Ελλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 3,8%

Προβλέπει το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2006
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 15:49
UPD:17:21

Η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, στο 2,8% του ΑΕΠ, είναι ο βασικός στόχος του προϋπολογισμού του 2006, το προσχέδιο του οποίου παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2006 προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο 3,8% από το 3,6% που θα «κλείσει» το 2005. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της απασχόλησης και την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στο 9,8% από 10,4% φέτος. Παράλληλα, υποχώρηση προβλέπεται να παρουσιάσει το 2006 και ο πληθωρισμός στα επίπεδα του 3,2% από 3,5% το 2005. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του πραγματικού μέσου μισθού το 2006 κατά 1,7%.

Οπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, το 2006 είναι κρίσιμο έτος για την πορεία της οικονομίας και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, που θα επιτευχθεί μέσω του περιορισμού της σπατάλης του Δημοσίου, και από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Για το 2006 προβλέπεται ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα φθάσει τα 8.700 εκατ. ευρώ έναντι των 7.700 εκατ. ευρώ που θα ανέλθουν ως το τέλος του 2005, έναντι πρόβλεψης 8.050 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα απο τη φορολογία, οι προβλέψεις είναι οι εξής: τα έσοδα απο άμεση φορολογία θα αυξηθούν κατά 6% και θα φθάσουν τα 19.046 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα απο την έμμεση φορολογία θα αυξηθούν κατά 8,4% και θα φθάσουν τα 25.612 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, στα μελλοντικά σχέδια είναι η προετοιμασία εισαγωγής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και η αξιοποίηση λιμένων. Παράλληλα, προετοιμάζεται η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις.

Οι ανωτέρω προβλέψεις του προϋπολογισμού στηρίζονται στο ότι οι μέσες τιμές πετρελαίου θα κυμανθούν στα 55-60 δολάρια το βαρέλι. Στην περίπτωση αυτή, όπως είπε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό.

«Το έτος που διανύουμε είναι κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας και της χώρας. Είναι το πρώτο έτος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες...

Αν ο Προϋπολογισμός του 2005 ήταν κρίσιμος διότι ως στόχο είχε τον περιορισμό των ελλειμμάτων χωρίς να επηρεασθεί αρνητικά η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας, ο Προϋπολογισμός του 2006 είναι κρίσιμος, γιατί πάνω στη βάση του προηγούμενου προϋπολογισμού επιδιώκει να περιορισθούν τα ελλείμματα ακόμα περισσότερο και παράλληλα να ξεκινήσει μια εποχή υγιούς και διατηρήσιμης ανάπτυξης... Προς την κατεύθυνση αυτή, θα βοηθήσουν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε μέχρι σήμερα: Οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών, η αναδιοργάνωση των μηχανισμών του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και θέλω να ξέρετε, ότι στο εξής οι μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών είναι σε θέση να ελέγξουν πολύ καλύτερα τη φοροδιαφυγή. Η αναδιοργάνωση και αναβάθμισή τους μέσα από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στέλνουν και ένα σαφές μήνυμα προς εκείνους που φοροδιαφεύγουν. Το μήνυμα είναι: "Ξεχάστε αυτά που ξέρατε".

Ο Προϋπολογισμός του 2006 έχει πολύ εντονότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα από αυτόν του 2005. Οι Δημόσιες Επενδύσεις, αφού εξυγιάνθηκε ο μηχανισμός για τη μελέτη και την ανάθεση των δημοσίων έργων, θα είναι αυξημένες και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη - και ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Παράλληλα, με τον νέο Προϋπολογισμό υλοποιούμε πολλές από τις δεσμεύσεις μας σχετικά με την κοινωνική προστασία. Διαθέτουμε περισσότερους πόρους για την Παιδεία, την Υγεία, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα