Ανακούφιση στις αγορές

Εξασθενεί η «Ρίτα», πέφτει το πετρέλαιο
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2005 00:01

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ οι βασικοί χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στις αναφορές για τον τυφώνα «Ρίτα» και χαιρέτισαν με ανακούφιση την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου.

Οι μετοχές ανέκτησαν αρχικές απώλειες, όταν το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ δήλωσε ότι η καταιγίδα, η δεύτερη μεγαλύτερη που έπληξε τον Κόλπο του Μεξικού, με διάρκεια μικρότερη των τεσσάρων εβδομάδων έχει εξασθενήσει ελαφρώς και ενδεχομένως να υποβαθμιστεί στην κατηγορία 3.

Η είδηση αυτή μπορεί να έδωσε μια ανάσα, μια δόση ανακούφισης στους επενδυτές, οι οποίοι προσπαθούν να συνέλθουν από την τραγωδία του «Κατρίνα».

Στο εταιρικό μέτωπο οι απογοητευτικές προοπτικές για εταιρείες-κολοσσούς λογισμικού όπως η Oracle και του μεταλλευτικού τομέα όπως η Alcoa επηρέασαν δεικτοβαρείς μετοχές, περιορίζοντας τα μέτρια κέρδη του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones.

Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει για τρεις συνεχείς συνεδριάσεις εν μέσω ανησυχιών για τον «Ρίτα» και τις τιμές πετρελαίου πριν οι επενδυτές κατορθώσουν να αδράξουν την ευκαιρία της Πέμπτης, όταν τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά.

Οι αμερικανικές μετοχές ηγήθηκαν των μεγαλύτερων εβδομαδιαίων απωλειών του τελευταίου τριμήνου, καθώς ο τυφώνας «Ρίτα» που πλησιάζει το Τέξας απειλεί να καταστρέψει σπίτια και να πυροδοτήσει νέο κύμα ανόδου στο κόστος καυσίμων.

Το προηγούμενο πενταήμερο ο δείκτης Standard & Poor's 500 υποχώρησε κατά 1,9%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Ιούνιο. Ο Nasdaq έχασε 2,3% και ο Dow υποχώρησε κατά 2,2%.

Οι εταιρείες θα αρχίσουν να παρακολουθούν όλο και περισσότερο τις οικονομικές εξελίξεις του τετάρτου τριμήνου, καθώς υπάρχουν φήμες για επιπτώσεις στις κερδοφορίες ομίλων ενέργειας και πρώτων υλών. Οι αναλυτές προβλέπουν επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των εταιρικών κερδών το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν, καθώς το πετρέλαιο υποχώρησε στην είδηση ότι ο «Ρίτα» έχασε μέρος της ορμής του, ενώ μετοχές φαρμακοβιομηχανιών όπως της GlaxoSmithKline και φήμες για εξαγορές στην Ισπανία ώθησαν την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,5%, στις 1.207,4 μονάδες, τερματίζοντας την εβδομάδα με απώλειες περίπου 0,50%. Ο DJ Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,6%, στις 3.331,6 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα