Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μτοχές, καθώς πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου, καθώς τα διυλιστήρια των ΗΠΑ δεν επλήγησαν άμεσα από τον τυφώνα «Rita», περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση του κόστους των καυσίμων θα περιορίσει τη ζήτηση των καταναλωτών, στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., οδηγούσαν την άνοδο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 1%, φθάνοντας στις 110,76 μονάδες, στις 12:05' μ.μ. στο Τόκυο, ανακόπτοντας τις απώλειες 1,3% δύο ημερών. Ο δείκτης των μετοχών ενεργείας, ήταν ο μόνος που σημείωνε απώλειες μεταξύ των 10 λοιπών κλάδων που απαρτίζουν τον δείκτη.

Ανοδικά κινούντο και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια εκτός από τους δείκτες στην Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1,3%, φθάνοντας στις 13.352,32 μονάδες. Κλειστές ήταν οι ιαπωνικές αγορές στις 23 Σεπτεμβρίου, λόγω εθνικής εορτής. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε 1,7% και σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας.

Κέρδη σημείωναν και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών μετά την υποχώρηση των εθνικών νομισμάτων των χωρών της Ασίας, έναντι του δολαρίου. Πιο αδύναμο εθνικό νόμισμα, αυξάνει την αξία των πωλήσεων που γίνονται στο εξωτερικό σε δολάρια. Οι ΗΠΑ, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ασίας.

Τα συμβόλαια του Standard & Poor's 500 Index, που λήγουν τον Δεκέμβριο σημείωσαν άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 1.225,20 μονάδες.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε 2,4%, φθάνοντας στα 62,65 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Νωρίτερα το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 63,55 δολ. το βαρέλι. Η τιμή του βρίσκεται 10% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι, στα οποία αναρριχήθηκε στις 30 Αυγούστου, μετά τις καταστροφές στον Κόλπο του Μεξικό από τον τυφώνα «Katrina».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα