Βαθαίνει η πληγή των υποχρεώσεων για τις κλινικές

Εννεάμηνο: Ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ προς τράπεζες και προμηθευτές για τους εισηγμένους ομίλους
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 14:39
UPD:14:39

Οπως διαπιστώνεται από τα μεγέθη εννεαμήνου των τεσσάρων μεγάλων ιδιωτικών ομίλων (Ιατρικό Αθηνών, Euromedica, Υγεία και Ιασώ), ο συνολικός τζίρος παρουσίασε υποχώρηση 6,8%.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Επιδείνωση παρουσιάζει η χρηματοοικονομική κατάσταση του κλάδου των κλινικών εταιρειών όσο ολοκληρώνεται το 2015, καθώς από τα στοιχεία του εννεαμήνου των εισηγμένων προκύπτει ότι τα χρέη τους προς τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά και ξεπερνούν πλέον το 1,2 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η μείωση του κύκλου εργασιών των εταιρειών και η εμφάνιση ζημιών στο τέλος Σεπτεμβρίου είναι σε γενικές γραμμές δικαιολογημένη λόγω της ύφεσης και δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την πορεία του εξαμήνου, η αύξηση των χρεών μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον κλάδο υγείας, καθώς πέρα από τις τράπεζες, που σε μεγάλο βαθμό δεν εξοφλούνται, υπάρχουν και αρκετές εταιρείες που προμηθεύουν τον κλάδο και οι οποίες εξοφλούνται με δυσκολία και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οικονομικά μεγέθη

Οπως διαπιστώνεται από τα οικονομικά μεγέθη τα οποία δημοσιοποίησαν πρόσφατα για τους πρώτους εννέα μήνες της φετινής χρονιάς οι τέσσερις μεγάλοι όμιλοι του κλάδου ιδιωτικής υγείας (Ιατρικό Αθηνών, Euromedica, Υγεία και Ιασώ), ο συνολικός τζίρος παρουσίασε υποχώρηση κατά 6,8%, συνεχίζοντας δηλαδή τον ίδιο πτωτικό ρυθμό του εξαμήνου. Συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 486 εκατ. ευρώ, από 521 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Να σημειώσουμε ότι η πορεία των συγκεκριμένων ομίλων είναι ενδεικτική για όλο τον κλάδο, καθώς οι εν λόγω επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% της συνολικής αγοράς.

Την ίδια περίοδο τα λειτουργικά αποτελέσματα κινήθηκαν καλύτερα έναντι του εξαμήνου, με πτώση της τάξης του 26,2%, φτάνοντας στα 32,2 εκατ. ευρώ έναντι 46,6 εκατ. ευρώ, με την πτώση να συγκρατείται από τη σημαντική άνοδο των λειτουργικών αποτελεσμάτων του Υγεία. Οσον αφορά στα καθαρά αποτελέσματα, εκεί παρουσιάστηκαν αυξημένες ζημιές, στα 38 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Θα έλεγε κανείς ότι γενικά τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν αρνητική αλλά όχι δραματική εικόνα, όμως εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες στο εννεάμηνο δεν έχουν ξεκάθαρη αποτίμηση για την επιβάρυνση από το clawback και το rebate το οποίο θα συγκεκριμενοποιηθεί επακριβώς στις αρχές του επόμενου έτους και φυσικά μπορεί να διαφοροποιήσει τον τζίρο και τα κέρδη. Προς το παρόν οι διοικήσεις των συγκεκριμένων ομίλων προχώρησαν σε εκτιμήσεις βασισμένες κυρίως στον λογαριασμό που τους στάλθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο.

Ειδικότερα, με βάση τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, στο εννεάμηνο του 2015 οι εταιρείες επιβαρύνθηκαν με rebate και clawback της τάξης των 56,7 εκατ. ευρώ έναντι 60,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα στοιχεία, όμως, δεν έχουν παγιωθεί ακόμη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την εφαρμογή των μέτρων από το 2013 η συνολική επιβάρυνση φαίνεται να έχει ξεπεράσει για τις εταιρείες αυτές τα 300 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να δέχεται ο όμιλος της Euromedica (112 εκατ. ευρώ).

Το κόστος δανεισμού

Επίσης οι εταιρείες βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα δάνεια που φέτος αυξήθηκαν στα περίπου 860 εκατ. ευρώ.

Εντός, μάλιστα, του τρίτου τριμήνου οι όμιλοι «φορτώθηκαν» επιπλέον 45 εκατ. ευρώ δανείων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άντλησαν κεφάλαια από τις τράπεζες, καθώς το ποσό αυτό αφορά σε δάνεια που από μακροπρόθεσμα έγιναν βραχυπρόθεσμα και τα οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις και τους ελέγχους των διοικήσεων πρέπει να αποπληρωθούν το αργότερο μέσα στο ερχόμενο 12μηνο. Μπορεί, βέβαια, το συνολικό ποσό των δανείων να αποδίδεται κατά 45% στη Euromedica, ωστόσο και οι άλλοι τρεις όμιλοι πρέπει να διαχειριστούν ένα υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος για δάνεια που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ για κάθε έναν ξεχωριστά. Με βάση την πορεία των τεσσάρων ομίλων εκτιμάται ότι το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του κλάδου ιδιωτικής υγείας θα ξεπεράσει το 2015 κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια ακόμη αρνητική πτυχή είναι και τα «φέσια» των εταιρειών προς προμηθευτές. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι συνολικές οφειλές των εταιρειών του κλάδου προς τους προμηθευτές τους, ήτοι φαρμακευτικές και κυρίως εταιρείες ιατρικού και υγειονομικού υλικού και μηχανημάτων, αυξήθηκαν στα 386 εκατ. ευρώ από 354 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα