Μηδενική απορροφητικότητα σε 46 από τα 84 έργα περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 15:52

«Το μέσο ποσοστό απορρόφησης των περιβαλλοντικών σχεδίων του Ταμείου Συνοχής στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Εκτός από ορισμένες περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλία, η ανεπαρκής πρόοδος των έργων είναι γενικό φαινόμενο, το οποίο αφορά όχι μόνο σχέδια που εφαρμόζονται από τις περιφερειακές αρχές, αλλά επίσης και σχέδια που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων». Αυτό απάντησε η αρμόδια Επίτροπος κ. Χούμπνερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, Δημήτρη Παπαδημούλη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Σε ερώτηση του ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να πληροφορηθεί για την πορεία των έργων περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής ανά επιχειρησιακό πρόγραμμα. Στην απάντηση της Επιτρόπου αναφέρεται ότι από τα 84 έργα περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής, τα 46 έχουν μηδενική απορροφητικότητα. Ανά περιφέρεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΝ, η κατάσταση έχει ως εξής:

1.Πελοπόννησος: Από τα πέντε έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια, τα τρία παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 9,22%.

2. Θεσσαλία: Από τα πέντε έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια, το ένα παρουσιάζει μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 56,83%.

3. Κρήτη: Από τα έξι έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια, τα δύο δεν έχουν αρχίσει ακόμα να υλοποιούνται. Η μέση απορρόφηση είναι 26,8%

4. Ηπειρος: Από τα εφτά έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια, τα δύο παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 39,43%.

5. Δυτική Μακεδονία: Η μέση απορρόφηση είναι 54,99%.

6. Αττική: Από τα εφτά έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια, τα έξι παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 3,35%.

7.Δυτική Ελλάδα: Από τα έξι έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια, τα τρία παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 17,36%.

8. Κεντρική Μακεδονία: Από τα δώδεκα έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια, τα οκτώ παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 11,06%.

9. Ιόνια νησιά: Από τα τρία έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια, το ένα παρουσιάζει μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 31,91%.

10.Βόρειο Αιγαίο: Για την συγκεκριμένη περιφέρεια η απορρόφηση είναι 0% και κανένα έργο δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται

11.Νότιο Αιγαίο: Από τα δύο έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια, το ένα παρουσιάζει μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 23,51%.

12.Ανατολική Μακεδονία Θράκη: Από τα τρία έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια, τα δύο παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 16,97%.

13.Κεντρική Ελλάδα: Από τα τρία έργα που έχουν προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια, τα δύο παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. Η μέση απορρόφηση είναι 24,14%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα δεκατέσσερα έργα που διαχειρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα εννιά είναι εντελώς ανενεργά, ενώ η συνολική απορρόφηση περιορίζεται στο 20,2%. Οσον αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για κανένα από τα δύο έργα που έχει αναλάβει, δεν έχει γίνει εκταμίευση ακόμα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Δυστυχώς οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους για τη συνεχιζόμενη διαχειριστική ανεπάρκεια των αρμοδίων. Οι προφανείς ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠαΣΟΚ δεν αποτελούν πλέον άλλοθι για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που διορίζει τους περιφερειάρχες οφείλουν όχι μόνον εξηγήσεις αλλά και ενέργειες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα