Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών, που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, όπως της Advantest Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την ανακοίνωση της Micron Technology Inc. των ΗΠΑ, ότι εμφάνισε απροσδόκητα κέρδη αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων.

Χθες, η Samsung Electronics ανακοίνωσε, ότι θα δαπανήσει 33 δισ. δολ. τα επόμενα επτά χρόνια σε εργοστάσια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση για chips, με τα οποία εφοδιάζονται συσκευές, όπως τα iPods της Apple Computer Inc.

O Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 114,32 μονάδες, στις 10:42' π.μ. στο Τόκυο. Ο κλάδος των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, αποτέλεσε τα μέγιστα της ανόδου του περιφερειακού δείκτη. Ολοι οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά στην περιφέρεια, εκτός από τον δείκτη Topix στην Ιαπωνία και τους δείκτες στην Κίνα, όπου σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,1%. Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex, σημείωνε τα ψηλότερα κέρδη μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας, με άνοδο 1,1%, μετά την ανακοίνωση της United Microelectronics Corp., ότι θα αγοράσει ίδιες μετοχές σε ποσοστό 54% και σε υψηλότερη, από την τρέχουσα, τιμή.

Οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής είχαν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον περιφερειακό δείκτη MSCI, αυτό το τρίμηνο και κινήθηκαν πτωτικά μετά τη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία, που ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του χαλκού. Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Nippon Steel Corp. και της Rio Tinto Group.

Χθες στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index, σημείωσε άνοδο 0,9%. Μετά το κλείσιμο των αγορών, η Micron, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip για κομπιούτερ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε κέρδη 43,1 εκατ. δολ. ή 7 σεντς ανά μετοχή, για την χρονική περίοδο που έληξε την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς πούλησε περισσότερα chip και προϊόντα για ψηφιακές κάμερες. Οικονομικοί αναλυτές της Thomson Financial, προέβλεπαν κατά μέσον όρο, μείωση των κερδών κατά 8 σεντς ανά μετοχή.

Οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, κινήθηκαν πτωτικά. Οι μετοχές της Nippon Steel, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ιαπωνίας, υποχώρησαν 3,5%, στα 437 γιέν η μία και της Rio Tinto, της τρίτης σε μέγεθος μεταλλουργίας στον κόσμο, έχασαν 0,9%, φθάνοντας στα 59,50 δολ. Αυστραλίας η μία.

Στην Ιαπωνία, η βιομηχανική παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – αυξήθηκε 1,2% τον Αύγουστο, μετά την υποχώρησή της 1,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της χώρας θα σημείωνε άνοδο 1,8%. Στο μεταξύ, τα συμβόλαια του χαλκού, υποχώρησαν 0,5%, από τα επίπεδα ρεκόρ των 1,7535 δολ. η λίμπρα στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα