Γέλεν: Με σταδιακό τρόπο η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 21:56
UPD:17/12/2015 07:36
REUTERS/JONATHAN ERNST

Η Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου.

H ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα διεξαχθεί με σταδιακό τρόπο, διαβεβαίωσε η διοικήτρια της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, κατόπιν της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

«Σήμερα βάλαμε ένα τέλος στην επταετή πολιτική των μηδενικών επιτοκίων» σημείωσε η Γέλεν, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η οικονομία πρέπει να διανύσει αρκετό δρόμο προκειμένου να επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα.

Αιτιολογώντας την απόφαση της Federal Reserve, εξήγησε ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 5% και παρά τις μερικές αδυναμίες, η αγορά εργασίας έχει επανέλθει σε θετική τροχιά.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, η ανάπτυξη της οικονομίας κινείται με μέσο ρυθμό 2,25% καθώς η αδυναμία στις εξαγωγές «καλύπτεται» από την επέκταση της εγχώριας κατανάλωσης.

REUTERS

Σχετικά με τους εξωγενείς παράγοντες, η Γέλεν σημείωσε ότι οι διεθνείς εξελίξεις θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, καθιστώντας ωστόσο, σαφές ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή, για να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση. 

Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι αποφάσεις στη νομισματική πολιτική απαιτούν χρόνο έως ότου αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία, ενώ τόνισε ότι δεν αναμένεται νέος κύκλος ύφεσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα