Aνοδικά κινήθηκε η βενζίνη για τρίτη ημέρα στη Ν. Υόρκη

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 08:58

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή της βενζίνης για τρίτη ημέρα στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι το κλείσιμο των διυλιστηρίων που προκάλεσαν οι τυφώνες «Katrina» και «Rita», θα περιορίσει τις προμήθειες καυσίμων στις ΗΠΑ.

Επτά διυλιστήρια στο Πορτ Αρθουρ και το Μπομόντ του Τέξας και στη Λέϊκ Τσαρλς της Λουϊζιάνα, την περιοχή που οδεύει να φθάσει ο «Rita», ενδέχεται να χρειαστούν μήνες για να αρχίσουν και πάλι την παραγωγή τους, εξ αιτίας των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και της απώλειας της ηλεκτρικής ενεργείας. ¶λλο ένα ποσοστό 5% της δυναμικότητας διύλισης των ΗΠΑ έχει σταματήσει εξ αιτίας του «Katrina».

H βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 1,85 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 2,1849 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές. Στις 12:35' μ.μ. στη Σιγκαπούρη, η βενζίνη διαπραγματεύθηκε στα 2,1680 δολ. το γαλόνι. Χθες, τα συμβόλαια του καυσίμου σημείωσαν άνοδο 3,72 σεντς, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 2,1664 δολ. το γαλόνι και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται 60% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Στην άντληση, ο μέσος όρος τιμής λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ, αυξήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1,3 σεντς, φθάνοντας στα 2,813 δολ. το γαλόνι, σύμφωνα με τον όμιλο αυτοκινητιστών, ΑΑΑ. Με το πέρασμα του τυφώνα «Katrina», η τιμή της βενζίνης άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 3,057 δολ. το γαλόνι.

Οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης επηρέασαν τα μέγιστα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, η οποία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε 15 χρόνια, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση. Η αύξηση του κόστους ενεργείας, δεν επιτρέπει στους καταναλωτές να ξοδέψουν αλλού τα χρήματά τους.

Συνολικά 2,7 εκατ. βαρέλια προϊόντων διύλισης των ΗΠΑ ή περίπου 15% της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ, δεν παρήχθησαν, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, διαπραγματεύθηκε στα 64,81 δολ. το βαρέλι, 22 σεντς χαμηλότερα, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση συναλλαγές – στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 12:41' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια του μαύρου χρυσού υποχώρησαν 75 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 65,07 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου, έχουν υποχωρήσει 8,2% από τη στιγμή που άγγιξαν τα 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» από την ξηρά. Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου είναι 30% ακριβότερες σε σύγκριση με πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα