Market beat: «Αναζητούνται» και υπάρχουν (;) ενδείξεις πως θα γλυκάνει η αναπόφευκτη πτώση

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 10:47
UPD:10:48
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι κατά την εκτίμησή μας σημαντικότερο σήμερα το πώς θα επηρεάσει τους ξένους θεσμικούς το αρνητικό διεθνές κλίμα. Το προκάλεσε η απογοήτευση των επαγγελματιών της αγοράς έναντι της απόφασης της ΕΚΤ να κάνει πολύ λιγότερα από όσα υπονόησε στην καθοδήγηση των αγορών προς τα μελλούμενα που εκείνη διεκπεραίωσε. Η «ζημιά» ξεκίνησε από την εκτίναξη του ευρώ έναντι του δολαρίου που μπορεί να ήταν μια αντίδραση από υπολογιστές που χρησιμοποιούν στην αγορά νομισμάτων. Από τον Οκτώβριο είχαν αναπτυχθεί στοιχήματα short για το ευρώ καθώς οι αγοραίοι περίμεναν αύξηση της δόσης ανά μήνα που θα διοχέτευε η ΕΚΤ αλλαγή στις αξίες που θα αγόραζε και ανοικτό το πέρας του προγράμματος στήριξης. Αυτά που πρόσφερε η απόφαση ήταν το ένα τρίτο των προσδοκόμενων και η αντίδραση στο FX προκάλεσε ισχυροποίηση των πιέσεων στα χρηματιστήρια καθώς εκτίναξη σε μια μέρα 3% στο νόμισμα θα είχε άμεση επίδραση στις εξαγωγικές δραστηριότητες των εισηγμένων. 

Η ανατάραξη σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίστηκε στην συνεδρίαση της Wall Street και στις ασιατικές συναλλαγές σε ένα συντονισμό με ειδικά χαρακτηριστικά που θύμισαν μέρες του 2008. Ειδικά γιατί τότε πάλι είχαν πιεστεί νομίσματα (το δολάριο) τα ομόλογα και οι μετοχές ταυτόχρονα. 

Η αγορά της Αθήνας αυτή τη βδομάδα έδειξε ένα πρόσωπο πολύ σκληρό για τους ιδιώτες επενδυτές και μοχλός των πιέσεων, που απλώθηκαν παντού σχεδόν, ήταν οι τραπεζικές μετοχές. Οι λόγοι για αυτές είναι πλέον λίγο πολύ γνωστοί αφού η τιμή μιας μετοχής εταιρίας μετά από ΑΜΚ, όταν εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές, τείνει να φθάσει στα επίπεδα της αξίας των νέων μετοχών από την αύξηση.

Η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε αυτούς που υποστηρίζουν πως οι Τραπεζικοί τίτλοι, πλέον, πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μια εισαγωγή νέας εταιρείας στο ΧΑ ξεχνώντας όσα γνώριζαν για αυτές από τα ιστορικά στατιστικά δεδομένα. Οι τελευταίες συνεδριάσεις, τείνουν να διαψεύσουν τα κάπως αισιόδοξα σενάρια, βάσει των οποίων οι τιμές των πρόσφατων Τραπεζικών Α.Μ.Κ. έγιναν σε ιστορικά χαμηλά και πιθανόν αυτό να λειτουργούσε ανασταλτικά στις διαθέσεις για ξεφόρτωμα όσων συμμετείχαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Προβληματίζει τους αγοραίους η επιμονή των θεσμικών να πιέζουν την τιμή της ΕΥΡΩΒ, με δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ, όπου η προσαρμοσμένη τιμή υπολογίστηκε στο 1,00 ευρώ. Όπως επίσης η νευρικότητα που εμφανίζεται στη διαπραγμάτευση της ΑΛΦΑ +0,50% που πέφτουν κορμιά στη μάχη για να μην υποχωρήσει χαμηλότερα από την προσαρμοσμένη τιμή της ΑΜΚ στα 2,00 ευρώ.

Τα παραπάνω ειδικά οδηγούν σε απαισιόδοξες προσδοκίες, καθώς βασικό χαρακτηριστικό ήταν η υπερσυγκέντρωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος στις ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και στις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Το υπόλοιπο ταμπλό απασχόλησε λιγότερο από το 8% του συνολικού τζίρου και αυτό από μόνο του αποτελεί ένδειξη της αναθεμελίωσης των τίτλων - βάσεων της ελληνικής αγοράς.

Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλάζουν τα γράδα στο μίγμα των μετοχών που τα απαρτίζουν. Είναι μια ξεχωριστή και σπάνια διαδικασία που κανένας δεν ήταν δυνατό να φανταστεί στα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Το ροκάνισμα των premium των τρεχόντων τιμών έναντι της τιμής κτήσης μέσα από τις, ιδιόμορφες λόγω capital control και όχι μόνο, ΑΜΚ των τραπεζικών μετοχών ήταν αναπόφευκτο και «ειδοποιημένο» από το πρωί της Τρίτης. Παρατηρούσαμε πως για τις ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ το αρχικό premium ήταν σχετικά μικρό και θα μπορούσε με συνοπτικές διαδικασίες να εξατμιστεί, αλλά για τις ΕΤΕ και ΠΕΙΡ είναι πιο μεγάλο. Αναμένεται μεγαλύτερη διάρκεια στις πιέσεις όταν με το καλό εισαχθεί και το σύνολο των μετοχών της ΠΕΙΡ.

Οι καθυστερήσεις έφεραν μια φάση που το ΧΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από την πτώση, απέναντι στις κρίσιμες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά του ευρώ. Τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης έχοντας μπροστά, σε μερικές ώρες, την εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι  είχαν στο +1% τους βασικούς τους δείκτες. Αλλά, αρκετή ώρα πριν ο Μάριο λαλήσει. Λίγο πριν την εμφάνιση του το κλίμα άλλαξε με τον  DΑΧ στο -0,37%, ο CAC είχε μεταβολή -0,11%, και ο FTSE100 σε πτώση -0,23%. Αυτή τη μεταστροφή την «κατάλαβαν» και οι τιμές των βασικών δεικτών στην Αθήνα ενώ η άνοδός τους στο πρώτο μέρος των συναλλαγών στην Ευρώπη δεν προκάλεσε συγκίνηση. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για να μεγαλώσουν οι απώλειες στο ΧΑ και να πάρει η βουτιά της Πέμπτης τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης μέρας.

Πάντως οι αγορές για πρώτη φορά αντέδρασαν τόσο νευρικά, σε μια μη ομόφωνη απόφαση της ΕΚΤ, που δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ανέβασαν το ευρώ πάνω από 3% έναντι του δολαρίου και πίεσαν τους μετοχικούς δείκτες πάνω από -2,5%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να απογοητεύονται από τα νομισματικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,42% στις 17.477,67 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,67% στις 5.037,53 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε καθοδικά κατά 1,44% στις 2.049,62 μονάδες.

Η ΕΚΤ απογοήτευσε τους επενδυτές, καθώς οι δράσεις της περιορίστηκαν στη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,3% και στη χρονική επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Μάρτιο του 2017.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple εμφάνισε απώλειες άνω του 1,5% και η Travelers Companies πλησίον του 3%. Στον αντίποδα, η Wal Mart ενισχύθηκε κατά 1,18% και η General Electric κατά 0,2%.

Η τιμή του πετρελαίου (WTI) ενισχύθηκε κατά 2,9% με τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου να κλείνουν στα 41,08 δολάρια ανά βαρέλι.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 στις 269.000 την εβδομάδα 22-28 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο μέσος όρος του τελευταίου μήνα, ο οποίος θεωρείται πιο αξιόπιστος δείκτης μέτρησης, μειώθηκε κατά 1.750 στις 269.250 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία για την απασχόληση στιςΗΠΑ τον Νοέμβριο, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Οκτώβριο, ενώ αντίθετα, ο δείκτης ΡΜΙ των υπηρεσιών υποχώρησε στις 55,9 μονάδες τον Νοέμβριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρότατες απώλειες κατέγραψαν χθες τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα ανεπαρκή, όπως εκτιμούν, νομισματικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,99% στις 6.293 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 3,58% στις 10.789 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 3,23% στις 4.730 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,98% στις 372,73 μονάδες.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,3% από -0,2% προηγουμένως, ενώ παράλληλα, επέκτεινε τη χρονική διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητο στα 60 δισ. ευρώ το μηνιαίο ύψος των αγορών ομολόγων, γεγονός που προξένησε την απογοήτευση των επενδυτών.

Τις υψηλότερες απώλειες εμφάνισαν οι μετοχές των εταιρειών που συνδέονται με τον κλάδο των εξαγωγών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποχώρησαν κατά 3,2% ενώ η Christian Dior και η Burberry κατέγραψαν αμφότερες, απώλειες άνω του 2,8%.

Διευρυμένες απώλειες σημείωσε και η Snam (3,4%), καθώς οι ιταλικές αρχές έθεσαν νέα κριτήρια στις ενεργειακές επενδύσεις. Κατά 10,5% υποχώρησε και η τιμή της Delta Lloyd, μετά την υποβάθμιση της σύστασης σε «neutral» από την Morgan Stanley.

H Anheuser-Busch InBev κατέγραψε απώλειες 3,6% λόγω της προαναγγελίας πώλησης της SABMiller.

Όσον αφορά στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο 10,6% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία το τρίτο τρίμηνο, από 10,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, Insee. Στο ποσοστό αυτό έχουν ληφθεί υπ’ όψιν τα στοιχεία από την ηπειρωτική Γαλλία αλλά και από τις υπερπόντιες περιοχές. Εξαιρουμένων των τελευταίων, η ανεργία ανήλθε στο 10,2% έναντι 10% το προηγούμενο τρίμηνο.

ΧΑ

Εισέπραξε και η μετοχή της ΕΤΕ, με του πάτησε το πόδι της στο ταμπλό, το καλωσόρισμα των επενδυτών. Γιατί άνοιξε στα 1,05 ευρώ, τιμή που αντιστοιχούσε σε βουτιά -13,22% και σε 15 λεπτά καρφώθηκε στα 0,847, ήτοι σε απώλειες -30%. Μεγάλοι όγκοι διακινήθηκαν πέντε λεπτά πριν τις 11 ως τις 11:25 και μετά τις 14:30 φαινόμενο που δείχνει πως οι θεσμικοί παραμονεύουν, ελπίζοντας σε συνθήκες πιο ευνοϊκές για ξεφόρτωμα. Αλλά επειδή ορισμένοι κουράζονται, παίρνουν απόφαση να ρευστοποιήσουν έστω σε αυτά τα επίπεδα. Βέβαια πιθανότερο είναι το αντίστροφο. Δηλαδή απλώνουν την πραμάτεια τους οι θεσμικοί που θέλουν να πουλήσουν και κάποια στιγμή ορισμένοι «ψήνονται» πως αξίζει να αγοράσουν μερικές μετοχές στο -30%.

Στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε από το ξεκίνημα καθοδική δυναμική και αυτό που ήταν η κύρια έκπληξη της μέρας αφορούσε στην αντίδραση των αγορών διεθνώς στην απόφαση της ΕΚΤ και στη ρητορική του Μάριο Ντράγκι. Τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης έχοντας μπροστά, σε μερικές ώρες, την εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι  είχαν με κέρδη της τάξης του +1% τους βασικούς τους δείκτες. Αλλά, λίγο πριν την εμφάνιση του το κλίμα άλλαξε με τον  DΑΧ στο -0,37%, ο CAC είχε μεταβολή -0,11%, και ο FTSE100 σε πτώση -0,23%. Αυτή τη μεταστροφή την «κατάλαβαν» και οι τιμές των βασικών δεικτών στην Αθήνα ενώ την στο πρώτο μέρος των συναλλαγών στην Ευρώπη,  την άνοδο δεν την αντιλήφθηκαν. Μάλιστα έτσι άνοιξε ο δρόμος για να μεγαλώσουν οι απώλειες στο ΧΑ και να πάρει η βουτιά της Πέμπτης τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης μέρας.

Πάντως οι αγορές έξω για πρώτη φορά αντέδρασαν έτσι σε μια μη ομόφωνη απόφαση της ΕΚΤ. Ανέβασαν το ευρώ πάνω από 1,8% έναντι του δολαρίου και πίεσαν τους μετοχικούς δείκτες κατά απροσδόκητα μεγάλο ποσοστό μεγαλύτερο του -2%. Η δυναμική της αγοράς ήταν παρόμοια με της Δευτέρας και της Τετάρτης, με κλείσιμο στο κατώτερο ημέρας και συγκέντρωση του τζίρου σε έξη μετοχές. Πρωταγωνίστησαν οι τράπεζες του 25άρη και συγκεκριμένα η ΑΛΦΑ με άνοδο +0,50% από -14,89% χθες ημερήσιο όγκο 25.575.982 τεμάχια και τζίρο 51,559 εκατ. ευρώ, η ΕΥΡΩΒ με πτώση -5,86% από -29,29%, ημερήσιο όγκο 13.679.655 τεμάχια και τζίρο 13,303 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -30,00%, ημερήσιο όγκο 1.213.609 τεμάχια και τζίρο 1,068 εκατ. ευρώ γιατί κλείδωσε στο limit down με την ΠΕΙΡ στο -6,85% από -27% με ημερήσιο όγκο 519.164 τεμάχια και τζίρο 0,346 εκατ. ευρώ. Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών η αγορά αναζητούσε το κατώτερο ημέρας και το μέγιστο μέρας των βασικών δεικτών εμφανίστηκε πάλι  στα τρία πρώτα λεπτά, (στις 626,79 από 640,24 μονάδες την Τετάρτη και για τον 25άρη στις 186,81 από 189,63 που ήταν και τιμή ανοίγματός του) με τελική επικράτησή της καθόδου αμέσως μετά και ως τις δημοπρασίες. Με τους δείκτες ωστόσο να είναι μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε έξη λεπτά πριν τις δημοπρασίες και ήταν για τον ΓΔ ήταν οι 616,31 από 623,94  μονάδες και οι 182,92 από 185,77 για τον 25άρη

Οι δείκτες για τρίτη φορά έμειναν τελικά κοντά στο κατώτερο όριο μιας ζώνης συσσώρευσης που εντοπίσαμε από την αρχή της βδομάδας. Υπενθυμίζουμε από το πρωινό σχόλιο της Τρίτης, υπολογίζοντας και την ανοδική αντίδραση εκείνης της μέρας, που δεν θα αναιρούσε όμως το καθοδικό momentum σημειώναμε: «Συνεπώς ο ΓΔ θα σταματήσει πιθανά στη ζώνη μεταξύ 615 και 625 μονάδων αν σήμερα αντιδράσει άμεσα ανοδικά για να αναιρεθούν τα υπέρ καθόδου σήματα που έστειλε η χθεσινή δυναμική. Γιατί διαπιστώσαμε πως οι πωλητές περίμεναν τις δημοπρασίες για να ξεδιπλώσουν τις εντολές πώλησης επειδή φοβόντουσαν την αντίδραση της αγοράς όταν δεν υπήρχαν τα περιθώρια που ορίζει η δημοπρασία για τον καθορισμό της τιμής κλεισίματος».

Στις δημοπρασίες οι θεσμικοί δεν επηρέασαν σημαντικά τις τιμές για τους βασικούς δείκτες ήτοι το ΓΔ και τον 25άρη. Η δυναμική σήμερα σφραγίστηκε από τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και όχι μόνο με αποτέλεσμα να φύγουν οι δείκτες αρκετά κάτω. Ο τζίρος άλλαξε σε σχέση με το τζίρο της περασμένης μέρας, αφού περιορίστηκε στα 86,108 από 666 εκατ. ευρώ την Τετάρτη με το πλήθος καθοδικών blue chip (18 από 16 την Τετάρτη) έναντι των ανοδικών (7 από 6) με  κανένα αμετάβλητο.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -2,78%, ο CAC είχε μεταβολή -3,09%, με τον FTSE100 σε άνοδο -1,64%. Οι αγορές στις ξεκίνησαν τις συναλλαγές με πτωτική δυναμική που διατηρείται έτσι ο Dow υποχωρεί -0,51% και o S&P500 έχει μεταβολή -0,50%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,40% και έφθασε στις 617,39 από 626,18 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 183,21 από 186,76 με μεταβολή -1,90%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών του 25άρη  και του ΓΔ, χωρίς ωστόσο να προσδώσουν  «θετική κληρονομιά» για την επόμενη συνεδρίαση. Αφού με κίνηση χωρίς αλλαγές του αρνητικού πρόσημου του μέσου όρου, το κλείσιμο στο τέλος της δημοπρασίας, έγινε αρκετά κοντά στο κατώτερο επίπεδο της διακύμανσης της μέρας που εμφανίστηκε επίσης λίγο πριν από τις δημοπρασίες.

Τεχνική ανάλυση

Από τη Δευτέρα έχουμε επισημάνει ότι:

Το επίπεδο των 640 μονάδων για τη στήλη από τις πολλές κρούσεις τελευταία που δεν συνοδεύτηκαν από ανοδικό rebound είχε μαλακώσει και ήταν θέμα ημερών να ξεπεραστεί πτωτικά. Διαγραμματικά λοιπόν αφού ξεπεράστηκαν οι 640 μονάδες θα μεταμορφωθούν σε οροφή για τον ΓΔ και η επόμενη στήριξη για τη στήλη εντοπίζεται σε ζώνη τιμών που ορίστηκε από συστοιχία συνεδριάσεων με αρχή στις 27/8 με κλείσιμο τότε στις 627,02 μονάδες ελάχιστο στις 621,15 και μέγιστο στις 635,3.

Ακολούθησε στις 28/2 κλείσιμο στις 633,81 που ήταν και μέγιστο μέρας με ελάχιστο στις 622,92.

Αλλά στις 31/8 έκλεισε στις 624,2 με μέγιστο μέρας τις 631,74 και ελάχιστο στις 621,57. Η συνεδρίαση στις 1/9 έφερε τον ΓΔ στις 621,51 μονάδες με μέγιστο μέρας τις 628,71 και ελάχιστο στις 614,49 που είναι το minimum αυτής της ζώνης.

Αφού η επόμενη ήταν η πρώτη ανοδική μια μακριάς αλυσίδας 13 συνεδριάσεων με τρεις μόνο να έχουν οριακή πτώση που από τις 620 μονάδες χονδρικά ανέβασε τον ΓΔ για πρώτη φορά πάνω από τις 700 μονάδες με κλείσιμο στις 29/9 στις 693,54.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές, πήραν μέρος σε ένα κατρακύλισμα των παγκόσμιων αγορών σήμερα Παρασκευή, μετά την αντίδραση στο πακέτο τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που υπολείπεται πολύ των υψηλών προσδοκιών των αγοραίων, στέλνοντας το ευρώ στα ύψη με πορεία που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του σε επτά χρόνια σχεδόν.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,8%, επεκτείνοντας τις απώλειες για την εβδομάδα στο -0,4%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχωρούσε 2,33%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 2 Νοεμβρίου και ήταν σε καλό δρόμο για μια εβδομαδιαία απώλεια -2%, τη μεγαλύτερξ μέσα σε τρεις μήνες.

Στην Κίνα ο δείκτης CSI300 γλίστρησε -0,9%, μειώνοντας τα κέρδη για την εβδομάδα στο +4,6%.

Την Πέμπτη, στη Wall Street ο χρηματιστηριακός δείκτης S & P 500 σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό μονοήμερης μείωσής του από τις 28 Σεπτεμβρίου, με πτώση -1,4%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 έπεσε -3,3%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 24  Αυγούστου.

Το δράμα άρχισε μετά την είδηση ότι η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος και επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες.

Η μείωση των επιτοκίων της κατά 0,10 της εκατοστιαίας μονάδας, στο -0.30 τοις εκατό, ήταν μικρότερη από ένα 0,15 έως 0,20 της μονάδας που ανέμεναν πολλοί traders.

Η κεντρική τράπεζα δεν αύξησε το ποσό των κρατικών ομολόγων που αγοράζει, ενώ η εξάμηνη παράταση του προγράμματος θεωρήθηκε λίγη, δεδομένου ότι οι traders υπολόγιζαν μια παράταση ενός έτους ή ακόμα και μια απόφαση για ανοιχτό σχέδιο (χωρίς ορισμό της ημερομηνίας τέλους).

Η απόφαση αυτή οδήγησε τους επενδυτές σε προσπάθεια να χαλαρώσουν τις θέσεις short για το  ευρώ, που είχαν σχηματίσει  από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi είπε ότι θα υπάρξει και άλλος γύρος μέτρων τόνωσης.

Το ευρώ τινάχθηκε κατά 3,1% την Πέμπτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μίας ημέρας από το Μάρτιο του 2009. Το κοινό νόμισμα τελευταία διαπραγματεύθηκε στα 1,0920 δολάρια κάτω κατά -0,2% από τα επίπεδα κλεισίματος στις αγορές των ΗΠΑ, αλλά ακόμα πολύ κοντά σε ένα υψηλό μήνα των 1,0981 που χτύπησε την Πέμπτη.

Αυτό ήταν ο λόγος που ο δείκτης του δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων βρέθηκε σε ένα χαμηλό μήνα των 97,591 μονάδων στη διάρκεια της νύχτας, πριν αναπηδήσει πίσω στο 97.990 σήμερα το πρωί.

Ανάκαμψη του ευρώ βοήθησε επίσης στο να εμφανίσουν άνοδο και άλλα νομίσματα έναντι του δολαρίου.

Η βρετανική λίρα αυξήθηκε 1,2% αγοράζοντας 1,5144 δολάρια, ενώ το ελβετικό φράγκο κέρδισε 2,4% φθάνοντας στα 0,9933 δολάρια την Πέμπτη. Το γιέν είχε άνοδο 0,5% αγοράζοντας 122,61 γιεν ανά δολάριο, και η τελευταία διαπραγμάτευση ήταν στα 122,55.

Το κινεζικό γουάν πάρα επιβεβαίωσε έναντι του δολαρίου, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ρύθμιση το μέσο ποσοστό στο 6,3851, το ισχυρότερο κέρδος σε ένα μήνα.

Η αγορά spot CNY = CFXS άνοιξε στο 6,3867 ανά δολάριο και ήταν η τελευταία που αλλάζουν χέρια στο 6,3971.

Παγκόσμια οι αποδόσεις των ομολόγων απογειώθηκαν, με του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ να σημειώνει απόδοση τόσο υψηλή ως το 2,347% από 2,178% στη διάρκεια της νύχτας.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε περίπου 20 μονάδες βάσης στο 0,666% από 0,474%, την Τετάρτη, το μεγαλύτερο άλμα από τα τέλη του Απριλίου.

Οι επενδυτές στρέφονται τώρα την προσοχή τους στην ανακοίνωση δεδομένων για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, που πιθανότατα θα εδραιώσουν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το μήνα, εκτός αν είναι εκπληκτικά αδύναμη η έκθεση.

Η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen, μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου δήλωσε ότι η FOMC ίσως να είναι κοντά στο σημείο που θα πρέπει να αποφασίσει την  αύξηση των επιτοκίων.

Είπε, επίσης, η οικονομία των ΗΠΑ θα πρέπει να προσθέτει λιγότερες από 100.000 θέσεις εργασίας το μήνα, για την κάλυψη των νεοεισερχομένων στο εργατικό δυναμικό, ίσως ορίζοντας πλαγίως το βήμα της αύξησης για την απασχόληση που πολιτικοί θέλουν να δουν.

Αυτό θα ήταν ένα αρκετά χαμηλό όριο δεδομένων γιατί η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων ήταν για 200.000, όταν ακόμα και στην πιο συντηρητική πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters, περισσότεροι από 100 οικονομολόγοι ανέμεναν 150.000.

Επίσης, την προσοχή των επενδυτών θα προσελκύσει η συνάντηση του ΟΠΕΚ αργότερα σήμερα. Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 3% την παραμονή της συνεδρίασης, καθώς οι traders, αν και δεν περιμένουνε περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, αντισταθμίζανε τις θέσεις τους.

Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ και η επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης πληγώνει την τιμή του χαλκού, που κοιτάζει μόνιμα από τον πάτο στο βαρέλι των οκτώ συνεχόμενων εβδομάδων με πτώση.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Πτωτικά κινείται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας, η επαναδιαπραγμάτευση των Τραπεζικών μετοχών που στις περιπτώσεις της Alpha Bank και της Eurobank έχει γίνει μαζί με τις νέες μετοχές που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου. Όπως συμβαίνει πάντα οι τιμές διαπραγμάτευσης τείνουν να συναντηθούν με τις τιμές των αυξήσεων και στις περιπτώσεις της Εθνικής και Πειραιώς απέχουν ακόμη αρκετά με αποτέλεσμα η πίεση να συνεχίζεται.

Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τις στηρίξεις των 640 και 630 μονάδων και η επόμενη σημαντική στήριξη βρίσκεται στις 595 μονάδες. Η πίεση πέρα των Τραπεζικών μετοχών διευρύνεται σταδιακά και στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap που ως τώρα είχαν σταθεί σε πολύ καλά επίπεδα τιμών. Κύρια αιτία της διόρθωσης αυτής, η επικείμενη αλλαγή στις σταθμίσεις των δεικτών που επιβάλει την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων λόγω των νέων μετοχών των Τραπεζών και της τεράστιας αλλαγής των κεφαλαιοποιήσεων τους.

Ήδη μετοχές όπως οι ΜΕΤΚ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ , ΤΙΤΚ , ΕΛΠΕ (οριακά), ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ κινούνται, πια, κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Μετά τις εισαγωγές των νέων μετοχών και των υπόλοιπων Τραπεζών, την απορρόφηση των αναγκαστικών πωλήσεων των ομολογιούχων, τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγής σταθμίσεων στους δείκτες, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά θα βρει ένα σημείο ισορροπίας και αφετηρίας για μια νέα κίνηση που θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Οικονομία και στο πολιτικό σκηνικό.

Τα προαπαιτούμενα, το Ασφαλιστικό και η σταθερότητα της Κυβέρνησης θα καθορίσουν την πορεία, με σημαντικά σημεία αντίστασης τις 650 και 670 μονάδες, που οι θετικές εξελίξεις στα παραπάνω θέματα είναι βασική προϋπόθεση για διάσπαση τους.

Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup (7/12), την διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Πειραιώς ενώ και οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Σέγκεν έχουν μεγάλη βαρύτητα.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η απογοήτευση από την ΕΚΤ απλώνεται και στην Ασία

Τα  περιουσιακά στοιχεία της Ασίας εντάχθηκαν στο παγκόσμιο ξεπούλημα αφού η απόφαση της ΕΚΤ υπολείπεται πολύ των προσδοκιών της αγοράς. Οι μετοχές έπεσαν με τον Topix σε μείωση 1,9%, μετά από πτώση 1,4% στις ΗΠΑ και 3,5% στην Ευρώπη. Το ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ σταθεροποιήθηκαν στην Ασία, μετά από σημαντικές κινήσεις στη διάρκεια της νύχτας. Το Ευρώ υποχώρησε 0,5% από τα υψηλά στη διάρκεια της νύχτας που αγόραζε 1,093 δολάρια, ενώ οι αποδόσεις 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ μειώθηκαν 7BP στο 2,28% κατά τη στιγμή της γραφής. Τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών στην Ασία (πρώην INR) ενισχύθηκαν έναντι του δολαρίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς αποτελεί η χρήση του ποσού των 19 δισ. ευρώ που περίσσεψε από το ποσό των 25 δισ. ευρώ, το οποίο είχε δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το YΠΟΙΚ εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια και σε συνεργασία με τους θεσμούς θα αναζητήσει τον βέλτιστο τρόπο χρησιμοποίησης των συγκεκριμένων κεφαλαίων.

Την ευρεία συμφωνία που επετεύχθη προχθές στο Euro Working Group για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, σε αυτή τη φάση απομένει να καθοριστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο εν λόγω πακέτο.

Σε νέα μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 7,8 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στις 3 Δεκεμβρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 77,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος».

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015 θα υλοποιηθεί η έναρξη διαπραγμάτευσης των 8.672.163.482 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνέχεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση, όπως αποφάσισε η διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Μόλις στο 2,38% ανέρχεται το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, μετά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ποσοστό των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ κατήλθε του ορίου του 5% και διαμορφώθηκε στο 2,38% - ποσοστό που αντιστοιχεί σε 52.080.673 μετοχές.

Σε αγορά ίδιων μετοχών προχώρησε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ μέσω της Eurobank Equities. Ειδικότερα, σε εφαρμογή σχετικών αποφάσεων της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 30ης Ιουλίου 2015 προέβη χθες στην αγορά, με μέση τιμή κτήσης 7,91 ευρώ/ μετοχή, 7.338 μετοχών συνολικής αξίας 58.038,20 ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τουλάχιστον πέντε μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ διαφώνησαν με τις αποφάσεις της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική Bild. Μεταξύ των διαφωνούντων συγκαταλέγεται και ο διοικητής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, ο οποίος επανειλημμένως έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο.

Την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων χαιρέτισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαίροντας την προθυμία του Μάριο Ντράγκι να δράσει εκ νέου έως ότου σταθεροποιηθούν οι τιμές. «Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ συνδράμει στη διευθέτηση των αυξανόμενων κινδύνων για την ανάκαμψη» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ταμείο, Τζέρι Ράις. «Η σημερινή δράση και η ισχυρή δέσμευση για επιπλέον πρωτοβουλίες θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών» πρόσθεσε ο Ράις και κάλεσε την ΕΚΤ να συνεχίσει να εκπέμπει μηνύματα υπέρ της περαιτέρω δράσης και της χρήσης όλων των διαθέσιμων μέτρων.

Περισσότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ωστόσο ο ρυθμός των απολύσεων παρέμεινε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 στις 269.000 την εβδομάδα 22-28 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο μέσος όρος του τελευταίου μήνα, ο οποίος θεωρείται πιο αξιόπιστος δείκτης μέτρησης, μειώθηκε κατά 1.750 στις 269.250 αιτήσεις.

Κατά 1,5% αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο της τάξης του 1,6%. Στους επιμέρους κλάδους, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 2,9% ενώ των μη διαρκών αγαθών μειώθηκαν κατά 0,8%.

Στις 55,9 μονάδες υποχώρησε τον Νοέμβριο ο δείκτης υπηρεσιών ISM έναντι 59,1 μονάδων τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 57,5 μονάδες.

Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πλήξει τη βρετανική οικονομία, τραυματίζοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως εκτιμά, η Βρετανία θα αντιμετωπίσει μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, εφόσον επιλέξει να αποχωρήσει από την Ε.Ε., εξέλιξη η οποία πιθανώς θα συνεπάγεται την υποβάθμιση της αξιολόγησής της.

Ο Moody’s θέτει υπό αμφισβήτηση και ορισμένα από τα οφέλη του Brexit, εξηγώντας ότι η εξοικονόμηση από τον τερματισμό της συνεισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα αποδειχθεί ήπια, της τάξης μόλις του 0,6% του ετήσιου ΑΕΠ.

Έρευνα για τη φορολογική συμφωνία του Λουξεμβούργου με την McDonald’s ξεκίνησαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το Λουξεμβούργο ότι χάρη στη φορολογική συμφωνία, η αμερικανική αλυσίδα fast – food αποφεύγει την καταβολή φόρου δικαιωμάτων στην Ευρώπη, γεγονός που παραβιάζει τη διμερή συμφωνία ΗΠΑ – Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα