China Construction Bank: Δεν πουλά μερίδιο στην Credit Suisse

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 08:20

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ τα σχέδια πώλησης μεριδίου της, αξίας 500 εκατ. δολ. στην Credit Suisse Group, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, China Construction Bank Ltd., για να αποφύγει την καθυστέρηση της δημόσιας εγγραφής της, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H πώληση ακυρώθηκε, επειδή η Credit Suisse, με έδρα τη Ζυρίχη, είναι επίσης ο ανάδοχος της δημόσιας εγγραφής και απαιτείται ειδική έγκριση στο Χονγκ Κονγκ όπου θα διαπραγματευθούν οι μετοχές για να κάνει επένδυση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που προτίμησαν να μην κατονομαστούν.

Οι διεθνείς τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια, συμφώνησαν να αγοράσουν μερίδια αξίας μεγαλύτερης των 10 δισ. δολ. σε κινεζικές τράπεζες φέτος για να καλύψουν μια οικονομία, που αναπτύσσεται με τον υπερδιπλάσιο ρυθμό από την οικονομία των ΗΠΑ και όπου οι καταθέσεις ανέρχονται συνολικά σε 1,65 τρισ. δολάρια. Από τη δημόσια εγγραφή η Construction Bank ενδέχεται να αντλήσει περισσότερα από 6 δισ. δολ., καθιστώντας την τη μεγαλύτερη προσφορά από το 1998, χρονιά της δημόσιας εγγραφής της ιαπωνικής NTT DoCoMo Inc.

Η προτεινόμενη επένδυση αποτελούσε μέρος μιας συμφωνίας με την Credit Suisse να συνεργαστεί με την Construction Bank στην ιδιωτική και την επενδυτική τραπεζική, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, τον Ιούνιο. Τα 500 εκατ. δολ. ήταν περίπου το 1/ 10 του ποσού της Bank of America Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης δανείστριας των ΗΠΑ και της Temasek Holdings Pte της Σιγκαπούρης, που συμφώνησαν να καταβάλουν για συνδυασμένο μερίδιο 14% της Construction Bank.

H China International Capital Corp., το επενδυτικό σκέλος της Construction Bank και η Morgan Stanley, που κατέχει μερίδιο στην China International, προσελήφθησαν επίσης για να διαχειριστούν τη δημόσια εγγραφή. Η Citigroup Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, εξαιρέθηκε επειδή αρνήθηκε να αγοράσει μερίδιο στην κινεζική δανείστρια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον Ιούνιο.

Νωρίτερα σήμερα η TfinanceAsia στο Web site της ανέφερε ότι η Credit Suisse δεν θα επενδύσει στην Construction Bank.

H Elizabeth Rudall, η εκπρόσωπος της Credit Suisse First Boston στη Μελβούρνη, που διαχειρίζεται τα κινεζικά θέματα, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όπως και ο Fan Yifei, εκπρόσωπος της Construction Bank, στο Πεκίνο.

Η Royal Bank of Scotland Group Plc, η Merrill Lynch & Co. και το Ιδρυμα του Li Ka-shing, συμφώνησαν τον Αύγουστο να δαπανήσουν συνδυασμένο ποσόν 3,1 δισ. δολ. για το 10% της Bank of China, της δεύτερης μεγαλύτερης δανείστριας της Κίνας.

Η Construction Bank αποτελεί περίπου το 12% των συνολικών δανείων της Κίνας και έχει καταθέσεις ύψους 472 δισ. δολαρίων. Η τράπεζα αναδιοργανώθηκε σε εταιρεία συμμετοχών και προσέλαβε ανεξάρτητους διευθυντές από τον Δεκέμβριο του 2003, όταν έλαβε 22,5 δισ. δολ. από την κυβέρνηση για να μειώσει τα επισφαλή της δάνεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα