Ιαπωνία: Ανοδος της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο

Και αύξηση των καταναλωτικών δαπανών
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 07:03

ΑΝΕΚΑΜΨΕ τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία και οι δαπάνες των νοικοκυριών κινήθηκαν ανοδικά για πρώτο μήνα σε σύνολο τεσσάρων μηνών, σημάδια, ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, θα αναπτυχθεί για τέταρτο τρίμηνο.

Η παραγωγή, εποχιακώς προσαρμοσμένη, αυξήθηκε 1,2%, μετά την υποχώρησή της 1,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο Τόκυο. Οι δαπάνες των νοικοκυριών, ανά μισθωτό, αυξήθηκαν 3,2% έναντι του Ιουλίου, εποχιακώς προσαρμοσμένες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εταιρείες, όπως η Kyocera Corp., αυξάνουν την παραγωγή για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ζήτησης για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μηχανήματα. Η αύξηση της παραγωγής στην Ιαπωνία, της οποίας η οικονομία αποτελεί το ήμισυ του συνολικού ΑΕΠ της Ασίας, δημιουργεί θέσεις εργασίας, αυξάνει τους μισθούς και τονώνει τις δαπάνες των καταναλωτών.

Ο Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 2 μονάδων, φθάνοντας στις 13.619,25 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, μετά το κλείσιμο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2001, χθες. Ο Topix, υποχωρούσε 0,3%. Η αύξηση 1,2% της βιομηχανικής παραγωγής, ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων 34 οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν, ότι αυτή θα σημειώσει άνοδο 1,8%.

Εναντι του δολαρίου, το γιέν αυξήθηκε στα 112,99 από 113,30, πριν την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής. Τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, μετά την άνοδο των αποδόσεων στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός, χθες.

Η ανεργία υποχώρησε στο 4,3% από 4,4% τον Ιούλιο, σύμφωνα με άλλη έκθεση, συμπίπτοντας με τις προβλέψεις των 34 οικονομικών αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των φρέσκων τροφίμων, υποχώρησε 0,1% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας και σημείωσε τη χαμηλότερη υποχώρηση από τον Μάϊο, καταδεικνύοντας ότι ο αντιπληθωρισμός ενδέχεται να φθάνει στο τέλος του. Οι τιμές, υποχώρησαν 0,2% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα