Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 10:01

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ η προθεσμιακή αγορά επιτοκίων θα λάβει ισχυρές ενδείξεις ότι οι νομισματικές αρχές της ζώνης του ευρώ βρίσκονται κοντά στον τερματισμό του διετούς κύκλου των σταθερών επιτοκίων, λόγω πληθωριστικών ανησυχιών, εξαιτίας του επίμονου υψηλού κόστους ενέργειας.

Οι αγορές θα εστιάσουν στις δηλώσεις που θα συνοδεύουν την απόφαση της ΕΚΤ, καθώς δεν αναμένεται μεταβολή της νομισματικής πολιτικής στη σημερινή συνεδρίαση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Euribor -ένα βαρόμετρο για την προοπτική επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ- ακόμη φαίνεται ότι προεξοφλούν μια αναπόφευκτη αύξηση κατά 0,25% των βασικών επιτοκίων στο 2,25%.

Η αγορά είναι τώρα προετοιμασμένη για την έναρξη του κύκλου αυστηρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ μέχρι τα μέσα του 2006, δίνοντας πιθανότητες 30% γι' αυτό μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Επίσης, διαφαίνεται ένα λογικό ρίσκο για μια αύξηση στις αρχές Μαρτίου και μια ισχυρή πιθανότητα ότι θα πραγματοποιηθούν δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Τα επιτόκια ακόμη δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μια κίνηση σύντομα -και σίγουρα όχι στη σημερινή συνεδρίαση- αλλά οι συναλλασσόμενοι στοιχηματίζουν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η ανάκαμψη στο βιομηχανικό τομέα και η εξασθένηση του νομίσματος θα προκαλέσουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να μιλήσει αυστηρά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα