Ανοδικά κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου

Kαθώς τα διυλιστήρια θα παραμείνουν κλειστά για περισσότερο χρόνο
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 07:15

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου και της βενζίνης για δεύτερη ημέρα στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι οι ζημιές από τον τυφώνα στα διυλιστήρια κοντά στα σύνορα Τέξας, Λουϊζιάνας, ενδέχεται να τα κρατήσουν κλειστά για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλεπόταν, εντείνοντας τα προβλήματα των προμηθειών καυσίμων στις ΗΠΑ.

Η Valero Energy Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης των ΗΠΑ, είπε ότι εργοστάσιό της στο Πορτ Αρθουρ του Τέξας, ενδέχεται να παραμείνει κλειστό έως και τέσσερις εβδομάδες. Εξι άλλα διϋλιστήρια ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά, ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος και εξ αιτίας των ζημιών από τους ανέμους ή τις πλημμύρες. Η παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικό σταμάτησε πλήρως μετά το πέρασμα του τυφώνα «Rita» από την περιοχή στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 35 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 66,17 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση συναλλαγές – στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:02' π.μ., διαπραγματεύθηκε στα 65,93 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του μαύρου χρυσού βρίσκονται 33% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 2,5%, φθάνοντας στα 65,82 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαιά του έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 6,9% από τη στιγμή που αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» από την ξηρά.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου αυξήθηκε 3,59 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 2,1651 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στις 9:58' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, η βενζίνη διαπραγματεύθηκε στα 2,16 δολ. το γαλόνι. Χθες οι τιμές της σημείωσαν αύξηση 2,1%, φθάνοντας στα 2,1292 δολάρια. Στις 31 Αυγούστου η βενζίνη αναρριχήθηκε στα 2,92 δολ. το γαλόνι, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής της το 1984. Τα συμβόλαια, βρίσκονται 60% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές άρχισαν να σημειώνουν άνοδο χθες, μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, George W. Bush, ότι είναι άγνωστες οι ζημιές στις περιοχές διΰλισης, οι οποίες επλήγησαν άμεσα από τον τυφώνα «Rita».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τα περίπου 1,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως που βρίσκονται ακριβώς στην πορεία του «Rita», είπε ο Bush, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Ενεργείας.

Τα επτά διϋλιστήρια στο Πορτ Αρθουρ, το Μπωμόντ και το Λέϊκ Τσαρλς, έχουν συνδυασμένη παραγωγή 1,77 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή περίπου το 10% της δυναμικότητας των ΗΠΑ. Δεκαέξι διυλιστήρια στο Τέξας και τη Λουϊζιάνα έκλεισε την περασμένη εβδομάδα εξ αιτίας του «Rita» και τα περισσότερα άρχισαν και πάλι να λειτουργούν.

Τουλάχιστον το 29% της δυναμικότητας διΰλισης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ σταμάτησε εξ αιτίας των τυφώνων «Rita» και «Katrina», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των εταιρειών και του υπουργείου Ενεργείςα, χθες. Τα διϋλιστήρια, που περιλαμβάνουν έξι από τα 10 μεγαλύτερα των ΗΠΑ, έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα περίπου 4,94 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό, που αποτελεί περίπου το 30% της παραγωγής των ΗΠΑ σταμάτησε πλήρως εξ αιτίας των δύο τυφώνων, σύμφωνα με Minerals Management Service των ΗΠΑ στις 25 Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή πετρελαίου σταμάτησε εντελώς στις 12:30' μ.μ. ώρα Ν. Υόρκης χθες, τη στιγμή που η παραγωγή φυσικού αερίου ήταν στο 22% της κανονικής δυναμικότητας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της υπηρεσίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα