Market Beat: Πιθανή μια συνέχεια στην ανοδική αντίδραση σε μια καθοδική εβδομάδα

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 10:30
UPD:10:30
Nikos Libertas / SOOC

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η ειδοποίηση για επικείμενη άνοδο χθες ήταν ακριβής γιατί η στήλη πιστεύει στο ένστικτο της αγοραίας αυτοσυντήρησης και επίσης γιατί έχουμε επιλέξει να θεωρούμε ως τον βασικότερο των δεικτών της αγοράς τον 25άρη. Αυτό είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που έχουμε στην στατιστική ανάλυση που λαμβάνει υπόψη τις μετοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που ρίχνονται στον πάγκο της αγοράς.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αυτά συμβαίνουν στις αγορές που κατηφορίζουν άγρια. Μόλις φρενάρει η καθοδική ορμή, σταδιακά ανακτά ισχύ η ανοδική από τους βιαστικούς και τους Market Makers. Ένα σημαντικό και θετικό χαρακτηριστικό όπως φάνηκε χθες, είναι και η «εσωστρέφεια» όλων των θεσμικών που συμμετέχουν στην αγορά της Αθήνας. Καθώς εκδήλωσαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, όταν για τα χρηματιστήρια του ευρώ η καθοδική ατμόσφαιρα παρέμενε σε ισχύ. Φυσικά και δεν άλλαξαν τις αμφιβολίες τους για την πολιτική σταθερότητα, ούτε περιμένουν επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση. Απλά και «νόμιμα» αποφάσισαν να διορθώσουν τις υπερβολές που πάντα γεννά μια πτώση διαρκείας. Δεν θα λέγαμε πως είναι η ώρα για ενθουσιασμούς και εκδήλωση άκρατης απληστίας από τους ιδιώτες επενδυτές.

Είναι τόσο μετρημένα τελικά τα βήματα των ισχυρών παραγόντων του ΧΑ, που ακόμα και το timing της εγγραφής του κατώτερου ημέρας στις καθοδικές συνεδριάσεις, το κράτησαν. Για να εμφανίσουν μέσω των εντολών τους το μέγιστο, στο τέλος της διαπραγμάτευσης, στην χθεσινή επακριβώς ανεστραμμένη ανοδική δυναμική.

Χθες η εικόνα της αγοράς από το πρώτο στο δεύτερο μέρος άλλαξε και παρά το ότι οι βασικοί δείκτες συνέχισαν να σκαρφαλώνουν και μετά τις 14:30, η εικόνα ήταν καλύτερη στο πρώτο μέρος, όταν μόνο τρία blue chip (ΕΤΕ ΠΕΙΡ ΔΕΗ) εμφάνιζαν πτώση.  Στο τέλος προτέθηκαν στα πτωτικά blue chip η ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ, μίκρυνε ωστόσο η πτώση της ΔΕΗ και έχασαν τα κέρδη τους, χωρίς να χάσουν, οι αμετάβλητες ΜΥΤΙΛ και ΕΛΠΕ. Στο τέλος της συνεδρίας εκτινάχθηκαν οι ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ. Τελευταία, η ανατροπή της καθοδικής ορμής διαρκούσε από μια ως μιάμιση συνεδρίαση. Παλαιότερα λέγαμε πως το «θαύμα» κρατάει το πολύ τρεις μέρες, να δούμε λοιπόν τι θα ισχύσει σήμερα. 

Ο όρος των ημερών είναι το rebalancing διαρκείας, που υποχρεούνται να κάνουν ορισμένοι θεσμικοί στα χαρτοφυλάκιά τους. Σημαντική αύξηση του συντελεστή στάθμισης των ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ στους δείκτες MSCI που συμμετέχουν, ανακοίνωσε η MSCI. Συγκεκριμένα οι τίτλοι παραμένουν στο Mid Cap του MSCI Standard με τη βαρύτητα της πρώτης να αυξάνεται στο 0,90 από 0,35 και της δεύτερης στο 0,85 από 0,60. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ με το άνοιγμα της συνεδρίασης της 17ης Δεκεμβρίου. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσει η MSCI και για τις ΠΕΙΡ και ΕΤΕ αργότερα. Πλησιάζουν και οι αλλαγές στον Δείκτη FTSE All World που θα ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα και θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Δεκεμβρίου.

Εκτός των άλλων οι εγχώριοι παράγοντες θεωρούν ότι τα προαπαιτούμενα, το Ασφαλιστικό και η σταθερότητα της Κυβέρνησης θα καθορίσουν και την πορεία του Χ.Α. H αρνητική δυναμική των ομολόγων την τρέχουσα εβδομάδα, σαν αντίδραση στους διαξιφισμούς Κυβέρνησης - Δανειστών ήταν χαρακτηριστική της σημασίας επίτευξης συμφωνίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Σήμερα με γνωστοποιημένες τις συγκλίσεις στα περισσότερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, εκτιμούμε πως το πιθανότερο είναι, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης των θεσμικών να τους οδηγήσει στην προσπάθεια εγγραφής διπλού πυθμένα το 2015. Ακόμα και αν αυτό λειτουργήσει σαν «μαξιλάρι απορρόφησης» στις συνεχιζόμενες πιέσεις στις ΠΕΙΡ και ΕΤΕ, με τη δεύτερη να έρχεται σύντομα «αντιμέτωπη» με την εισαγωγή (Δευτέρα 14/12) του συνόλου των μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ της. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σε θετικά πρόσημα επέστρεψαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, βάζοντας «φρένο» στο πτωτικό σερί των τελευταίων τριών ημερών, παρά τη διατήρηση των πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, o δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 17.575,15 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,44% στις 5.045,17 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,23% στις 2.052,23 μονάδες. Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε πτώση κατά 1,1%, υποχωρώντας κάτω από τα 37 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς η παγκόσμια παραγωγή εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Chevron ενισχύθηκε κατά 1,94% μετά τη μείωση του προϋπολογισμού για το 2016 κατά 24%. Άνοδο 0,77% σημείωσε η Goldman Sachs ενώ με αύξηση 1,5% έκλεισε και η μετοχή της Boeing. Κέρδη 1,55% σημείωσε η ConocoPhillips εν όψει της ανακοίνωσης του προγραμματισμού της για το επόμενο έτος. Σημαντική άνοδο άνω του 7% εμφάνισε και η Glencore, μετά τη δέσμευση για μείωση του χρέους της κατά 3 δισ. δολάρια έως τα τέλη του 2016. Πτώση της τάξης του 2,6% κατέγραψε η Petropas, στον απόηχο της υποβάθμισής της από την Moody’s σε «Ba3».

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών σκαρφάλωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, στο επταήμερο μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 13.000 στις 282.000.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος αιτήσεων του περασμένου μήνα αυξήθηκε κατά 1.500 στις 270.750 αιτήσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα,  η Yahoo ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του σχεδίου να διαχωρίσει, μέσω spin off, το μερίδιό της στην Alibaba, επικαλούμενη ανησυχίες για φορολογικές επιβαρύνσεις. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, αποφάσισε τελικά να μεταφέρει άλλα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού σε νέα ξεχωριστή εταιρεία, η οποία θα εισαχθεί κι αυτή στο χρηματιστήριο.

Σημειώνεται ότι η Yahoo οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησής της στη συμμετοχή της στην Alibaba. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, η χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού κολοσσού ανέρχεται σε περίπου 35 δισ. δολάρια, με το μερίδιο της Alibaba μόνο να αξίζει περί τα 30 δισ. δολάρια. 

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτές τάσεις επικράτησαν χθες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην πορεία της τιμής του πετρελαίου και των μετάλλων.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,36% στις 6.105 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 10.626 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,30% στις 4.651 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,09% στις 363,85 μονάδες.

Τα συμβόλαια πετρελαίου διατηρούνται και σήμερα σε κλοιό πιέσεων, μετά και την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής σε υψηλό έξι ετών.

Στον κλάδο των μετάλλων, η Glencore σημείωσε άνοδο της τάξης του 7% , με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την αύξηση του στόχου για τον περιορισμό του εταιρικού χρέους. Οριακές απώλειες εμφάνισε η Anlgo American (0,33%) ενώ πτώση 2,16% κατέγραψε η μετοχή της BHP Billiton.

Oι επενδυτές χαιρέτισαν τη δέσμευση της Volkswagen για πλήρη εξυγίανση της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων, με τη μετοχή της γερμανικής εταιρείας να εξαλείφει τις αρχικές απώλειες και να κλείνει ανοδικά κατά 1,14%.

Κέρδη 7,6% εμφάνισε η Sports Direct, ενώ απώλειες 11% κατέγραψε η μετοχή της Investec, μετά την υποβάθμιση των προοπτικών σε «αρνητικές» από τον Standard & Poor’s.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία υποχώρησαν κατά 0,2% τον Νοέμβριο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,5%.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας παράλληλα, άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο εύρος μεταξύ -1,25% και -0,25%. Στο 0,50% διατήρησε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης και η Bank of England.

ΧΑ

Στην χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον με το καλημέρα. Ξεχάστηκαν οι επίμονες πιέσεις και διατηρήθηκαν για τρίτη μέρα της διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της ΠΕΙΡ, που πάλι έπιασε το limit down με ικανοποιητικό ωστόσο όγκο, αλλά και για την ΕΤΕ και την ΔΕΗ. Το αποτέλεσμα των επιλεκτικών πιέσεων σε συνδυασμό το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα περισσότερα blue chip έφερε άνοιγμα με μικρό ανοδικό χάσμα σε ΓΔ και 25άρη και εγγραφή ελάχιστου μέρας πολύ κοντά και στα πρώτα λεπτά. Ήταν οι 560,97 μονάδες για τον μέσο όρο και οι 166,21 για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ενώ οι αγορές στην Ευρώπη συνέχιζαν την κάθοδό τους με μικρές ωστόσο μεταβολές στο ΧΑ με ικανοποιητικούς ρυθμούς συναλλαγών έναντι των προηγούμενων καθοδικών συνεδριάσεων προέκυψε σαφής ανοδική δυναμική που στην εξέλιξη της προκαλούσε άνοδο της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Όταν οι συναλλασσόμενοι διαπίστωσαν ότι αν αργούσαν να εισάγουν εντολές αγοράς οι πωλητές ζητούσαν μεγαλύτερο τίμημα για να δώσουν μετοχές άρχισαν να τοποθετούνται επίμονα προσδίδοντας στους βασικούς δείκτες μόνιμα ανοδική κλίση.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +0.46%, ο CAC είχε μεταβολή +0,21%, με τον FTSE100 σε πτώση -0,34%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με ανοδική δυναμική που αναπτύχθηκε γρήγορα έτσι ο Dow στις 17:30 κερδίζει +0,75% και o S&P500 έχει μεταβολή +0,54%.

Στο ταμπλό του ΧΑ πρωταγωνίστησαν οι τράπεζες του 25άρη και συγκεκριμένα η ΑΛΦΑ με άνοδο +6,22% από +4,89% χθες με ημερήσιο όγκο 28.510.844 τεμάχια και τζίρο 56,103 από 60,724 εκατ. ευρώ την Τετάρτη, η ΕΥΡΩΒ με μεταβολή -2,02% από +3,76% ημερήσιο όγκο 23.413.777 τεμάχια και τζίρο 21,630 από 27,354 εκατ. ευρώ, ακολούθησαν ΟΠΑΠ -1,22% από -2,38% με τζίρο 13,129 εκατ. ευρώ, ΠΕΙΡ στο -29,94% από -29,87% με ημερήσιο όγκο 31.839.960 τεμάχια και τζίρο 7, 38 εκατ. ευρώ,  ΟΤΕ +3,08% από -1,52% με τζίρο 5,495 εκατ. ευρώ, ΦΦΓΚΡΠ +4,58% με τζίρο 4,042 εκατ. ευρώ, ΜΠΕΛΑ +7,18% από -2,41% με τζίρο 3,668 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ -0,23% από -6,07% με τζίρο 3,121 εκατ. ευρώ, και η ΕΤΕ κατηφόρισε -22,75% από -21,12% με ημερήσιο όγκο 2.522.809 από 1.153.741 τεμάχια και τζίρο 0,843 από 0,548 εκατ. ευρώ.

Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών η αγορά αναζητούσε το ανώτερο ημέρας και το μέγιστο μέρας σημειώθηκε στις 16:58 και ήταν για τον ΓΔ στις 577,97 από 581,82 μονάδες την Τετάρτη και για τον 25άρη, στις 170,51 από 171,74 με τελική επικράτησή της ανόδου. Με τους δείκτες ωστόσο να είναι σχεδόν μόνιμα σε θετικό πεδίο, το ελάχιστο ημέρας από το μέγιστο είχε απόσταση περίπου όσο η ημερήσια άνοδος με αρνητικό όμως πρόσημο. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,99% και έφθασε στις 576,51 από 559,79 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 170,10 από 165,13 με μεταβολή +3,01%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και  του 25άρη.  Είναι θετικότατη η κληρονομιά για αύριο αφού το κλείσιμο στο τέλος της δημοπρασίας, έγινε πολύ κοντά στο ανώτατο επίπεδο της διακύμανσης της μέρας.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +6,52% από  -2,35%, Κατασκευές Υλικά +5,83% από -3,07%, Εμπορίου +4,59% από -4,34%, Ακίνητης Περιουσίας +3,73% από -4,84%, Τηλεπικοινωνιών +3,08% από -1,52%, ο 25άρης +3,01% από -3,85%, Τροφίμων Ποτών +2,99% από -4,64%, ο ΓΔ +2,99% από -3,80%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,56% από -4,55%, Πετρελαίου Αερίου +2,53% από -4,69%, Κοινής Ωφέλειας +2,27% από -6,12%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,95% από -7,47%, Τραπεζών +1,82% από -0,81%, Τεχνολογίας +1,60% από -0,52%, Χημικών +1,23% από +0,18%, Υγείας +0,90% από -3,48% και Πρώτων Υλών +0,06% από -3,20%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τις εταιρίες Ασφαλειών -2,22% από 0,00% και στα Ταξίδια Αναψυχή -0,66% από -2,78% αλλά και ο FTSEM -3,72% από -0,69%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 127,272 από 153,280 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,525 από 10,274 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 116,156 από 141,405 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,906 από 0,865 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,502 από 40,446 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 97,774 από 77,151 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 35 των καθοδικών σε 37 από 69 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 13 από 12.

Τεχνική ανάλυση

Πιστοί στις εκτιμήσεις μας υπενθυμίζουμε ότι: Η χαμηλότερη ζώνη τιμών για τους βασικούς δείκτες ήταν εκείνη που όρισαν δύο μόνο συνεδριάσεις. Η καθοδική συνεδρίαση στις 24/8 όταν ο 25άρης έχασε -12,77% κλείνοντας στις 163,12 μονάδες με υψηλό μέρας της 184,1 και ελάχιστο τις 161,85 και η αμέσως επόμενη ανοδική. Όταν στις 25/8 ο δείκτης των blue chip κέρδισε 11,69% κλείνοντας στις 182,19 με ελάχιστο τις 163,47 και μέγιστο τις 183,01 μονάδες. Για αυτό την Τετάρτη με τον 25άρη στις 172 μονάδες στις 14:00, δεν υπήρχε χρηματιστηριακός παράγοντας που να θεωρεί αδύνατο να εμφανιστούν τιμές που θα ορίσουν νεότερα χαμηλά για φέτος.

Χθες σημειώναμε:

Οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να προσεγγίσει ο 25άρης τα κατώτερα επίπεδα για το 2015 που παραπέμπουν σε τιμές του Ιουνίου του 2012 αναφέρθηκε συχνά πυκνά ως απευκταίο σενάριο αν έσπαγε η αντίσταση των 192 μονάδων. Σήμερα θεωρούμε ότι η απόφαση των traders να δώσουν μια οριακή προπορεία στο ΣΜΕ έχει σχέση με την πιθανότητα που δίνουν σε μια ανοδική αντίδραση μετά από ένα χτύπημα στον πυθμένα για το 2015 που θα λειτουργήσει ως «σκληρός».

Ο 25άρης τεχνικά αντέδρασε χθες προ της ύστατης στήριξης με βάση τις φετινές συναλλαγές και αυτή η άνοδος τον έφερε ελαφρά πάνω από το μέσο του candlestick της τελευταίας καθοδικής συνεδρίας. Σήμερα λοιπόν είναι «υποχρεωτική» η συνέχιση της ανοδικής τάσης για να ομιλούμε για εγγραφή διπλού πυθμένα στο 2015 και να σταματήσει η ανησυχία για την πιθανότητα να σημειώσει νεότερα χαμηλά έτους και πολλών ετών. Αυτό περιμένουν οι traders στα παράγωγα βάσει της τιμής εκκαθάρισης που όρισαν. Είναι δυνατό να προσεγγίσει ο 25άρης τις 180 μονάδες για να ξεφύγει από την κατώτερη ζώνη τιμών στο βίο του στο ευρώ. Γιατί τα τρέχοντα επίπεδα παραπέμπουν σε τιμές στο δεύτερο μισό του Ιουνίου του 2012 τότε που στο πρώτο δεκαήμερο σημειώθηκε το ελάχιστο στο βίο του στο ευρώ.

Τα απλά και σίγουρα εργαλεία της στατιστικής όπως οι ΚΜΟ τονίζουν πόσο επιβαρυμένη εικόνα ισχύει για τον 25άρη αφού αυτός είναι σε επίπεδα των 170 μονάδων και ο ΚΜΟ 30 ημερών στις 193,75 μονάδων όταν ο ΚΜΟ50 που παρακολουθούν οι θεσμικοί με γρήγορα ανακλαστικά είναι στις 198,03 με τον ΚΜΟ 100 στις 198,52 μονάδες. Ενώ ο ΚΜΟ200 που τον λαμβάνουν υπόψη άπαντες βρίσκεται στις 219,14 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή, σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία απώλεια αφού αύξησαν τους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη οι πιέσεις στις τιμές του αργού, ενώ το γουάν της Κίνας έχει χτυπήσει τα χαμηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Ο κορεσμός της προσφοράς στις αγορές πετρελαίου και η υποχώρηση της ανάπτυξης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πρώτων υλών του κόσμου, έχουν πιέσει πολλές αγορές αξιών πριν από μια ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ από την Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα.

Η Κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε το επιτόκιο για την καθοδήγηση της αγοράς στο ασθενέστερο επίπεδο σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, την Παρασκευή, ένα σημάδι πως το Πεκίνο επιτρέπει στο νόμισμα να υποτιμηθεί, αφού συμπεριλήφθηκε στο αποθεματικό καλάθι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα χαμηλότερα κλεισίματα έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο πολύ η κεντρική τράπεζα προτίθεται να αφήσει να υποτιμηθεί το νόμισμα.

Στην αγορά spot, το γουάν CNY = CFXS άλλαζε χέρια στο 6,4515 στις αρχές των συναλλαγών, ξεπερνώντας το χαμηλό χτύπημα του τον Αύγουστο μετά την απροσδόκητη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος. Ήταν, επίσης, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διαγράφοντας τα αρχικά του κέρδη και ήταν κάτω κατά -0,4% περίπου, και αντιμετωπίζει μια εβδομαδιαία απώλεια -2,7%.

Τα Κινέζικα χρηματιστήρια ήταν χαμηλότερα μπροστά από μια δέσμη οικονομικών στοιχείων που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το Σάββατο.

Ο δείκτης CSI300 με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και Shenzhen μειώθηκε -0,8%, ενώ ο Shanghai Composite Index SSEC πέφτει -1,15%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας N225 ξεχωρίζει με τη συνέχιση στα κέρδη της Wall Street λόγω του αδύναμου γιέν, προσθέτοντας 0,84%. Αλλά ήταν ακόμα μπροστά σε απώλεια της τάξης του 1,4% για την εβδομάδα.

Ο δείκτης δολαρίου .DXY, που παρακολουθεί τη νομισματική μονάδα των ΗΠΑ έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων αντιπάλων, ήταν πάνω κατά 0,1% στο 98,044. Αλλά ήταν σε καλό δρόμο για μια εβδομαδιαία απώλεια περίπου 0,3% μετά από το ότι οι επενδυτές άλλαξαν θέσεις στις αγορές νομισμάτων για το δολάριο ενόψει της συνεδρίασης της επόμενης εβδομάδας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως, να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

Το ευρώ υποχώρησε περίπου 0,1% αγοράζοντας 1,0933 δολάρια, αλλά εξακολουθεί να κερδίζει περίπου +0,4% για την εβδομάδα μετά τα σχόλια του Ewald Nowotny της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το βαθμό στον οποίο θα αποκλίνουν στη νομισματική τους πολιτική οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη.

Παρά την εξασθένηση του δολαρίου αυτή την εβδομάδα, τα futures αργού πετρελαίου ΗΠΑ συνέχισαν να βυθίζονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα από το 2009 από  φόβους σχετικά με την υπερπροσφορά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα προδιαγράφεται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέο χαμηλό από τα μέσα Ιουνίου του 2012. Λογική, λοιπόν, η προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης της Αγοράς, αφού η πίεση των τελευταίων ημερών ήταν έντονη. Μια τεχνική αντίδραση που τα όρια της μπορεί να εξαντληθούν στις παρυφές των 600 μονάδων (!)

Ο σημαντικότερος λόγος της έντονα πτωτικής κίνησης του Χ.Α. ήταν ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών πρέπει να προσαρμοστούν όλοι οι παράγοντες της Αγοράς σε αυτό το νέο τοπίο. Η τεράστια αλλαγή στην κεφαλαιοποίηση των Τραπεζών επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα δεδομένα του Χ.Α. Το πρώτο κύμα αλλαγών ολοκληρώθηκε χθες με την αλλαγή στη στάθμιση των Alpha Bank και Eurobank στους δείκτες του Χ.Α.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εκδήλωση αγορών για τις συγκεκριμένες μετοχές που απορρόφησαν έτσι σημαντικό αριθμό "αναγκαστικών" πωλήσεων από ομολογιούχους, αλλά και σημαντικές πωλήσεις, τις τελευταίες μέρες, στους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους, που κινούνται πια στην πλειοψηφία τους κάτω από τους ΚΜΟ 200 ημερών.

Η διατάραξη αυτή της ισορροπίας μεταξύ αγοραστών - πωλητών θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Ακολουθούν οι αλλαγές στις σταθμίσεις για τον δείκτη της MSCI στις 17/12, οι αλλαγές στους δείκτες του οίκου FTSE στις 21/12 και οι επικείμενες αλλαγές στους δείκτες του Χ.Α. λόγω αλλαγής της στάθμισης για Εθνική και Πειραιώς ( περιμένουμε την ανακοίνωση από το Χ.Α. για την ακριβή ημέρα της αλλαγής).

Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των αλλαγών θα έχουμε για άλλη μια φορά ένα Τραπεζοκεντρικό Χρηματιστήριο, ενώ για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap η τυχόν πίεση στις τιμές τους θα διαμορφώσει επίπεδα τιμών ελκυστικά για τοποθετήσεις.

Τα προαπαιτούμενα, το Ασφαλιστικό και η σταθερότητα της Κυβέρνησης θα καθορίσουν και την πορεία του Χ.Α. H αρνητική αντίδραση των ομολόγων την τρέχουσα εβδομάδα, στους διαξιφισμούς Κυβέρνησης - Δανειστών ήταν χαρακτηριστική της σημασίας επίτευξης συμφωνίας και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Την επόμενη εβδομάδα, πέρα των αλλαγών στους δείκτες, έχουμε την Δευτέρα την έναρξη των νέων μετοχών της Εθνικής, ενώ την Παρασκευή ( 18/12) έχουμε λήξη Παραγώγων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Συνεχίζουν να γλιστρούν το γουαν και η τιμή του πετρελαίου

Το CNY γουαν κατευθύνθηκε προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από την υποτίμηση του Αυγούστου καθώς η PBOC Κεντρική Τράπεζα της Κίνας συνεχίζει να μειώνει τη στήριξή της. Πράγματι, η PBOC έχει χαμηλώσει καθημερινά τα επίπεδα στήριξης του γουαν σε επτά από τις τελευταίες εννέα μέρες διαπραγμάτευσης, μετά την ανακοίνωση, στις 30 Νοεμβρίου ότι θα περιλαμβάνεται στο καλάθι των ΕΤΔ του ΔΝΤ. Η στήριξή του έχει μειωθεί κατά περίπου 400 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και το νόμισμα έχει πέσει σχεδόν 0,9%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. Η προσοχή της αγοράς θα είναι πλέον στα μεγέθη της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας του Νοεμβρίου, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν αύριο. Η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να υποδεικνύουν περαιτέρω συγκράτηση της δυναμικής της ανάπτυξης, ενώ αναμένουμε τις λιανικές πωλήσεις να έχουν κινηθεί ανοδικά λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες φορολογικές περικοπές.

Το πετρέλαιο θα σημειώσει τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από το Μάρτιο από τις έντονες ανησυχίες σχετικά με την υπερπροσφορά. Ο ΟΠΕΚ φέρεται πως αύξησε την παραγωγή αργού το Νοέμβριο σε ένα τριετές υψηλό. Από τις ανησυχίες επί του πλεονάσματος της προσφοράς οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου περαιτέρω προς τα κάτω κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Ασίας, με το Brent σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών στα 39,5 δολάρια/ βαρέλι και το αργό των ΗΠΑ στα 36,5.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πριν από την συνεδρίαση της FOMC της επόμενης εβδομάδας. Το γιεν εμφάνισε αξιοσημείωτη χαμηλή επίδοση, και αποδυναμώθηκε -0,4%. Ο Nikkei 225, ως απάντηση στο ασθενέστερο γιεν, κέρδισε σχεδόν 1%, αντιστρέφοντας μια τριήμερη πτώση. Άλλες ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν, υπό την ηγεσία των χρηματιστηρίων  στις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόφαση MPC επιβεβαίωσε και πρακτικά ότι μια αύξηση στο τραπεζικό επιτόκιο είναι εκτός συζήτησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό υποστηρίζει το σενάριο μας ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι απίθανο πριν από το 2ο τρίμηνο του 2016.

Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας Fed και των αναδυόμενων οικονομιών θα είναι στο προσκήνιο την επόμενη εβδομάδα. Η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και την απογοήτευσή από την ΕΚΤ έχουν επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με συμφωνία για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ το θέμα των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθεί και σήμερα Παρασκευή σε νέες συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως εκτιμούν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου στις σημερινές συζητήσεις θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο των εκπροσώπων των πιστωτών, για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι στο μείζον θέμα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 έχει καλυφθεί από τα προτεινόμενα μέτρα ένα μεγάλο τμήμα που ανέρχεται περίπου στο 70%.

Στο 24,6% υποχώρησε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2015, έναντι 26,1% τον Σεπτέμβριο του 2014 και του αναθεωρημένου προς τα πάνω 24,7% τον Αύγουστο του 2015, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Οι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 1.184.353 άτομα, μειωμένοι κατά 68.806 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014 (-5,5%) και κατά 2.429 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 (-0,2%). Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.626.696 άτομα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκαν κατά 75.861 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014 (+2,1%) και κατά 6.821 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 (+0,2%).

Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους περιλαμβάνει έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το οποίο καταρτίστηκε τον Αύγουστο του 2015, η ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε οδηγήσει σε μείωση της καθαρής του αξίας κατά 52,5%. Ο τρόπος αναδιάρθρωσης του εστιάζει σε τρεις πυλώνες: επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, διασύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ  και επιβολή ανώτατου ορίου στην καταβολή των τόκων.

Βελτίωση της δυναμικής του ελληνικού δημόσιου χρέους διαπιστώνει η Eurobank, σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Πλάτων Μονοκρούσος. Όπως εξηγείται, σύμφωνα με το υφιστάμενο μακροοικονομικό σενάριο, οι μικρότερες ανάγκες χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος υποδεικνύουν σημαντική ελάφρυνση των αναμενόμενων χρηματοδοτικών αναγκών της γενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου τριετούς προγράμματος στήριξης.

Συμφωνία επέκτασης της συνεργασίας της με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) υπέγραψε η Eurobank στο πλαίσιο του -προγράμματος Jeremie για τη στήριξη Μεσαίων και Μικρών Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών. Βάσει αυτής, αυξάνονται τα κονδύλια και έτσι τα συνολικά κεφάλαια που μπορεί να διαθέσει η Eurobank μέσω του Jeremie ανέρχονται σε €110 εκατ. και προορίζονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Μεσαίων και  Μικρών Επιχειρήσεων, με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους.

Την καταβολή προμερίσματος χρήσης 2015, ύψους 1.010.250,00 ευρώ ή 0,12 ευρώ ανά μετοχή, ανέκρινε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚΕ Α.Ε. Στο προς διανομή προμέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή θα παρακρατηθεί φόρος  μερισμάτων 10%, και κατά συνέπεια το καταβλητέο μετά από φόρους προμέρισμα ανά μετοχή, θα διαμορφωθεί σε 0,108 ευρώ.

Η 8η Ιανουαρίου του 2016 ορίστηκε ως η νέα ημερομηνία έναρξης λειτουργιών των Ιπποδρομιών Α.Ε., σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΟΠΑΠ. Κατόπιν συμφωνίας με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, κατέστη σαφές ότι έως την 8η Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με την εκκαθάριση του ΟΔΙΕ. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Μια μεγάλη πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν επιθυμεί περαιτέρω αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αγοράζει νέα ομόλογα, όταν λήγουν τα παλαιότερα, θα προσφέρει ρευστότητα εκατοντάδων δισ. ευρώ.

Στα 65 δισ. δολάρια διευρύνθηκε τον Νοέμβριο το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ,σημειώνοντας άνοδο 8 δισ. δολαρίων ή 14%.

Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9% στα 270 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 7% στα 205 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τους πρώτους δύο μήνες του δημοσιονομικού έτους 2015 – 2016 (Οκτώβριος – Νοέμβριος), το έλλειμμα ανέρχεται στα 201 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 13%. 

Στα 222,7 εκατ. δολάρια ή στα 0,44 δολάρια ανά μετοχή αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Adobe Systems για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Τα έσοδα, κατά την ίδια περίοδο, ενισχύθηκαν στα 1,31 δισ. δολάρια έναντι 1,07 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,60 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 1,3 δισ. δολαρίων.

Κατά 76 δισ. κυβικά πόδια μειώθηκαν τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ), τα οποία αφορούν στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 0,2 δολάρια, ενισχυόμενη στα 2,089 δολάρια. 

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επιρροή του ανάμεσα στους μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρους, 10 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προανήγγειλε χθες μείωση του φόρου εισοδήματος για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Στην Κύπρο και στις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία δύο χρόνια για να εξέλθει από την οικονομική κρίση αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung. «Η Κύπρος (…) εξήλθε απροσδόκητα γρήγορα από την ύφεση. Το 2013 η χώρα της Ευρωζώνης βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τον Μάρτιο εκπνέει το πρόγραμμα βοήθειας της Ε.Ε. Η τρόικα θα αποχωρήσει τότε. Η χώρα θέλει να συνεχίσει μόνη της», γράφει η γερμανική εφημερίδα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα