Δυνατότητα εθνικών ενισχύσεων σε αγρότες, ως αντιστάθμισμα για τις αυξημένες τιμές πετρελαίου

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 20:28

Η Επίτροπος Γεωργίας Fischer Boel απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή σχετικά με την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των γεωργών από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου διευκρίνισε ότι τα κράτη μέλη έχουν ήδη διάφορες δυνατότητες παροχής υποστήριξης σε εθνικό επίπεδο στην περίπτωση που επιθυμούν να παράσχουν αντιστάθμισμα στους γεωργούς για τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Ο κανονισμός σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας επιτρέπει π.χ. στα κράτη μέλη να χορηγούν κρατική βοήθεια έως 3.000 ευρώ ανά γεωργό για χρονικό διάστημα τριών ετών.

«Υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, εναπόκειται πλήρως στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα χορηγήσουν τις ενισχύσεις αυτές ή όχι. Η Επιτροπή συνιστά, ωστόσο, στα κράτη μέλη που επιθυμούν να χορηγήσουν κρατικές ενισχύσεις, να τις συνδέσουν με διαρθρωτικά μέτρα που θα μειώνουν τις επιπτώσεις των τιμών της ενέργειας στον τομέα της γεωργίας.

Στην Πράσινη Βίβλο με τίτλο «Προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ενέργεια» η Επιτροπή σκιαγράφησε τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της. Βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης ένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιομάζα και μια Ανακοίνωση για τα Βιοκαύσιμα» συμπλήρωσε η Επίτροπος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα