Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης, όπως της Samsung Electronics Co. και της Hon Hai Precision Industry Co., μετά τις εκθέσεις, οι οποίες έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Αύγουστο, σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι ο τυφώνας «Rita», κινείται προς το Τέξας.

Ο MSCI Asia-Pacific, εκτός της Ιαπωνίας, τον οποίον αποτελούν 664 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,6%, φθάνοντας στις 290,71 μονάδες, στις 10:30' π.μ. στο Χονγκ Κονγκ, οδεύοντας να κλείσει την πρώτη εβδομάδα με απώλειες, σε σύνολο τεσσάρων εβδομάδων. Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 10 κλάδων που απαρτίζουν τον δείκτη.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε 1,6%, από τα επίπεδα ρεκόρ και είχε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών δεικτών στην Ασία. Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex, σημείωνε απώλειες 0,6%. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, την Ινδονησία και τη Ν. Ζηλανδία. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.

Χθες στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index, σημείωσε άνοδο 0,4%, αναχαιτίζοντας τις απώλειες του 2,2% των τριών ημερών και τη μεγαλύτερη πτώση του, σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών. Οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης όπως της Wal-Mart Stores Inc., οδηγούσαν την αλλαγή της πορείας της αγοράς, μετά την υποχώρηση των τιμών βενζίνης σε ποσοστό 1,8%, στα 2,10 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nyemex). Οι τιμές της άγγιξαν τα 2,92 δολ. το γαλόνι στις 31 Αυγούστου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1984, έτος έναρξης της διαπραγμάτευσής της.

Ο τυφώνας «Rita» κινείται προς το Τέξας, το μέρος όπου βρίσκονται τα περισσότερα αμερικανικά διυλιστήρια. Ο τυφώνας «Katrina», ο οποίος έπληξε τον Κόλπο του Μεξικό στις 29 Αυγούστου, σκότωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στη Λουϊζιάνα και το Μισισιπί και ώθησε την τιμή του αργού πετρελαίου στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη στις 30 Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα