Ισχυρότερο το δολάριο έναντι γιέν και ευρώ

Μετά τα σχόλια του προέδρου της Fed στο Κάνσας
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 07:59

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το δολάριο έναντι του γιέν και του ευρώ, μετά τα σχόλια αξιωματούχου της Federal Reserve των ΗΠΑ, που τροφοδότησαν τις εικασίες ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα σταματήσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Το αμερικανικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του γιέν, μετά το σχόλιο του προέδρου της Fed στο Κάνσας, Thomas Hoenig, τα οποία σηματοδοτούν την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, κάνοντας ακόμη πιο ελκυστικά τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, έναντι άλλων στο εξωτερικό. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα για να αποσπάσει την προσοχή μας, είπε αργά χθες στην Οκλαχόμα, ο Hoenig.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στα 112,77 γιέν στις 12:55' μ.μ. στο Τόκυο, από 112,17 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Νωρίτερα σημείωσε άνοδο στα 112,88, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Ιουλίου. Ανοδικά κινήθηκε το αμερικανικό νόμισμα και έναντι του ευρώ, φθάνοντας στο 1,2028 από 1,2971 δολάρια.

Το αργό πετρέλαιο και η βενζίνη κινήθηκαν ανοδικά για δεύτερη ημέρα στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι τα διϋλιστήρια των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστά για περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι αναμενόταν, μετά τις ζημίες από τον τυφώνα «Rita», ο οποίος έπληξε την περιοχή, περίπου ένα μήνα μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina», που ερήμωσε τις ακτές του Κόλπου του Μεξικό.

Στις 20 Σεπτεμβρίου η Fed αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για ενδέκατη φορά, στο 3,75% και διατήρησε τη στάση της για περαιτέρω αύξησή τους με «μετρημένο» ρυθμό.

Τα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκονται στο 2% και της Ιαπωνίας περίπου στο 0%.

Το γιέν υποχώρησε έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς ο δείκτης Nikkei 225, υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, αυξάνοντας τις εικασίες ότι οι επενδύσεις στη χώρα ενδέχεται να μειωθούν.

Το γιέν υποχώρησε στα 135,64 έναντι του ευρώ από 135,43, αναχαιτίζοντας το ράλι των τριών ημερών. Το ιαπωνικό νόμισμα, υποχώρησε 3% μέσα σε τρεις μήνες, παρά το ότι χθεσινή έκθεση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας έδειξε ότι οι ξένοι επενδυτές την περασμένη εβδομάδα ήταν καθαροί αγοραστές ιαπωνικών μετοχών για 14 η εβδομάδα.

Ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,7% μετά τη χθεσινή άνοδό του στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Ιουνίου του 2001, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η άνοδος ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη.

Τα κέρδη του δολαρίου ενδέχεται να περιοριστούν, εν αναμονή της σημερινής έκθεσης για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία υποχώρησε αυτόν τον μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, σύμφώνα με τις εκτιμήσεις.

Στις 21 Σεπτεμβρίου το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, μετά από έρευνα του ABC News/Washington Post, η οποία έδειξε ότι η εμπιστοσύνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 13 ετών, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 62 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, ο Conference Board's index, υποχώρησε στο 95 από το 105,6 τον Αύγουστο. Οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων ενδέχεται να περιορίσουν τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες αποτελούν περίπου τα 2/3 της οικονομίας των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα