Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Το ΧΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2015 δεν έχει υπολογίσιμη συνάρθρωση με τις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη, αναπτυγμένες ή αναδυόμενες γιατί η ελληνική οικονομία είναι ξεχωριστή περίπτωση. Χώρα του ευρώ με πολυετή ύφεση, μνημόνιο για στήριξη επί πέντε χρόνια και μελλοντικά άλλα δυο είναι τα δεδομένα που οδηγούν στην εσωστρέφεια των επενδυτικών κριτηρίων. Έτσι και χθες οι θεσμικοί προκάλεσαν στον δείκτη των blue chip εναλλαγές πρόσημου μεταβολής και μεγάλο χρόνο παραμονής σε αρνητικό πεδίο με δυναμική αμυντικής συσσώρευσης. Αρχικά κίνησαν το δείκτη των παραγώγων ανοδικά και όρισαν στις 10:45 μέγιστο στις 174,07 μονάδες μέσα σε διεθνώς θετικό, για τα χρηματιστήρια, κλίμα. Κατόπιν κινήθηκε πλάγια ως τις 12:05 και μετά ξεκίνησε αναζήτηση του ελάχιστου μέρας, που σημειώθηκε στις 13:40 και ήταν οι 170,75 μονάδες. Το τέλος τον βρήκε λίγο πάνω από τις 170,5 μονάδες με πτώση -0,75% με πτωτική ώθηση από τις δημοπρασίες.
Τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του κόσμου έχουν προσανατολισμένο το φρόνημα των επενδυτών στις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου γιατί σε αυτές απεικονίζονται οι προσδοκίες για το ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης. Επίσης διαπιστώνεται το τέντωμα των νεύρων των διαχειριστών πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της Fed που η επιτροπή της για τη νομισματική πολιτική ολοκληρώνει τη διήμερη σύνοδό της σήμερα. Είναι ένα από τα πιο αναμενόμενα γεγονότα της αγοράς στο τρέχον έτος.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση που τελειώνει αργότερα μέσα στην ημέρα. Θα είναι η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων σε σχεδόν μια δεκαετία, σηματοδοτώντας την έναρξη του τέλους σε μια επεκτατική νομισματική πολιτική που έχει προκαλέσει ένα παλιρροϊκό κύμα φθηνής ρευστότητας στις αγορές περιουσιακών στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εστίαση των επενδυτών καθορίζεται στο πώς η Fed θα επιλέξει ένα ρυθμό στον κύκλο σύσφιξης το επόμενο έτος. Η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά.
Περιηγήσεις του αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά και των ρευστοποιήσεων αποφάσισαν να κάνουν οι ξένοι θεσμικοί του ΧΑ. Η χθεσινή συνεδρία ήταν η αντιστροφή της προηγούμενης. Γιατί οι θεσμικοί ξεκίνησαν με διάθεση να τοποθετήσουν κεφάλαια αγοράζοντας με το καλημέρα ΕΤΕ και παρέσυραν σε άνοδο και άλλα blue chip με αποτέλεσμα να εμφανιστεί μέγιστο μέρας κοντά στις 600 μονάδες. Στις 598,3 για την ακρίβεια και οι επενδυτές, σε εκείνα τα επίπεδα, διαπίστωσαν πως εξαντλείτο η ανοδική ορμή. Αφού από τις 10:45 ως τις 12:00 ο μέσος όρος και ο 25άρης (αντίστοιχα στις 173 -174) δεν κατάφεραν να κινηθούν ψηλότερα. Αυτή η διαπίστωση έκανε την απληστία των επενδυτών να μεταμορφωθεί σε ανησυχία, με πλήρη αδιαφορία έναντι της ισχυρής και διαρκώς κλιμακούμενης ανόδου των χρηματιστηρίων της Ευρώπης.
Προχθές αγόραζαν, όταν διαπίστωσαν ότι οι πιέσεις δεν μπορούσαν να στείλουν τις τιμές κάτω από ένα σκληρό πυθμένα. Χθες άρχισαν το ξεπούλημα, όταν διαπίστωσαν αδυναμία υπέρβασης, επί 90 λεπτά, μιας οροφής που ορίστηκε μετά από ένα τέταρτο ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Με τις τιμές να διαμορφώνονται γύρω από τα επίπεδα των τιμών εξάσκησης κατά τις Α.Μ.Κ. το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ανακτά την Τραπεζοκεντρική φυσιογνωμία του, καθώς πάνω από 80% των συναλλαγών διενεργούνται σε Τραπεζικές μετοχές. Παρατηρούσε ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup. Αλλά αυτή η φυσιογνωμία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη στους ιδιώτες επενδυτές, που παρατηρούν της μεταβολές των τραπεζικών blue chip και αδυνατούν να βρουν λογικά επιχειρήματα που να τις δικαιολογούν. Για τον Δημήτρη, οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό διαμορφώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που μπορεί να οδηγήσουν σε πορεία συσσώρευσης στην περιοχή των 600 μονάδων, τηρώντας στάση αναμονής. Την ίδια στάση θα κρατήσουν σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα ως την ώρα της Τζάνετ Γιέλεν Προέδρου της Fed.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1% σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της περαιτέρω ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου αλλά και της σημερινής απόφασης της Federal Reserve για τη διαφαινόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.
Συγκεκριμένα, o δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 17.524,84 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,87% στις 4.995,36 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,06% στις 2.043,41 μονάδες.
Τα συμβόλαια πετρελαίου απομακρύνθηκαν περαιτέρω από τα χαμηλά επτά ετών, καθώς χθες έκλεισαν στα 37.35 δολάρια ανά βαρέλι. Χαιρετίζοντας τα θετικά νέα, ο κλάδος της ενέργειας ενισχύθηκε κατά 2%.
Την ίδια ώρα, ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, προβαίνοντας στην πρώτη αύξηση μετά το 2006.
Στο ταμπλό, η Goldman Sachs ενισχύθηκε κατά 3,18% παρέχοντας σημαντική στήριξη στον Dow Jones, ο οποίος υπέστη πιέσεις (6%) από τη μετοχή της 3Μ. Πτώση 1% εμφάνισε και η μετοχή της Apple.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στις -4,6 μονάδες έναντι -10,7 μονάδων τον Νοέμβριο.
Ο δείκτης κατανάλωσης παρέμεινε τον Νοέμβριο αμετάβλητος, ενώ εξαιρουμένου του κλάδου των τροφίμων και της ενέργειας, κατεγράφη αύξηση της τάξης του 0,2%. Σε ετήσια βάση σημειώθηκε άνοδο 2%.
ΕΥΡΩΠΗ
Ράλι της τάξης του 3% σημείωσαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου αλλά και τη σημαντική αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,45% στις 6.017 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 3,07% στις 10.450 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 3,16% στις 4.614 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,88% στις 359,62 μονάδες.
Ο κλάδος των αυτοκινήτων ηγήθηκε των ισχυρών κερδών, μετά την αύξηση κατά 13,7% των πωλήσεων νέων οχημάτων για τον Νοέμβριο, στον οποίο κατεγράφη η 27η συνεχόμενη μηνιαία άνοδος. Ενδεικτικά, η μετοχή της Volkswagen ενισχύθηκε στο 1,7% ενώ οι μετοχές των Fiat, Peugeot Citroen, Diamler και BMW σημείωσαν άνοδο άνω του 3%.
Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν το ράλι ανάκαμψης στην τιμή του πετρελαίου WTI, το οποίο παρέχει ισχυρή στήριξη στον κλάδο της ενέργειας. Τα συμβόλαια αργού ενισχυόντουσαν σημαντικά στα 37,14 δολάρια ανά βαρέλι. Ως επακόλουθο, Royal Dutch Shell, Total και Sbm Offshore κινήθηκαν ανοδικά άνω του 3% , ενώ η Tullow Oil άνω του 5%.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η οποία την Τετάρτη αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά το 2006.
Σε άλλα νέα της ημέρας, σε θετικό έδαφος επανήλθε ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς τον Νοέμβριο ενισχύθηκε στο 0,1%. Παρά την οριακή αύξηση, ο πληθωρισμός παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που θέτει «δεύτερες σκέψεις» στην Bank of England ως προς την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός διατηρείται κοντά στο 0% για 10ο συναπτό μήνα.
Στον τομέα της αγοράς εργασίας, η απασχόληση στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο του 2015, αυξήθηκε κατά 0,3% και στην Ε.Ε. κατά 0,4%. Έναντι του 2014, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 1,1% τόσο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στους 151,1 εκατ. ενώ στην Ε.Ε. στους 229,8 εκατ.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Εσθονία (2,1%), στην Ουγγαρία (0,8%) και στις Ιρλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο και Μ. Βρετανία (0,6). Στον αντίποδα, μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Κροατία (0,6%), στην Πορτογαλία (0,5%) και στην Μάλτα (0,3%).
ΧΑ
Η συντονισμένη χθες και μεγάλη άνοδος των μετοχικών αξιών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν επηρέασε, για άλλη μια μέρα, την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας. Οι θεσμικοί του Χ.Α. άλλαξαν διάθεση έναντι των blue chip και γενίκευσαν τις πιέσεις, ενώ άλλαξαν προτιμήσεις στα τραπεζικά blue chip ( ΠΕΙΡ +16,1%, ΕΥΡΩΒ +0,10%, ΕΤΕ +13,1% ΑΤΤ -7,4% και ΑΛΦΑ -0,00%). Οι πιέσεις προκάλεσαν απώλειες στα υπόλοιπα blue chip με εξαίρεση τις ΕΕΕ +2,50%, ΜΕΤΚ +0,28% και ΤΙΤΚ +1,68%.
Ο Γ.Δ. δεν πέρασε στο δεύτερο μέρος σε θετικό πεδίο μετά την έγγραφή του ελάχιστου. Ο 25άρης που εμφάνισε στις δημοπρασίες το τελικό ελάχιστο μέρας στις 170,67 μονάδες, μετά τις 14:28 κινήθηκε διαρκώς πλάγια και γύρω από το κλείσιμο της περασμένης συνεδρίασης.
Στο ταμπλό του Χ.Α. πρωταγωνίστησαν οι τράπεζες του 25άρη και συγκεκριμένα η ΑΛΦΑ με μεταβολή 0,00% με ημερήσιο όγκο 35.488.879 τεμάχια και τζίρο πάνω από 83,4 εκατ. ευρώ, ΠΕΙΡ στο 16,12% με ημερήσιο όγκο 265.363.545 τεμάχια και τζίρο πάνω από 73 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ, η ΕΥΡΩΒ με μεταβολή +0,10% ημερήσιο όγκο 44.988.431 τεμάχια και τζίρο πάνω από 45,89 εκατ. ευρώ και η ΕΤΕ κέρδισε +13,10% με ημερήσιο όγκο 322.055.237 τεμάχια και τζίρο πάνω από 87,84 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησαν ΟΤΕ -4,23% από +0,46% με τζίρο 9,2 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ -1,88% από +0,69% με τζίρο 7,97 εκατ. ευρώ, ΕΕΕ +2,50% από -1,41% και τζίρο 4,2 εκατ. ευρώ, ΜΠΕΛΑ -2,18% από -2,90% με τζίρο 2,02 εκατ. ευρώ, ΦΦΓΚΡΠ -4,37% από +0,60% με τζίρο 1,44 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ -2,61% από -4,01% με τζίρο 1,38 εκατ. ευρώ.
Στο Χ.Α ο Γ.Δ. οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,20% και έφθασε στις 583,18 από 590,26 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 170,82 από 172,11 με μεταβολή -0,75%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή αλλαγή των τιμών του Γ.Δ. κατά 1 μονάδα προς τα κάτω και του 25άρη κατά 0,8 της μονάδας.
Είναι αρνητική η κληρονομιά για την επόμενη συνεδρίαση αφού το κλείσιμο στο τέλος της δημοπρασίας, έγινε πολύ κοντά στο επίπεδο του ελάχιστου μέρας.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τροφίμων Ποτών +2,50% από -1,41%.
Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τις εταιρείες Εμπορίου -4,34% από +0,60%, Τηλεπικοινωνιών -4,23% από +0,46%, Κοινής Ωφέλειας -3,81% από -1,95%, ο FTSEM -3,69% από +2,43%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,34% από -3,73%, Πρώτων Υλών -2,40% από -1,31%, Πετρελαίου Αερίου -2,31% από -1,08%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,08% από -2,62%, Ταξίδια Αναψυχή -2,00% από +0,16%, Υγείας -1,83% από +0,00%, Χημικών -1,43% από +2,95%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,21% από -1,31%, ο Γ.Δ. -1,20% από +2,07%, Ακίνητης Περιουσίας -1,06% από -1, 54%, ο 25άρης -0,75% από +1,26%, Τεχνολογίας -0,42% από -1,04%, Τραπεζών -0,32% από +7,39% και Κατασκευές Υλικά -0,29% από -0,32%.
Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρείες Ασφαλειών +0,00% από +9,85%, και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 327,702 από 175,658 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 20,198 από 11,083 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 305,984 από 163,490 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,876 από 0,560 εκατ. ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. οδηγήθηκε στα 43,100 από 42,839 δισ. ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 683,165 από 314,487 εκατ. τεμάχια.
Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 34 από 36 των καθοδικών σε 63 από 53 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 18.
Τεχνική ανάλυση
Την εβδομάδα που πέρασε ο ΓΔ εμφάνισε χαμηλά 42 μηνών, τρεις εβδομάδες πριν το τέλος του 2015. Είμαστε σύμφωνοι με το σενάριο που ανέπτυξε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec μετά το κλείσιμο της Παρασκευής για τις ερχόμενες συνεδρίες το οποίο προχθές επιβεβαιώθηκε. Χθες δεν τράβηξαν οι θεσμικοί το δείκτη μακρύτερα από τα χαμηλά τριετίας περίπου αλλά σήμερα μπορεί πάλι να επαληθευτεί. Υπενθυμίζουμε επίμονα:
«Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους (557,63 μονάδες) στις 9 Δεκεμβρίου, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη τεχνική υποτίμηση από τις 16 Οκτωβρίου του 2014 σε όλους τους ταλαντωτές. Η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει κάποιες "συμπαθητικές" προοπτικές ως προς το δυνητικό περιθώριο, "κοιτάζοντας" με καλές πιθανότητες την ζώνη των 615 μονάδων. Σε αυτό το επίπεδο η αντίδραση θα έχει καλύψει το ελάχιστο όριο των αναλογιών διόρθωσης μεταξύ 794 και 557 μονάδων, υπόθεση που ενισχύεται και από την εικόνα των ταλαντωτών οι οποίοι παραμένουν οριακά υψηλότερα από τις ζώνες της υποτιμητικής υπερβολής.
Συμπερασματικά μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και 100 μονάδες συνεχούς πτώσης και βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης δικαιολογεί μια τοπική ανοδική διόρθωση προς το μέσον των απωλειών αυτής της κίνησης».
Αλλά αν αφήσουμε τον ΓΔ και παρατηρήσουμε τον 25άρη θα διαπιστώσουμε αρκετές στατιστικές διαφορές.
Ο 25άρης για το 2015 εμφάνισε ελάχιστο στη συνεδρίαση της 24/8 τις 161,85 μονάδες, και κλείσιμο στις 163,12 με υψηλό ημέρας τις 184,1 με πτώση -12,77%. Στην τελευταία κατρακύλα τον πήρε από επίπεδα πάνω από τις 200 μονάδες (το κλείσιμο στις 18/11) και τον οδήγησε ως τις 164,8 μονάδες που λειτούργησε ως πυθμένας στις 9/12 που ήταν η μέρα εκτόνωσης των πιέσεων που έφεραν σε 15 συνεδριάσεις μόλις τρεις ανοδικές.
Από τότε ξεκίνησε μια προσπάθεια απομάκρυνσης που τον έθεσε μέσα σε ένα ανοδικό κανάλι τεσσάρων συνεδριάσεων δυο με ανοδικές μεταβολές και δυο με πτωτικές αλλά τα κέρδη των ανοδικών ήταν πολλαπλάσια των καθοδικών μεταβολών ενώ τα μέγιστα ημέρας είναι διαρκώς ψηλότερα από της προηγούμενης. Η χθεσινή πτωτική δυναμική στο «και πέντε» μπορεί να θεωρηθεί ως έκφραση τακτικής βραχυχρόνιων οριζόντων. Για αυτό μετράει πολύ η τάση του σήμερα και η δυνατότητα με τη βοήθεια των τραπεζών να περάσει πάνω από τις 176 μονάδες για να ανοίξει ο δρόμος για τιμές πάνω από τις 180 μονάδες.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν σήμερα Τετάρτη, με το φρόνημα σε άνοδο, καθώς η Wall Street εμφάνισε κέρδη πριν από μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ το δολάριο διατήρησε τα υψηλά επίπεδα που κατέκτησε από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +1,5%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 2,61% και οι μετοχές στη Σαγκάη σημείωσαν άνοδο +0,12%.
Η καλύτερη επίδοση της περιοχής σημειώθηκε από τις μετοχές της Αυστραλίας, που αυξήθηκαν 2,31% όσο για τον ΚΟSΡΙ της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 1,88%. Ωστόσο, αναλυτές προειδοποίησαν για το τέντωμα των νεύρων των διαχειριστών πριν από ένα από τα πιο αναμενόμενα γεγονότα της αγοράς στο τρέχον έτος.
Στη Wall Street την Τρίτη, ο Dow πρόσθεσε 0,9% και ο S & P 500 ανέβηκε 1,1%. Οι Τραπεζικές μετοχές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια, ήταν μεταξύ των ηγετών της αγοράς.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση που τελειώνει αργότερα μέσα στην ημέρα. Θα είναι η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων σε σχεδόν μια δεκαετία, σηματοδοτώντας την έναρξη του τέλους σε μια επεκτατική νομισματική πολιτική που έχει προκαλέσει ένα παλιρροϊκό κύμα φθηνής ρευστότητας στις αγορές περιουσιακών στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εστίαση των επενδυτών καθορίζεται στο πώς η Fed θα επιλέξει ένα ρυθμό στον κύκλο σύσφιξης το επόμενο έτος. Η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά.
Το δολάριο παρέμεινε σταθερό αγοράζοντας 121,70 γιεν, τραβώντας μακρύτερα από χαμηλό έξι εβδομάδων στα 120,35 που σημείωσε τη Δευτέρα. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε κοντά στα 1,0900 δολάρια μετά από την κορυφή επτά εβδομάδων των 1,1060.
Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό πετρέλαιο βυθίζεται μετά την άνοδο για δύο διαδοχικές ημέρες. Οι τιμές του Αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν 1,3% στα 36,87 δολάρια το βαρέλι. Οι ανησυχίες της παγκόσμιας υπερπροσφοράς αργού είχε στείλει τις τιμές σε χαμηλό επτά ετών στα 34,53 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά τις τιμές των μετάλλων σε δολάριο πιο δαπανηρή για τους μη-ΗΠΑ επενδυτές. Η τιμή Spot για το χρυσό αναπήδησε ελαφρώς στα 1.064,20 δολάρια η ουγγιά μετά από δύο ημέρες απωλειών.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup
Στην τελική ευθεία είναι πλέον η διαδικασία 'χωνέματος' του μεγάλου όγκου τίτλων που προέκυψε από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών Τραπεζών.
Η αξία των συναλλαγών έχει εκτοξευθεί και η μεταβλητότητα έχει κορυφωθεί (με τον Γενικό Δείκτη, τις προηγούμενες ημέρες τη χαμηλότερη επίδοση του έτους στις 557,63 μονάδες) υπό την επίδραση δύο βασικών παραγόντων: της βραχυπρόθεσμων χαρακτηριστικών επενδυτικής φυσιογνωμίας των συμμετεχόντων και της αναγκαστικής αναμόρφωσης πολλών χαρτοφυλακίων μετά τις αναπροσαρμογές των συντελεστών στάθμισης των Τραπεζικών, κυρίως, μετοχών, ή των κινήσεων λόγω Θεσμικών περιορισμών από τα καταστατικά αρκετών χαρτοφυλακίων.
Με τις τιμές να διαμορφώνονται γύρω από τα επίπεδα των τιμών εξάσκησης κατά τις Α.Μ.Κ. και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ανακτά την Τραπεζοκεντρική φυσιογνωμία του, καθώς πάνω από 80% των συναλλαγών διενεργούνται σε Τραπεζικές μετοχές.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται η ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων για την καταβολή της υποδόσης του 1 δισ ευρώ, με ανάμικτη "επίγευση" ως προς τα συμφωνηθέντα για τις Αγορές: ικανοποιητική λύση για τα NPLs ("κόκκινα" δάνεια) δημιουργώντας μια νέα δευτερογενή Αγορά αλλά και σκεπτικισμό για τη διαδικασία μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ καθώς δεν διαφαίνεται η δυνατότητα άμεσης είσπραξης κεφαλαίων για τη ΔΕΗ.
Από την άλλη πλευρά, θετικά καταγράφεται η υπογραφή της σύμβασης για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, δρομολογώντας προσδοκίες για κλιμάκωση των Αποκρατικοποιήσεων που αποτελούν καταλυτικής σημασίας μεταρρύθμιση για την Αγορά. Απομένει ωστόσο η ψήφιση και του Ασφαλιστικού που μετατίθεται για τις αρχές του 2016.
Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που μπορεί να οδηγήσουν σε πορεία συσσώρευσης στην περιοχή των 600 μονάδων τηρώντας στάση αναμονής.
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο υποβοήθησης του Γενικού Δείκτη από τους Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικούς, τίτλους στο επόμενο διάστημα, ενώ θετικά θα αποτιμηθεί το ενδεχόμενο κάλυψης του συνόλου της ζητούμενης Α.Μ.Κ. για την Τράπεζα Αττικής, με ιδιωτικά ή άλλα κεφάλαια.
Οι Επενδυτές Εξωτερικού, ωστόσο, δηλώνουν με σαφήνεια ότι η αύξηση των τοποθετήσεων στη Χώρα μας είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δρομολόγηση πειστικής λύσης για την αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους καθώς, ως τότε, δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Στο εξωτερικό, το περιβάλλον συνεχίζει να κυριαρχείται σε μεγάλο μέρος της Παγκόσμιας Οικονομίας από συνθήκες αποπληθωρισμού, με το πετρέλαιο να απειλεί με περαιτέρω χαμηλές τιμές. Σε αυτό συντείνουν και οι αποφάσεις της συνόδου για τι κλίμα στο Παρίσι, που προκρίνουν την αυξημένη χρήση των ΑΠΕ στα επόμενα χρόνια. Εξέλιξη που θα αναδιατάξει τη διάρθρωση της Παγκόσμιας Οικονομίας, επιφέροντας νέους κραδασμούς στα Διεθνή Χρηματιστήρια.
Για την ώρα, η Federal Reserve καλείται αύριο να λάβει τη "σωστή" απόφαση, σε σχέση το ύψος της πιθανολογούμενης αύξησης των Αμερικανικών παρεμβατικών επιτοκίων, συνεκτιμώντας τους "ασύμμετρους κινδύνους" που μια άστοχη απόφαση μπορεί να επιφέρει στην Παγκόσμια Οικονομία…
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Τα assets υψηλού κινδύνου κινήθηκαν ανοδικά πριν την FOMC
Μετά τις άγριες διακυμάνσεις στα spreads των χρεογράφων υψηλών αποδόσεων και των τιμών του πετρελαίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι παγκόσμιες αγορές σταθεροποιούνται πριν από την απόφαση της FOMC. Ασιατικές αγορές μετοχών παρακολούθησαν το ράλι στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, στην διάρκεια της νύχτας, με άνοδο σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei 225 και ο S & P / ASX200 ανέβηκαν περισσότερο από +2%. Το AUD ισχυροποιήθηκε +0,3% έναντι του δολαρίου μετά από μια απότομη πτώση 1,3% χθες το βράδυ.
Όλα τα μάτια είναι εστραμμένα στην σημερινή απόφαση της FOMC. Αναμένουμε ότι η FOMC να ψηφίσει υπέρ της αύξησης 25bp στα βασικά επιτόκιά της Fed σήμερα. Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα επί της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας έχουν εκπληρώσει τα κριτήρια της επιτροπής για να ξεκινήσει η διαδικασία της εξομάλυνσης επί της νομισματικής της πολιτικής. Στη σύνοψη των Οικονομικών προβλέψεων, αναμένουμε τα μέλη της επιτροπής να σηματοδοτήσουν τις προς τα κάτω προβλέψεις για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την πρόσφατη πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και την ανατίμηση του δολαρίου. Στη συνέντευξη Τύπου, περιμένουμε η πρόεδρος Yellen να τονίσει ότι η πορεία της πολιτικής σύσφιξης είναι πιθανό να είναι σταδιακή και θα εξαρτηθεί από το πώς εξελίσσονται τα οικονομικά δεδομένα και οι προοπτικές.
· Στην τελική αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση της Fed, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε οριακά μετά από ένα άλμα χθες 1%. Οι αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων ΗΠΑ έμειναν σχεδόν αμετάβλητες στο 2,264%, μετά την αύξηση σχεδόν 14bp κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Δεν συνυπέγραψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιστολή της κυβέρνησης της Σλοβακίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία εκφράστηκε εναντίωση στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II, διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Έσοδα 8,146 δισ. ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους προκειμένου να κλείσει στο επιθυμητό επίπεδο ο προϋπολογισμός του 2015. Από τα στοιχεία 11μηνου που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι τα έσοδα ανήλθαν στα 44,945 δισ. ευρώ τη στιγμή που ο στόχος για το σύνολο της χρονιάς ανέρχεται στα 53,091 δισ. ευρώ. Η διαφορά των 8,146 δισ. ευρώ, δεν θα καλυφθεί αποκλειστικά από φόρους καθώς υπάρχει εκκρεμότητα με την είσπραξη 1,867 δισ. ευρώ από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs).
Το 4,52% της ΑΓΕΤ Ηρακλής απέκτησε η Lafarge, καθώς 346 μέτοχοι της εισηγμένης αποδέχθηκαν τη Δημόσια Πρόταση της Lafarge, προσφέροντας συνολικά 3.215.358 μετοχές. Πλέον, με την ολοκλήρωση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης των μετοχών αυτών, που θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου, ο προτείνων θα κατέχει συνολικά 66.468.761 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν περίπου 93,51% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Η Lafarge θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς και των υπόλοιπων μετοχών και στη συνέχεια θα επιδιώξη τη διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο.
Οι εκκρεμότητες στην τηλεπικοινωνιακή αγορά συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης μεταξύ του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, των διευθυνόντων συμβούλων του ΟΤΕ, της Vodafone και της Wind, Μιχάλη Τσαμάζ, Γλαύκου Περσιάνη και Νάσου Ζαρκαλή αντίστοιχα και του γενικού διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργου Στεφανόπουλου.
Θετική εξέλιξη για την αερομεταφορά και τον τουρισμό αποτελεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχιος Βασιλάκης και χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη την επένδυση στη βελτίωση των υποδομών και των υπολοίπων 23 αεροδρομίων.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Τη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών διανύει φέτος η αγορά των bulk carriers, κάνοντας μάλιστα και το χειρότερο δυνατό «finish», με τον δείκτη Baltic Dry Index να πέφτει στη διάρκεια ενός μήνα δύο φορές κάτω από τις 500 μονάδες, καταγράφοντας αντίστοιχα ιστορικά αρνητικά ρεκόρ. Πλέον κλείνει μια περίοδος 20 μηνών με τα bulk carriers να μην καταφέρνουν να βγάλουν τα έξοδά τους (break even) και ανοίγει μια νέα που δεν καλύπτουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.
Κέρδη κοντά στο 3% εμφάνισε η τιμή του πετρελαίου, απομακρυνόμενη περαιτέρω από το χαμηλό επτά ετών. Οριακές απώλειες κατέγραψε στον αντίποδα, ο χρυσός, ο οποίος κινήθηκε στον αστερισμό της απόφασης της Federal Reserve για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Προχθες, η τιμή του αργού υποχώρησε ακόμη και στο επίπεδο των 34,53 δολαρίων, προτού ανακάμψει άνω των 36 δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε στα 43 δολάρια την τιμή – στόχο για το 2016 έναντι 53 δολαρίων προηγουμένως. Η πτωτική αναθεώρηση αποδίδεται στην αυξημένη παγκόσμια παραγωγή και στην υποτονική ζήτηση.
Κατά 2,3 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Πετρελαίου, για την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές, αντί της ανόδου, ανέμεναν πτώση κατά 2,5 εκατ. βαρέλια.
«Μονόδρομο» χαρακτηρίζει η Saxo Bank την αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει ήδη προετοιμάσει την αγορά γι’ αυτή την εξέλιξη. Εν όψει των αυριανών αποφάσεων, η επενδυτική τράπεζα εμφανίζεται βέβαιη ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες δεν πρόκειται να «δειλιάσουν», όπως έκαναν τον Σεπτέμβριο.
Η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, πιέζοντας για μία συμφωνία στο θέμα αυτό, στην οποία είναι σθεναρά αντίθετη η Γερμανία.
Στις 55 μονάδες βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτο ZEW. Στην προηγούμενη μέτρηση, ο δείκτης οικονομικού κλίματος είχε διαμορφωθεί στις 54,4 μονάδες. Για τον Δεκέμβριο, οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 54,2 μονάδες.
Στο 10,3% αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο η ανεργία στην Τουρκία, έναντι 10,1% τον Αύγουστο. Ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε στους 27,2 εκατ. πολίτες, ενώ οι άνεργοι ανήλθαν στους 3,1 εκατ.