Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

Καθώς αυξάνεται η ζήτηση από τις βιομηχανίες στην Κίνα
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 11:02

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς η ζήτηση από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου, ανακάμπτει από την εποχιακή της μείωση και οι παραγωγοί αυξάνουν τα αποθέματά τους πριν τις διακοπές της εβδομάδας.

Η άνοδος των τιμών σποτ τον περασμένο μήνα, καταδεικνύει ότι οι αγορές από εταιρείες παραγωγής καλωδίων και συρμάτων στην Κίνα αυξήθηκαν, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Μερικά εργοστάσια μειώνουν την παραγωγή τους μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου, εξ αιτίας του περιορισμού των προμηθειών ηλεκτρικής ενεργείας.

«Η κατανάλωση ανακάμπτει σιγά-σιγά, τη στιγμή που οι προμήθειες δεν φαίνονται να την καλύπτουν», ανέφερε σήμερα ο Cai Luoyi, επικεφαλής ερευνών της China International Futures (Shanghai) Co., σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Ο χαλκός για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 400 γιουάν, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 35.710 γιουάν (4.413 δολ.) ο μετρικός τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Η τιμή αυτή ήταν η υψηλότερη στην οποία αναρριχήθηκε το μέταλλο, από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του τον Μάρτιο του 1993. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 35.600 γιουάν κατά την πρώτη διαπραγμάτευση μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίασης στις 11:30' π.μ., τοπική ώρα.

Οι τιμές στην αγορά Shanghai Futures Exchange and Changjiang Nonferrous Metls Spot Market, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως δείκτης θα κλείσουν από την 1η έως τις 9 Οκτωβρίου, λόγω του εορτασμού της εθνικής εορτής.

Τα αποθέματα του μετάλλου που ελέγχονται από το Χρηματιστήριο, υποχώρησαν 21,8%, στους 32.883 τόνους, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Web site του Χρηματιστηρίου.

Ο χαλκός για άμεση παράδοση στην αγορά Changjiang, σημείωσε άνοδο 260 γιουάν, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στις 37.400 γιουάν ο τόνος.

Χθες η άνοδος των συμβολαίων χαλκού σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, τονώνοντας σήμερα τις τιμές του μετάλλου στη Σαγκάη, σύμφωνα με τον Cai.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες έφθασε τα 3.789 δολ. ο τόνος και προσφέρθηκε στα 3.794 δολ. στο London Metal Exchange (LME), στις 11:32' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), ο χαλκός για παράδοση Δεκεμβρίου παρέμεινε αμετάβλητος στα 1,7365 δολ. η λίμπρα στις 11:32' π.μ., ώρα Σαγκάης. Χθες, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 1,76 δολ. η λίμπρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα