Μαξίμου: Κλείνει τα θέματα με τους δανειστές και αρχίζει το «μασάζ» των βουλευτών

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 10:35
UPD:10:41
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στη χθεσινή βραδινή σύσκεψη με τους Τσκαλώτο και Σταθάκη (φωτ. αρχείου) αποφασίστηκε το κουαρτέτο των θεσμών να παραμείνει μια ακόμη ημέρα στην Αθήνα ώστε να καμφθεί και το τελευταίο εμπόδιο που αφορά στα «κόκκινα» μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σειρά επαφών με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παράλληλα με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, η οποία, όπως έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη, δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί ακόμη και αύριο Σάββατο.

Συγκεκριμένα στη χθεσινή βραδινή σύσκεψη με τους Τσκαλώτο και Σταθάκη, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 τα μεσάνυχτα, αποφασίστηκε το κουαρτέτο των θεσμών να παραμείνει μια ακόμη ημέρα στην Αθήνα ώστε να καμφθεί και το τελευταίο εμπόδιο που αφορά στα «κόκκινα» μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και την πώλησή τους στα λεγόμενα distress funds. Και εδώ όμως κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων δηλώνουν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας με «κλειδί», όπως λένε χαρακτηριστικά, τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα και εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή, κυρίως για το ασφαλιστικό, πιθανότατα τον Ιανουάριο, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε χθες σειρά επαφών με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος των επαφών αυτών όπως σημειώνει στέλεχος του Μαξίμου, είναι «ο Πρωθυπουργός να έχει μια εικόνα από τους βουλευτές για την κατάσταση σε επίπεδο κοινωνίας, να πιάσει δηλαδή τον σφυγμό της κοινωνίας».

Χθες συναντήθηκε αρχικά στο Μαξίμου με τους βουλευτές της κεντρικής Μακεδονίας και μετά με τους βουλευτές Ιονίων Νήσων και Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός «άκουσε, κατέγραφε στο μπλοκάκι του και μίλησε ελάχιστα». Συγκεκριμένα «εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα» και επιβεβαίωσε ότι στο ασφαλιστικό «δεν θα γίνει καμία μείωση στις βασικές συντάξεις». Μάλιστα σύμφωνα με τον εν λόγω βουλευτή ο Πρωθυπουργός τους είπε ότι «έχουν βρεθεί κάποια ισοδύναμα για να κλείσει η τρύπα των περίπου 600 εκατομμυρίων ευρών και αναζητούνται τα υπόλοιπα».

Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας έγινε αποδέκτης παραπόνων από τους βουλευτές του για ζητήματα «χαμηλής» πολιτικής και εκτός της συμφωνίας με τους δανειστές, που όπως του είπαν πολλοί βουλευτές «θα μπορούσαμε να δώσουμε το στίγμα της Αριστεράς», αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα με ευθύνη κυρίως των υπουργών. Το «πουσάρισμα» πάντως των βουλευτών, όπως λένε στο Μαξίμου θα συνεχιστεί και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μέχρι να έρθει το ασφαλιστικό στη Βουλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή