Πόσο επηρεάζει την εγχώρια αγορά χημικών το deal των 130 δισ. δολ.

Dow Chemicals - Du Pont: Με παρουσία στην Ελλάδα και οι δύο όμιλοι, αλλά σε διαφορετικούς τομείς
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 13:55
UPD:13:55
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Ο κλάδος των χημικών στην ελληνική αγορά διακρίνεται από τάσεις συγκέντρωσης και συσσώρευσης, με τις πωλήσεις να κινούνται κυρίως από τα μεγάλα εταιρικά σχήματα και να κατευθύνονται σε συγκεκριμένους τομείς της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας.

Από την έντυπη έκδοση

Eνα νέο δυναμικό όμιλο με σημαντική παρουσία στον ευρύτερο κλάδο των χημικών προϊόντων στην ελληνική αγορά δημιουργεί έμμεσα η συγχώνευση των δύο πολυεθνικών ομίλων Dow Chemicals και Du Pont, οι οποίοι διατηρούν εδώ και αρκετές δεκαετίες θυγατρικές στη χώρα μας.

Με μια πρώτη ματιά οι συνολικές πωλήσεις του νέου ομίλου θα ξεπερνούν τα 115 εκατ. ευρώ, παράγοντας παράλληλα ισχυρή κερδοφορία. Παρά το μέγεθος του νέου επιχειρηματικού σχήματος, από πλευράς μεριδίων δεν αναμένεται κάποια ισχυροποίηση, καθώς ο κλάδος των χημικών στη χώρα είναι ιδιαίτερα διασπασμένος, ενώ επίσης οι δύο όμιλοι δεν είχαν ιδιαίτερο ανταγωνισμό εντός των ελληνικών συνόρων, καθώς οι βασικές τους θυγατρικές δραστηριοποιούνταν σε εντελώς διαφορετικούς τομείς.

Η Dow Chemicals, η οποία με βάση τη συγχώνευση σε διεθνές επίπεδο θα έχει και το «πάνω χέρι» στη νέα εταιρεία, διατηρεί παραγωγική μονάδα χημικών που χρησιμοποιούνται στις οικοδομικές δραστηριότητες στο Λαύριο, ενώ παράλληλα διαθέτει και μέσω της Dow AgroSciences Export μονάδα Ερευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη για τον τομέα των αγροχημικών.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα