Δήλωση Γκαργκάνα για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 15:29

Στην Αθήνα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φιλοξενούμενο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνεδρίαση, η οποία είναι η πρώτη του μήνα, θα εξεταστεί σύμφωνα με την πάγια τακτική της ΕΚΤ η νομισματική πολιτική.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εκτός Φρανκφούρτης γίνεται για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του Ευρωσυστήματος, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των 12 εθνικών κεντρικών τραπεζών που μετέχουν σ' αυτό.

«Πιστεύουμε», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, «ότι αυτό μας δίνει μια ευκαιρία για να ενημερώσουμε το ελληνικό κοινό σχετικά με το σημαντικό ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωσυστήματος. Η λειτουργία αυτή χαρακτηρίζεται από τη στενή συνεργασία μεταξύ των μελών του Ευρωσυστήματος. Ενώ οι αποφάσεις για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι υπεύθυνες σε μεγάλο μέρος για την εφαρμογή τους και συνεπώς εκτελούν όλες σχεδόν τις επιχειρησιακές λειτουργίες του Ευρωσυστήματος.

Συγκεκριμένα, εκτελούν πράξεις νομισματικής πολιτικής, παρέχουν υπηρεσίες συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού τίτλων, διαχειρίζονται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των χωρών της ζώνης του ευρώ, είναι αρμόδιες για την παραγωγή και τη διανομή των τραπεζογραμματίων, συλλέγουν στατιστικά στοιχεία κ.α. Επί πλέον, πέρα από τις λειτουργίες που επιτελούν για λογαριασμό του Ευρωσυστήματος, ορισμένες εθνικές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν και άλλες αρμοδιότητες, είναι π.χ. υπεύθυνες για την εποπτεία των τραπεζικών συστημάτων των χωρών τους. Πρόκειται για ένα "ομοσπονδιακό", θα έλεγα, σύστημα στο οποίο υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ των μελών του, τα οποία όμως διατηρούν σε σημαντικό βαθμό την αυτονομία τους.»



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα