Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Αισιόδοξη για περαιτέρω ανάπτυξη το 2016 είναι η διοίκηση της Τιτάν, ενώ για φέτος προσδοκά βελτιωμένα αποτελέσματα με τις επενδύσεις της για το σύνολο του έτους να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 150 εκατ. ευρώ (κυρίως σε ΗΠΑ και Αίγυπτο).
Οπως είπε μιλώντας στους αναλυτές σε εκδήλωση των Θεσμικών Επενδυτών ο εκτελεστικός διευθυντής, υπεύθυνος των επενδυτικών σχέσεων Τάκης Κανελλόπουλος, οι παραπάνω εκτιμήσεις βασίζονται κυρίως στην ανακάμπτουσα αγορά των ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 50% των πωλήσεων του Ομίλου και το 45% της Λειτουργικής Κερδοφορίας του (EBITDA - κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων).
Ο ίδιος δεν απέκλεισε η τσιμεντοβιομηχανία να προβεί σε μια νέα εξαγορά, ωστόσο τόνισε πως οι όποιες κινήσεις θα γίνουν χωρίς βιασύνη και μόνον όταν πραγματικά εκτιμηθεί ότι πρόκειται για ευκαιρία ανάπτυξης που θα βρίσκεται εντός του πλαισίου της διατήρησης του ομίλου ως μια υγιή επιχείρηση.
Αναφορικά με τη δραστηριότητα στην Ελλάδα από τον Ιούλιο κι έπειτα η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν σε περαιτέρω δραστική συρρίκνωση του κλάδου κατασκευών. Η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι φέτος θα κινηθεί στα επίπεδα του 1962, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 65% του μέσου όρου των τελευταίων 50 ετών.
Τη βαθύτατη κρίση του κλάδου κατασκευών στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν και πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες έχουν περιοριστεί από το 10,8% του ΑΕΠ το 2007 σε 1% το 2014, ενώ στην Ευρωζώνη η κάμψη είναι πολύ ηπιότερη, από 6% το 2007 σε περίπου 5,5% του ΑΕΠ το 2014.
Οπως επίσης ελέχθη, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα στα δημόσια έργα και εφόσον το 2016 κυλήσει με μια σχετική σταθερότητα δύσκολα θα είναι χειρότερο από το 2015 για την αγορά του τσιμέντου. Πάντως, ο μισός τζίρος που γίνεται στην Ελλάδα (το 2014 αποτελούσε το 25% του συνολικού του ομίλου) προέρχεται από εξαγωγές.
Στις ΗΠΑ, η δυναμική αύξηση των αποτελεσμάτων (αύξηση 44% των πωλήσεων και 124% του EBITDA) στο 9μηνο στηρίχτηκε στην ανάκαμψη της κατασκευαστικής αγοράς και την αύξηση της ζήτησης για δομικά υλικά. Επιπλέον σημαντικά ήταν τα οφέλη από το εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων που πραγματοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία στις καθετοποιημένες δραστηριότητές της, στον κλάδο σκυροδέματος και αδρανών υλικών. Η κατασκευαστική δραστηριότητα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή, ενώ στην Τουρκία τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Οι τάσεις αυτές εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Στην Αίγυπτο, παρά την αύξηση στη ζήτηση τσιμέντου, το υψηλό κόστος καυσίμων, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πτώση των τιμών πώλησης στην αγορά, περιόρισαν την κερδοφορία έναντι του προηγούμενου έτους, ωστόσο η εικόνα αυτή προβλέπεται να διαφοροποιηθεί όσο η τσιμεντοβιομηχανία περνά στη χρήση στερεών καυσίμων που μειώνουν το κόστος της ενέργειας. Αναφορικά με την προοπτική να υπάρξει υποτίμηση του τοπικού νομίσματος στην Αίγυπτο ο κ. Κανελλόπουλος είπε πως η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις είναι πρόσκαιρες. «Η υποτίμηση αρχικά δημιουργεί ένα σοκ και στην οργανική κερδοφορία αλλά δεν διαρκεί» σημείωσε συγκεκριμένα.
Ο καθαρός δανεισμός της τσιμεντοβιομηχανίας στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 ήταν 650 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το 2017 λήγει ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ το οποίο η διοίκηση σκοπεύει να αναχρηματοδοτήσει, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, προκειμένου να μειώσει το επιτόκιο, αν και όπως ελέχθη τα διαθέσιμα και οι χρηματοροές επαρκούν για την αποπληρωμή του.