Σ. Αραβία, Exxon: Το πετρέλαιο φθάνει για αρκετές δεκαετίες

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 13:55
UPD:13:59

ΕΠΑΡΚΟΥΝ για δεκαετίες τα αποθέματα του πετρελαίου, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και τον πρόεδρο της Exxon Mobil Corp., οι οποίοι επεδίωξαν να περιορίσουν τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες αυξάνονται και οι τιμές θα παραμείνουν κοντά στα επίπεδα ρεκόρ.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο θα διπλασιάσει «σύντομα» την αποδεδειγμένη βάση αποθεμάτων της, προσθέτοντας 200 δισ. βαρέλια πετρελαίου στην τρέχουσα ποσότητα των 264 δισ., σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου, Ali al-Naimi. Ο πρόεδρος της Exxon Mobil, Rex Tillerson, είπε, ότι ο κόσμος μπορεί ακόμη να έχει επιπλέον 3 τρισ. βαρέλια από τις συμβατικές πετρελαιοπηγές και από άλλες πηγές.

«Θα υπάρχει αρκετό διαθέσιμο πετρέλαιο για την αντιμετώπιση της μελλοντικής ζήτησης», είπε σήμερα ο al-Naimi από το Γιοχάνεσμπουργκ, συμπληρώνοντας: «Οι τιμές βρίσκονται σήμερα υψηλά επειδή η βιομηχανία των πετρελαιοειδών αντιμετωπίζει προβλήματα υποδομών και καθυστερήσεις που προκαλούν αστάθεια στην αγορά, περιορίζοντας τη δυνατότητά της να φέρει το πετρέλαιο από το έδαφος στον καταναλωτή».

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια και άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι τον περασμένο μήνα στη Ν. Υόρκη, μετά τον τυφώνα «Katrina», που σταμάτησε την παραγωγή των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό και πλημμύρισε τα διυλιστήρια. Οι τιμές άντλησης της βενζίνης στις ΗΠΑ, αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 3 δολ. το γαλόνι, φθάνοντας στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 1981, μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, έκανε έκκληση προς τους παραγωγούς και τους καταναλωτές παγκοσμίως, να βρουν ένα τρόπο να αυξήσουν τις επενδύσεις για να καταφέρει η βενζίνη να καλύψει τη ζήτηση.

«Υπάρχει ένα όριο σε ό,τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση των τιμών», είπε ο al-Naimi. Οι τιμές του αργού πετρελαίου ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το σύνολο της αλυσίδας των προμηθειών ομαλοποιηθεί, όταν η πτώση και η άνοδος ισορροπήσουν. Σήμερα δεν είναι ισορροπημένες.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη ανέκαμψαν περισσότερο από 7% από την ημέρα που έφθασαν στα επίπεδα ρεκόρ και στις 10:53' π.μ., ώρα Λονδίνου, βρισκόντουσαν στα 65,25 δολ. το βαρέλι. Εναντι των δύο τελευταίων ετών, οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν διπλασιαστεί.

Μερικοί αμφισβητούν τη δυνατότητα της Σαουδικής Αραβίας να παραδώσει πετρέλαιο. Το βασίλειο έφθασε στα ανώτατα επίπεδα της παραγωγής και αυτή ενδέχεται να αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με τον Matthew Simmons, πρόεδρο της επενδυτικής τράπεζας ενεργείας, Simmons & Co.

Ο Simmons στο βιβλίο του: «Twilight in the Desert: The Coming Saudi Oil Shock and the World Economy», αναφέρει, ότι περίπου το 90% της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, προέρχεται από επτά πετρελαιοπηγές, συμπεριλαμβανομένων τριών που αντλούν πετρέλαιο, πλέον των 50 ετών. Η εισροή ύδατος σε κάποιες από αυτές τις πετρελαιοπηγές ενδέχεται να οδηγήσει σε ταχεία μείωση της παραγωγής, καθώς μόλις ελάχιστες πετρελαιοπηγές υπάρχουν για τις αντικαταστήσουν, αναφέρεται στο βιβλίο.

Το βιβλίο του Simmons δεν αποτελεί βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, το υπουργείο Πετρελαίου και η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών, Saudi Aramco, αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο τον Μάϊο, όταν αυτό εκδόθηκε, αλλά και για τους ισχυρισμούς του.

Σε αντίθεση, ο al-Naimi, προσπαθεί να διαβεβαιώσει τις αγορές, ότι η Σαουδική Αραβία, μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης.

Η Σαουδική Αραβία υπολογίζεται ότι έχει περισσότερα από 264 δισ. βαρέλια, αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου. Αυτό το στοιχείο δεν έχει αλλάξει εδώ και 17 χρόνια, παρά το γεγονός ότι η χώρα άντλησε περισσότερα από 46 δισ. βαρέλια πετρελαίου από αυτά. Τον Απρίλιο ο al-Naimi προέβλεψε επιπλέον πιθανά αποθέματα 100 δισ. βαρελιών.

Περίπου το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, προέρχεται από μία στενή ζώνη στα ανατολικά σύνορα του Περσικού Κόλπου, σε έκταση 17.140 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου υπάρχουν έξι από τις οκτώ μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της χώρας.

Σύντομα θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τα αποδεδειγμένα αποθέματά μας κατά 200 δισ. βαρέλια, χρησιμοποιώντας την πιο πρόσφατη τεχνολογία», είπε σήμερα ο al-Naimi.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα