Μίχαελ Ροτ: Δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε, αλλά να ενισχύσουμε την Ελλάδα

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 10:58
UPD:10:59
EPA/JUSTIN LANE

Ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε πάντα την άποψη ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει ως ισότιμος εταίρος στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη», τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε την Ελλάδα, θέλουμε να την ενισχύουμε», αναφέρει ο κ. Ροτ, ενώ χαρακτηρίζει «άστοχη και απλουστευτική» την αντίληψη «ότι κάποιες δυνάμεις του κακού από το εξωτερικό οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό»

Τονίζει ακόμη ότι στην παρούσα φάση των κρίσεων σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη, είμαστε υποχρεωμένοι «να διατηρήσουμε τη συνοχή μας», ενώ δηλώνει «φυσικά πεπεισμένος» ότι η Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της «πρέπει να παραμείνει ένα αγκυροβόλιο σταθερότητας».

Για τη νέα ελληνική συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ο κ. Ροτ επισημαίνει πως «είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού» όπως συμβαίνει άλλωστε πάντα με τις διαπραγματεύσεις και ότι «ξαναβρίσκουμε στο μνημόνιο αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη, δηλαδή ανάπτυξη, επενδύσεις, δομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Γερμανός υφυπουργός εκτιμά ότι η Γερμανία έχει μεν κεντρικό, αλλά όχι ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη, όμως, είναι και μια ομαδική προσπάθεια», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι «ένας ισχυρός παίκτης σε μια ομάδα 28 κρατών» και «προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε μια Ευρώπη των κρίσεων».

Κατά τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό στην εποχή της παγκοσμιοποίησης «οι οικονομικοί παίκτες δεν ενδιαφέρονται πλέον καθόλου για τα εθνικά σύνορα» και στο πλαίσιο αυτό η Ευρώπη «προσπαθεί να διασώσει την υπεροχή της πολιτικής» επί της οικονομίας.

Ο κ. Ροτ δηλώνει «πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι η Γερμανία κατάφερε παρ΄ όλες τις δυσκολίες να ανταποκριθεί στο καθήκον της να δεχθεί πάρα πολλούς πρόσφυγες», ανταποκρινόμενη έτσι στις υποχρεώσεις της «ως μεγαλύτερης και οικονομικά ισχυρότερης χώρας» της Ε.Ε..

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα