ΕΠΑ Αττικής: Στόχος η μεγαλύτερη διείσδυση στον οικιακό τομέα

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 10:54
UPD:10:54
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Απαραίτητη θεωρεί η Επιχείρηση Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑΑ) τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης στον οικιακό τομέα. Στην προοπτική της σταδιακής απελευθέρωσης της αγοράς, την οποία δεσμεύεται να υλοποιήσει η χώρα μας τα επόμενα δύο χρόνια -βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεών της- οι ιθύνοντες της εταιρείας εκτιμούν πως η αύξηση του όγκου του φ.α., που θα περνά μέσα από τα δίκτυα, είναι καθοριστικός παράγοντας για την ίδια την ανάπτυξή τους. Η επιδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια είναι εκ των ων ουκ άνευ, γι’ αυτό και η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει τα αναγκαία ποσά -ως γνωστόν, το κόστος μετατροπής των καυστήρων πετρελαίου σε συστήματα καύσης φυσικού αερίου είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΠΑΑ, σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, αν δεν προέκυπταν τα capital controls και οι εκλογές, θα είχε κλείσει η απορροφητικότητα των 10 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν συνέβη. Έως τώρα (Ιανουάριος-Νοέμβριος), οι συμβολαιοποιήσεις νέων πελατών κάθε είδους έφθασαν τις 6.500.

Η συνολική αύξηση, σε σχέση με το 2014, είναι της τάξης του 42%. Στο μεταξύ, τώρα θα αρχίσει να «φαίνεται» στους καταναλωτές η ουσιαστική μείωση της τιμής του φ.α. Αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα, στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές στο α΄ τρίμηνο του 2016. Όσο αυξάνεται δε η διείσδυση στη μεγάλη αγορά του Λεκανοπεδίου, τόσο θα πέφτουν και οι τιμές.

Σε σχέση με τις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ και τις στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα, δεδομένου ότι συμμετέχουν σε αυτές πέραν των ΕΠΑ (Αττικής, Θεσαλονίκης/Θεσσαλίας), που δραστηριοποιούνται με ξεκάθαρο τρόπο στην εμπορία, και άλλοι βιομηχανικοί πελάτες, θέση της ΕΠΑΑ είναι ότι πρέπει, σαφώς, να υποστηριχθεί η βιομηχανία, αλλά να μην λειτουργούν οι βιομηχανικές μονάδες ως «εργαλεία» για δημοπρασίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα