Ημερίδα με θέμα «Πηγές Ανάπτυξης: Μπορεί η Ελλάδα να Ακολουθήσει το Παράδειγμα της Ιρλανδίας;» διοργάνωσε σήμερα, Τρίτη 4/10/05, η EFG Eurobank Ergasias.
Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάσθηκε μια εμπεριστατωμένη και πολύπλευρη ανάλυση του αναπτυξιακού μοντέλου της ιρλανδικής οικονομίας που έχει καταγραφεί ως «ιρλανδικό θαύμα» και η σημασία του ως παράδειγμα για την Ελλάδα.
Βασικοί ομιλητές, προσκεκλημένοι της Eurobank, ήταν από την πλευρά της Ιρλανδίας ο κ. Pat McArdle, επικεφαλής οικονομολόγος της Ulster Bank (που ανήκει στο group της Royal Bank of Scotland) και ο κ. Dan Flinter, πρόεδρος της διοικητικής αρχής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας Maynooth και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του “Enterprise Ireland”, του οποίου οι πρακτικές εμπειρίες είναι πολύτιμες, αφού έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή της στρατηγικής του ιρλανδικού θαύματος.
Για την ελληνική πραγματικότητα μίλησαν οι καθηγητές κα Ελένη Λουρή, διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και κ. Ηρακλής Πολεμαρχάκις, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος συνεχάρη την Eurobank για την πρωτοβουλία της στη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων που φωτίζουν, όπως είπε, οικονομικούς προβληματισμούς. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας οτι «με την πολιτική αυτή προσεγγίζουμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Και προς τούτο προχωρούμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, στην υλοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και στην ευελιξία στους τομείς των αδειοδοτήσεων της γραφειοκτρατίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Η Ελλάδα προσφέρεται για εγκατάσταση επιχειρηματικών δράσεων από το εξωτερικό, είτε αυτές έχουν ως στόχο την Ελλάδα είτε τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επεσήμανε ο κ. Σιούφας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Νικόλαος Νανόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι «οι σημερινές συνθήκες απαιτούν ένα εξωστρεφές και πιο παραγωγικό οικονομικό μοντέλο, που να προωθεί την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα».
Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νικόλαος Καραμούζης, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει μια «χρυσή συνταγή» εφαρμόσιμη σε κάθε οικονομία και ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει γρήγορα την δική της λύση βασιζόμενη στα ιδιαίτερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, καθώς η ανταγωνιστικότητά της μειώνεται».
Οι Ιρλανδοί ομιλητές επεσήμαναν ότι παρόλο που οι προσπάθειες για ανόρθωση της ιρλανδικής οικονομίας ξεκίνησαν σχετικά νωρίς (από τη δεκαετία του 50), με μειωμένη φορολογία στον εξαγωγικό τομέα και με μεγάλες επενδύσεις στην εκπαίδευση, η Ιρλανδία βρίσκονταν σε βαθιά οικονομική κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η κρίση αυτή ευνόησε τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων σε μια δέσμη δραστικών πολιτικών που απέδωσε. Η κυβέρνηση μείωσε τις κρατικές δαπάνες, οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν μειωμένες πραγματικές αποδοχές με αντάλλαγμα το ελαφρώς μειωμένο ωράριο αλλά κυρίως τη μειωμένη φορολογία εισοδήματος. Συγχρόνως, επιδιώχτηκε ακόμα πιο έντονα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε τομείς της οικονομίας, όπου δεν υπήρχαν εγχώριοι ανταγωνιστές.
Η Ιρλανδία δεν αρκέστηκε στο να είναι παθητική αποδέκτης ξένων επενδυτικών δραστηριοτήτων, αλλά εφάρμοσε και εφαρμόζει με σθένος αναπτυξιακές πολιτικές που επικεντρώνονται στην διεθνοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων. Η εγχώρια και ξένη επενδυτική δραστηριότητα δεν περιορίζεται πλέον στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, φαρμάκων και υψηλής τεχνολογίας αλλά επεκτείνεται στις μεταφορές και στην υποδομή για επιστημονική έρευνα και καινοτομίες.
Η κα. Ε. Λουρή ανέφερε ότι η διαδικασία της Λισσαβόνας εμπνεύστηκε και από την ιρλανδική εμπειρία. Περιέγραψε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, στο οποίο αποκρυσταλλώνεται η φιλοσοφία των πολιτικών για δημοσιονομική προσαρμογή, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και του εισοδήματος στην Ελλάδα.
Ο κ. Ηρ. Πολεμαρχάκις ανέφερε ότι το ιρλανδικό θαύμα δεν είναι θαύμα παραγωγικότητας, αλλά κυρίως μιας μεγάλης αύξησης της απασχόλησης στη δεκαετία του 1990. Επικεντρώθηκε στο ρόλο της Παιδείας για την οικονομική ανάπτυξη.
Την ημερίδα που παρακολούθησαν περί τους 300 προσκεκλημένους από την οικονομική και πολιτική ζωή, έκλεισε, συνοψίζοντας τα κύρια συμπεράσματα, ο Οικονομικός Σύμβουλος της Eurobank Καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, που παρατήρησε ότι: πρώτον, το κράτος πρέπει να σκέφτεται ως επιχειρηματίας αλλά να μην υποκαθιστά τους επιχειρηματίες. Δεύτερον, η κοινωνική συναίνεση έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και πρέπει να επιδιώκεται. Τρίτον, απαιτείται δέσμη πολιτικών με κοινή φιλοσοφία και προοπτική. Τέταρτον, η παιδεία είναι ο σημαντικότερος μακροπρόθεσμος παράγοντας για την ανάπτυξη. Και πέμπτον, ότι απαιτείται να ξεκαθαριστεί ποιοί τομείς της οικονομίας έχουν προτεραιότητα ώστε να επενδύσουμε σ’ αυτούς και να παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.