Federal Reserve: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Η πρώτη αύξηση από το 2006
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 21:01
UPD:18/12/2015 08:19
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Κατά 25 μονάδες βάσης, όπως και αναμενόταν, αύξησε το βασικό επιτόκιο η Federal Reserve, προβαίνοντας στην πρώτη αλλαγή επιτοκίων από το 2009. 

Η απόφαση της νομισματικής επιτροπής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ήταν ομόφωνη (10-0). Πλέον, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο εύρος 0,25% - 0,50%.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2006 και την πρώτη αλλαγή επιτοκίων από το 2009, καθώς μέχρι πρότινος, τα επιτόκια βρίσκονταν σταθερά στο εύρος 0% - 0,25%.

Η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά, σύμφωνα με την Fed, τις «εύρωστες» καταναλωτικές δαπάνες και το θετικό επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα. «Δεδομένων των εγχώριων και διεθνών εξελίξεων, οι κίνδυνοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας κρίνονται ισορροπημένοι» αναφέρεται ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Fed θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία του πληθωρισμού, προκειμένου ανά πάσα στιγμή, εάν κριθεί αναγκαίο, να παρέμβει και να τροποποιήσει την πολιτική της. Πάντως, διαβεβαιώνει ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% εξακολουθεί να καθίσταται εφικτός σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παρά τη μείωση στην τιμή του πετρελαίου.

EURONEWS

Δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν με «σταδιακό ρυθμό», με τελικό μακροπρόθεσμο στόχο το 3,5%. Βάσει του προγραμματισμού της, τα επιτόκια θα αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση, και έως τα τέλη του 2016 αναμένεται να έχουν αγγίξει το 1,4%. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fed, η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι η πορεία της επιτοκιακής της πολιτικής θα καθοριστεί εν πολλοίς από τις προοπτικές της οικονομίας και τα εκάστοτε μακροοικονομικά μεγέθη.  

Σε συνέντευξη Τύπου όπου παραχώρησε, η διοικήτρια της Fed, Tζάνετ Γέλεν, διαβεβαίωσε ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα διεξαχθεί με σταδιακό τρόπο.

«Σήμερα βάλαμε ένα τέλος στην επταετή πολιτική των μηδενικών επιτοκίων» σημείωσε η Γέλεν, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η οικονομία πρέπει να διανύσει αρκετό δρόμο προκειμένου να επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα.

Αιτιολογώντας την απόφαση της Federal Reserve, εξήγησε ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 5% και παρά τις μερικές αδυναμίες, η αγορά εργασίας έχει επανέλθει σε θετική τροχιά.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, η ανάπτυξη της οικονομίας κινείται με μέσο ρυθμό 2,25% καθώς η αδυναμία στις εξαγωγές «καλύπτεται» από την επέκταση της εγχώριας κατανάλωσης.

Σχετικά με τους εξωγενείς παράγοντες, η Γέλεν σημείωσε ότι οι διεθνείς εξελίξεις θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, καθιστώντας ωστόσο, σαφές ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή, για να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση. 

Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι αποφάσεις στη νομισματική πολιτική απαιτούν χρόνο έως ότου αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία, ενώ τόνισε ότι δεν αναμένεται νέος κύκλος ύφεσης.

Ανοδικά δολάριο και Wall Street

Aνοδικά κινείται το αμερικανικό δολάριο έναντι των κυριότερων νομισμάτων, μετά την απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

REUTERS

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου κατά 0,2378% στα 1,0906 δολάρια/ευρώ, με χαμηλό ημέρας τα 1,0888 δολάρια, το οποίο σημειώθηκε τη στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης της Fed.

Οριακά ανοδικά 0,3% κινείται το δολάριο και έναντι του ιαπωνικού γεν, το οποίο υποχωρεί στα 122,18 γεν/δολάριο. Έναντι του ελβετικού φράγκου, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,16% στα 0,9901 φράγκα.   

Στη Wall Street, o δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,28% στις 17.748,89 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,52% στις 5.071,13 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,45% στις 2.073,07 μονάδες.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα