Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ανακοινώσεις για τη φετινή διαχείριση σταφίδας/σταφυλιού

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 14:15

Ανακοινώσεις σχετικά με τη φετινή διαχείριση της σταφίδας και του σταφυλιού έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

Σύμφωνα με τον υπουργό:

1. Μειώνεται με πολιτική απόφαση, όπως και πέρσι, το προβλεπόμενο από τον Κοινοτικό Κανονισμό 1594/98 ελάχιστο όριο στρεμματικής απόδοσης της σταφίδας των 300 κιλών/στρέμμα, έναντι 100 κιλών/στρέμμα που προέβλεπε ο Κοινοτικός Κανονισμός 2290/1991, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, κατά 50% για όλες τις περιοχές της χώρας.

2. Η ακαρπία στα αμπέλια, που δεν καλύπτεται απ΄ τον ΕΛΓΑ και δεν έχει αποζημιωθεί ποτέ στο παρελθόν, θα υπαχθεί σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση .

3. Επισπεύδεται η προκαταβολή του 50% του ποσού της προβλεπόμενης ενίσχυσης όπως εγκρίθηκε, και προβλέπεται από την σχετική απόφαση των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την απόσταξη κρίσης της περασμένης χρονιάς, ώστε μόλις οριστικοποιηθούν οι καταστάσεις των δικαιούχων να εξοφληθεί το σύνολο του ποσού.

4. Θα διεκδικηθεί και τον επόμενο χρόνο, όπως και φέτος, από τη χώρα μας η έγκριση της απόσταξης κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση , λόγω υπερπαραγωγής.

5. Θα αξιοποιηθούν οι μελέτες αναδιάρθρωσης καλλιεργειών σε σχέση και με την αμπελοκαλλιέργεια, που καταρτίζονται με Κυβερνητική απόφαση, σε κάθε μία Περιφέρεια της χώρας και θα υπάρξει ευρύτατος διάλογος με τους εκπροσώπους των φορέων των σταφιδοπαραγωγών και σταφυλοπαραγωγών , πριν οριστικοποιηθεί η εθνική θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν θα συζητηθεί η τροποποίηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών και σταφίδας .

6. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την αποτροπή του φαινομένου να οδηγούνται ποσότητες σταφίδας για οινοποίηση ή επιτραπέζια χρήση, καθώς και οι έλεγχοι των εισαγωγών αμπελοοινικών προϊόντων ,ώστε να ενισχυθούν τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρούνται μέχρι τώρα σε σχέση με τους ελέγχους εισαγόμενων προϊόντων, αφού φέτος έχουν μειωθεί οι εισαγωγές κατά 45% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (220.000 εκατόλιτρα ).

7. Τέθηκε και πάλι το πρόβλημα της κρίσης τιμών και διάθεσης σταφυλιών και κρασιού, λόγω υπερπαραγωγής και μεγάλων αποθεμάτων από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και εισαγωγών, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες στις 20-9-05, που αφορά και άλλες παραγωγές χώρες.

8. Ο υπουργός θα βρίσκεται στη Ρωσία με μεγάλη Κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή, στο πλαίσιο ευρύτερων Κυβερνητικών πρωτοβουλιών, για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων μας (όπως το κρασί, η σταφίδα, το ελαιόλαδο , τα οπωροκηπευτικά, το μέλι κλπ).

Όπως σημειώνει ο κ. Μπασιάκος, δεν έχει κατατεθεί καμμία άλλη σχετική πρόταση από οποιονδήποτε φορέα για τη λήψη κυβερνητικής απόφασης, που να είναι συμβατή με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς, ενώ όπως επισημαίνεται, το φετινό πρόβλημα οφείλεται στην υπερπαραγωγή και τα μεγάλα αποθέματα από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης, φαινόμενα που παρατηρούνται και στις άλλες χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα