Μνημόνιο Συνεργασίας ΚΕΔΚΕ - ΤΕΕ

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 17:17
UPD:17:19

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με δεδομένο το ευρύ πεδίο θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Οι θεματικές ενότητες από τις οποίες αρχίζει η συνεργασία είναι:

- ΟΤΑ και Μηχανικοί

Κοινή θέση των δύο φορέων είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας των Μηχανικών με τους ΟΤΑ, ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις όπως αυτές συνδιαμορφώνονται από τις εφαρμογές νέων τεχνολογιών αλλά και το νέο ρόλο των ΟΤΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση αντιμετωπίζονται από κοινού ζητήματα που αφορούν στη στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων, στο ρόλο των μηχανικών - στελεχών των ΟΤΑ καθώς και στη σχέση μηχανικών - μελετητών - συμβούλων με τους ΟΤΑ. Έχει ήδη συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για σύστημα πιστοποίησης Τεχνικών - Πολεοδομικών Υπηρεσιών ΟΤΑ ενώ προγραμματίζεται η συνδιοργάνωση συνεδρίου «Μηχανικοί & Αυτοδιοίκηση για την αειφόρο ανάπτυξη της Ελληνικής Πόλης και Περιφέρειας».

- Χωροταξικός / Πολεοδομικός Σχεδιασμός

Κοινή διαπίστωση και αίτημα των δύο φορέων είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και τα Ειδικά Πλαίσια καθώς και η πλήρης ενεργοποίηση ή και προσαρμογή του υφιστάμενου Θεσμικού Πλαισίου. Κοινό κείμενο θέσεων των δύο φορέων έχει ήδη κατατεθεί στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ενώ οι δύο φορείς συνδιοργανώνουν διημερίδα με την επωνυμία ΠΟΛΙΣ στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης στη Θεσσαλονίκη στις 25-26 Νοεμβρίου.

- Περιβάλλον

Έχει ξεκινήσει η συνεργασία για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο χωρικό - αναπτυξιακό σχεδιασμό, στο ρόλο και τις αρμοδιότητες των Δήμων στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αλλά και στη δημιουργία και λειτουργία των υποδομών περιβάλλοντος.

- Κτηματολόγιο

Είναι κοινό το αίτημα των δύο φορέων για συνέχιση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου ως ενός σημαντικού εργαλείου ανάπτυξης, σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής γης. Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και η διασφάλιση διαρκούς ενημέρωσης της χωρικής ή περιγραφικής πληροφορίας θα επιτρέψει τον προσδιορισμό και κατοχύρωση της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας, τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και τη μείωση χρόνου και κόστους για την εφαρμογή πολεοδομικών / ρυθμιστικών σχεδίων.

- Διοικητική & Περιφερειακή συγκρότηση του κράτους

Η αναγκαιότητα ύπαρξης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αποτελεί κοινή διαπίστωση των δύο φορέων. Στην παρούσα χρονική στιγμή που τίθεται το θέμα συγκρότησης ενοτήτων Περιφερειών στο πλαίσιο του ΚΠΣ 2007-2013 ξεκινάει η επεξεργασία - διαμόρφωση κοινών θέσεων στο πλαίσιο των μόνιμων επιτροπών τους. Συνεργασία επίσης ξεκίνησε για τη συνδιαμόρφωση προτάσεων σε ότι αφορά στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στη διασφάλιση συνεργασίας των διαφόρων επιπέδων διοίκησης, στη μητροπολιτική διακυβέρνηση και στην ενίσχυση συμμετοχικών διαδικασιών στη τοπική διακυβέρνηση.

- Πλαίσιο ανάθεσης μελετών και υλοποίησης δημόσιων έργων

Κοινή επιδίωξη των δύο φορέων είναι η διασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων, που θα επιτρέψουν την παραγωγή άρτιων τεχνικά έργων που ολοκληρώνονται αποτελεσματικά ως προς τον οικονομικό και χρονικό προγραμματισμό τους, αλλά και την αξιοποίηση του τεχνικού δυναμικού της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή αναπτύσσεται συνεργασία και διατυπώνονται κοινές θέσεις τόσο για το πλαίσιο ανάθεσης μελετών και υλοποίησης δημόσιων έργων όσο και για την έγκαιρη διασφάλιση χρηματοδότησης και στήριξης των ΟΤΑ, ώστε να διασφαλιστεί μέγιστη και αποτελεσματική απορρόφηση πόρων για το ΚΠΣ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζονται από κοινού στο πλαίσιο προγραμματισμού για το ΚΠΣ 2007-2013, ενώ ιδιαίτερο τομέα συνεργασίας αποτελεί η διατύπωση κοινών θέσεων για τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

Επιπρόσθετα, για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας των δύο φορέων, συστήνεται Μόνιμη Επιτροπή Συνεργασίας ΚΕΔΚΕ - ΤΕΕ, επικεφαλής της οποίας θα είναι οι εκάστοτε Πρόεδροι των δύο μερών.

«Στα θέματα του Μνημονίου», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, «αποτυπώνεται ο προβληματισμός που υπάρχει και στο ΤΕΕ και στην ΚΕΔΚΕ για μείζονα ζητήματα, όπως της στελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, της υποβάθμισης της σημασίας των έργων και τον περιορισμό αυτής της δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του περιβάλλοντος και του κτηματολογίου».

Κατά την άποψή μας τα έργα στο μεγαλύτερό τους βαθμό πρέπει να περνούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για αυτό θεωρούμε απαραίτητο να προβλεφθεί η απασχόληση περισσότερων μηχανικών στους ΟΤΑ και να προχωρήσει η πιστοποίηση των υπηρεσιών. Σήμερα εξ αυτής της αδυναμίας εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματικές οι 48 από τις 177 πολεοδομίες, οι οποίες υπάγονται στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί προϊόν πολύμηνης συνεργασίας και ότι η φιλοδοξία και των δύο μερών είναι η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα