Ισχυρές απώλειες άνω του 1,5% καταγράφουν τα κυριότητα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν κλιμάκωση των πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14:15), ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,20% στις 6.018 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,71% στις 10.417 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται καθοδικά κατά 1,35% στις 4.572 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,45% στις 357,93 μονάδες.
Χθες, τα συμβόλαια αργού κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 1% υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 37 δολαρίων ανά βαρέλι. Η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) σε έκθεσή της, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα παραμείνει υποτονική και το 2016, ενώ την ίδια ώρα, η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Εν μέσω των πιέσεων στο πετρέλαιο, οι μετοχές στον ενεργειακό κλάδο συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών. Πτώση άνω του 5% σημειώνει η Seadrill, ενώ απώλειες 1,69% καταγράφει η Total. Η Shell με τη σειρά της, υποχωρεί στο 2,27%. Πιέσεις δέχεται και ο κλάδος των μετάλλων, με τις Anlgo American και Glencore να κατακρημνίζονται άνω του 4%.
Η διάψευση των δημοσιευμάτων για ακυρώσεις στις παραγγελίες της Apple επιφέρει άνοδο της μετοχής στο 0,48%. Κέρδη άνω του 4% εμφανίζει η Bellway, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τη βελτίωση του κατασκευαστικού κλίματος στη Βρετανία. Άνοδο 1,60% καταγράφει και η Micro Focus, μετά την αναβάθμιση της τιμής – στόχου από τις Investec και Barclays.
Πτωτικά κινούνται οι μετοχές των Burberry, Richmont, Swatch, Hermes και Prada, μετά την υποβάθμιση της τιμής – στόχου από την Bernstein.
Στα οικονομίκα νέα της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% τον Νοέμβριο, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στη Γαλλία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών «έκλεισε» τον Οκτώβριο σε έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ από πλεόνασμα 300 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα, σήμερα είναι η τελική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας στην Σύνοδο του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, με τους εκπροσώπους των χωρών να ετοιμάζονται να δεσμευτούν για τη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου.