Είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (2)

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 20:38

Οδηγίες για την άμεση λήψη των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, δίνει με εγκύκλιό του προς όλες τις εφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας.

Ειδικότερα, καλούνται οι έφοροι:

1. Να ενεργοποιήσουν στις Δ.Ο.Υ. Α' Τάξεως το Γραφείο Είσπραξης Ληξιπροθέσμων Οφειλών, το οποίο πρέπει να στελεχωθεί με επαρκές και κατάλληλο προσωπικό. Για τις Δ.Ο.Υ. Β’ τάξεως οι αρμοδιότητες αυτές να ανατεθούν στον υπάλληλο του δικαστικού γραφείου ή σε οποιονδήποτε άλλο υπάλληλο.

2. Στις αρμοδιότητες του Γραφείου Είσπραξης Ληξιπροθέσμων Οφειλών υπάγεται και η έρευνα για τον εντοπισμό των συνυποχρέων προσώπων, τα οποία ευθύνονται με την περιουσία τους, μαζί με τον πρωτοφειλέτη, για την πληρωμή της οφειλής.

3. Σε όσους οφειλέτες (ή συνυπόχρεα πρόσωπα) επικαλούνται πρόσκαιρη αδυναμία άμεσης εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών τους, θα χορηγείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής.

4. Να αναθέσουν σε συγκεκριμένους υπαλλήλους την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των οφειλετών.

5. Να γίνεται άμεση λήψη των αναγκαίων (διοικητικών-αναγκαστικών-δικαστικών) μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών που δεν πληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Οσον αφορά τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης δίνονται οι ακόλουθες οδηγίες:

α) Για μικρού ύψους οφειλές, επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού ακινήτων σημαντικής αξίας,

β) Επί πολλών ακινήτων, η παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής.

γ) Επειδή η κατάσχεση πρέπει να γίνεται με στόχο όχι μόνο τη διακοπή της παραγραφής αλλά κυρίως για να επιφέρει άμεση είσπραξη, το προς κατάσχεση ακίνητο πρέπει να επιλέγεται ώστε, σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού (εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις).

δ) Επί κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα, γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή, ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής.

ε) Επί οφειλετών επιτηδευματιών (φυσικών ή νομικών προσώπων), να επιλέγεται η κατάσχεση απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων, όπως κατάσχεση των απαιτήσεων στα χέρια πελατών της επιχείρησης, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από τα βιβλία της επιχείρησης ή από άλλη αιτία (συμβάσεις, εκχωρήσεις κ.λπ.).

στ) στους κατ' επανάληψη μη συνεπείς οφειλέτες μπορεί να περιλαμβάνονται, μεταξύ των μέτρων είσπραξης, η κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και η κατάσχεση απαιτήσεων.

6. Σε περίπτωση που ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων μετά από συμμόρφωση σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, αυτό θα χορηγείται υποχρεωτικά με ποσοστό παρακράτησης της εισπραττόμενης απαίτησης, το οποίο θα καθορίζεται κατά την κρίση των ΔΟΥ και πρέπει να είναι ανάλογο τόσο του ύψους της συνολικής οφειλής όσο και του ύψους της απαίτησης. Αν ο οφειλέτης έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση κατά του ελληνικού Δημοσίου, αυτή συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα στο σύνολο της με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μέχρι πλήρους εξόφλησης αυτών (με τη χορήγηση διευκόλυνσης και τη συμμόρφωση σ' αυτή δεν αίρεται το ληξιπρόθεσμο της οφειλής).

Τέλος, πριν την έναρξη του προσωρινού ή τακτικού φορολογικού ελέγχου ο αρμόδιος ελεγκτής πρέπει να επισυνάπτει, μεταξύ των στοιχείων του φακέλου της υπόθεσης, και σημείωμα του δικαστικού τμήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για το ύψος των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων χρεών του ελεγχόμενου ή αντίγραφο της εικόνας των οφειλών του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα