Ινδία: Διπλάσιες προμήθειες πετρελαίου από την Σαχαλίνη

Μετά το δάνειο που χορήγησε στην ΟΑΟ Rosneft
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 09:51

ΣΤΟΝ διπλασιασμό του πετρελαίου και του αερίου που παίρνει από τη Ρωσία, μέσω του έργου ύψους 12,8 δισ. Sakhalin-1, θα προχωρήσει η Ινδία μετά τη χρηματοδότηση της συνεργάτιδας OAO Rosneft για το μοίρασμα του κόστους ανάπτυξης.

Η ινδική Oil & Natural Gas Corp., πληρώνει για το μερίδιό της 20% και για το 20% της Rosneft του κόστους, αυξάνοντας το μερίδιό της στην παραγωγή αυτού του έργου, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Ινδίας, Mani Shaknkar Aiyar, την 1 η Οκτωβρίου Συνολικά οι δαπάνες είχαν ανέλθει σε 2,7 δισ. δολ. μέχρι τον Μάρτιο του 2005, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας D.K. Dash, χθες στο Ν. Δελχί. Τα δάνεια θα εξοφληθούν το 2015 το αργότερο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Rosneft στο τμήμα της Σαχαλίνης, Lev Brodskiv.

«Η επένδυση στη Σαχαλίνη είναι η μεγαλύτερη που έχουμε κάνει ποτέ εκτός Ινδίας στην αναζήτηση για ασφάλεια της ενέργειας», είπε ο Aiyar στην Yuzhno-Sakhalinsk, στη Ρωσία, μετά την παρακολούθηση της τελετής έναρξης παραγωγής του venture.

H Ινδία, η οποία εισάγει το 70% του πετρελαίου της, ψάχνει για μερίδια σε πετρελαιοπηγές εκτός χώρας, όπως στη Σαχαλίνη, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ετήσια οικονομική ανάπτυξη του 7%.

Η κρατική Oil & Natural Gas έχασε από ομοειδείς κινεζικές την απόκτηση πετρελαιοπηγών στο Εκουαδόρ και το Καζακστάν, αξίας 5,6 δισ. δολ. από τον Αύγουστο. Η Rosneft, με έδρα τη Μόσχα, ανήκει 100% στο ρωσικό κράτος.

Η παραγωγή από το project Sakhalin-1, άρχισε να διοχετεύεται στα ηπειρωτικά της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα και οι εξαγωγές αναμένεται να αρχίσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2006 από το λιμάνι De Kastri στο Khabarovsk.

Η επένδυση της Oil & Natural Gas στο Sakhalin-1, περιλαμβάνει και συμμετοχή στο μερίδιο επενδύσεων της Rosneft, σύμφωνα με τον Dash, ο οποίος δεν αποκάλυψε το αρχικό της ύψος.

Η Oil & Natural Gas θα έχει αρχικά το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής από το Sakhalin-1, υψηλότερο του 30% της Exxon Mobil Corp.

H κρατική Rosneft αύξησε το έλλειμμά της κατά πέντε φορές στα 22,7 δισ. δολ. πέρυσι, μετά τον δανεισμό για την εξαγορά πρώην τμήματος της OAO Yukos Oil Co., αντί του ποσού των 9,3 δισ. δολ., σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση της 4 Ιουλίου. H OAO Yuganskneftegaz, η μεγαλύτερη θυγατρική της Yukos, κατασχέθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη της εταιρείας σε φόρους, ύψους 28 δισ. δολαρίων.

Στις 8 Σεπτεμβρίου η Rosneft συμφώνησε να δανειστεί 7,5 δισ. δολ. για μερίδιο 10,7% στην OAO Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο, επιτρέποντας στη ρωσική κυβέρνηση να αποκτήσει την πλειοψηφία στην Gazprom.

Για την αποπληρωμή του δανείου από την Oil & Natural Gas, η Rosneft ενδέχεται να χρειαστεί 10 χρόνια, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή των Sakhalin Projects, Brodskiy στις 2 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα