Ε.Ε. - Χωρίς πρόστιμο η Ελλάδα για το αγελαδινό γάλα

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 17:36

Η Ελλάδα είναι μία από τις έξι χώρες της Ε.Ε. των «15» (Ελλάδα, Γαλλία, Βρετανία, Πορτογαλία, Φιλανδία και Σουηδία) που δεν εξάντλησε την ετήσια ποσόστωση γάλακτος για το 2004-2005, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως, εννέα χώρες υπερέβησαν την ποσόστωση και καλούνται να επιστρέψουν στα κοινοτικά ταμεία συνολικό ποσό, ύψους 364 εκατ. ευρώ.

Η ποσότητα πώλησης του αγελαδινού γάλακτος, περιορίζεται από την Ε.Ε. με ποσοστώσεις, για να εξισορροπηθεί η προσφορά και η ζήτηση. Κάθε κράτος λαμβάνει δύο ποσότητες αναφοράς, η μία αντιστοιχεί στην διάθεση γαλακτοκομικών και η άλλη στην απευθείας πώληση γαλακτοκομικών στους καταναλωτές.

Η ετήσια περίοδος ποσόστωσης ξεκινάει από την 1η Απριλίου ως τις 31 Μαρτίου του επομένου έτους. Σε περίπτωση υπέρβασης των εθνικών τους ποσοστώσεων, τα κράτη-μέλη καλούνται να επιστρέψουν στα κοινοτικά ταμεία ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 0,3327 ευρώ ανά κιλό. Την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, τα κράτη-μέλη καλούνται να αναφέρουν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των ποσοστώσεων γάλακτος.

Την περίοδο 2004-2005, το συνολικό ύψος της ποσόστωσης για τη διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων ανερχόταν σε 126 εκατ. τόνους.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα