι στρατηγικοί αναλυτές εκφράζουν αισιοδοξία για τις ευρωπαικές μετοχές οι οποίες βρίσκονται μεταξύ των πρώτων στον κόσμο από την αρχή του έτους και αναμένουν αύξηση 19% των εταιρικών κερδών το 2005 για εταιρείες του DJ Stoxx 600.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,3% στις 1.201,6 μονάδες, πάνω από τα κατώτερα της ημέρας των 1.197,6 μονάδες και υψηλότερα κατά 15% το τρέχον έτος.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα