Γ. Αλογοσκούφης: Ευνοϊκές οι προοπτικές της οικονομίας για το 2006

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 14:54

«Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2006 είναι ευνοϊκές, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τις γενικές γραμμές του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2006, επισήμανε: α) την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, β) την αύξηση της παραγωγικότητας μέσα απο την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, γ) τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, δ)την αύξηση της απασχόλησης και, τέλος, ε) στοχευμένες δράσεις για τη μείωση του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στους άμεσους στόχους του προϋπολογισμού ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε τη μείωση του ελλείμματος κάτω απο το 3% του ΑΕΠ, τον περιορισμό του δημοσίου χρέους και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, το έτος που διανύουμε είναι κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας, καθώς είναι το έτος στο οποίο έπρεπε να ξεκινήσουν οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και των προβλημάτων του κοινωνικού κράτους.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό είπε ότι η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται θετικά στις πρωτοβουλίες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και ανέφερε ότι σε μία περίοδο αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και στασιμότητας στην ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ικανοποιητικός και διαμορφώνεται στο 3,6%, η ανεργία μειώνεται στο 10,4% απο 11% που ήταν το 2004, ενώ οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2%.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής για την αντιμετώπιση των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων, ο κ. Αλογοσκούφης παρατήρησε πως συνέπεια της επιλογής αυτής ήταν ο περιορισμός του ελλείμματος απο το 6,6% το 2004 στο 3,6% το 2005 και η μείωση του δημοσίου χρέους κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα