Market Beat: Απουσιάζουν ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ ΕΥΡΩΒ, οι traders μείωσαν τις πιθανότητες για πτώση

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 10:19
UPD:10:19
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η σύγκλιση των θέσεων των εγχώριων αναλυτών εντοπίζεται στην παραδοχή πως στο ΧΑ έχουμε σειρά συνεδριάσεων που δεν προσθέτουν τίποτε σημαντικό ως προς την κατεύθυνση που μπορεί να πάρουν οι τιμές. Πολλοί τις βλέπουν ως ασκήσεις ισορροπίας και άλλοι δικαιολογημένη στάση αναμονής. Σε αυτό παροτρύνει και ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ που τόνισε ότι: «Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης απλώς συντηρείται στα επίπεδα των 640 μονάδων, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επανέρχονται, ενώ ερωτηματικό παραμένει εάν η Κυβερνητική σταθερότητα θα παραμείνει ενόψει δύσκολων αποφάσεων όπως για το Ασφαλιστικό. Το επενδυτικό τοπίο παραμένει ευμετάβλητο και η αναμονή καθώς και η διατήρηση ρευστότητας είναι επιβεβλημένη για τους επενδυτές».

Η στήλη διαπίστωσε ότι η μειωμένη συμμετοχή στις συναλλαγές στα τραπεζικά blue chip παρά την ελπίδα πως θα λειτουργούσε υπέρ αύξησης του ενδιαφέροντος για άλλες μετοχές του 25άρη δεν επαληθεύτηκε. Ωστόσο αξίζει να γίνει σαφές πως η αγορά μετά από λίγες μέρες δεν θα έχει τη μορφή ή καλύτερα το προφίλ που την χαρακτήριζε ως τώρα. «Από την επόμενη εβδομάδα και μετά την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των Τραπεζών και κυρίως μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, θα μιλάμε για "νέο τοπίο" στο Ελληνικό Χρηματιστήριο», σημείωνε ο κ Σιούτης στην αρχή του σχολίου του για την αγορά. «Τις Τραπεζικές μετοχές πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε σαν μια εισαγωγή νέας εταιρείας στο Χρηματιστήριο ξεχνώντας την ιστορικότητα τους», συμπλήρωσε.

Η  σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να έχει πτώση στο τζίρο και ανάλογη δυναμική με τη χθεσινή. Ωστόσο υπάρχουν και οι εκπλήξεις όπως η αρνητική χθεσινή ανακοίνωση από την εταιρεία διαχείρισης των δεικτών, σύμφωνα με την οποία η ΕΤΕ διαγράφεται από την σύνθεση του Πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600. Η μετοχή θα τεθεί εκτός δείκτη STOXX 600 από τις 21 Δεκεμβρίου, άρα οι τελευταίες κινήσεις σε σχέση με αυτή την είδηση θα λάβουν χώρα στην συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου.

Οι θεσμικοί οδήγησαν χθες τον δείκτη των blue chip σε πορεία με μικτή δυναμική και ως τις 13:19 υπήρχαν αλλαγές στο πρόσημο μεταβολής του. Κατόπιν υποχρεώθηκε σε μικρής κλίσης καθοδική πορεία κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης. Μετά από 2 ώρες διαπραγμάτευσης πέρασε σε αρνητικό πεδίο για να φθάσει στο ελάχιστο μέρας στις 190,04 μονάδες στις 16:30. Έκλεισε στις 190,91  χωρίς να δει μετά τις 12:47 θετικό πρόσημο. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 2,775 εκατ. ευρώ.

Άλλαξαν χέρια 1084 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου. Το ελάχιστο της τρέχουσας σειράς ήταν οι 185,25 μονάδες και το μέγιστο στις 190,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 190,00 με μεταβολή +2,15%,  από την τιμή εκκαθάρισης της προηγούμενης στις 186,00 μονάδες, με τον 25άρη στο -0,15% και κλείσιμο στις 190,91 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 408 ΣΜΕ Ιανουαρίου. Ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά ήταν οι 189,75 μονάδες και κατώτερο οι 185,50. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 189,00 μονάδες με 13927 ανοικτά συμβόλαια και για την σειρά Ιανουαρίου στις 189,75, με 894 ανοικτά συμβόλαια. Η απόσταση του 25άρη από την τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ μειώθηκε στις 2 από 5 μονάδες την Τετάρτη.

«Παραφορέθηκαν» φέτος τα επίπεδα των 640 για τον ΓΔ και 190 για τον 25άρη και για αυτό η συσσώρευση γύρω από αυτά αφήνει αδιάφορους αναλυτές και επενδυτές. Να γιατί τη μέρα που τελείωσε η διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών χωρίς reverse split, οι ιδιώτες επενδυτές κοίταζαν μεν το ταμπλό, δεν αποφάσιζαν όμως εύκολα να πραγματοποιήσουν κίνηση. Δεν ήταν και λίγο να βλέπεις το πρόσημο της μεταβολής του ΓΔ να αλλάζει με ταχύτητα πέντε φορές την ώρα και το τζίρο να «εξηγεί», με την αδυναμία του, την υψηλή συχνότητα αλλαγής. Αλλά την παραδοσιακή συμπεριφορά των τιμών στο ΧΑ τους Νοεμβρίους των μνημονίων, την τόνισε η στήλη πριν μπει ο μήνας. Και εκείνοι που δεν σέβονται τη στατιστική σε μόνιμη βάση είναι ή οι πλέον κερδισμένοι και επώνυμοι αντιθετιστές, ή οι πλέον χαμένοι μίζεροι ιδιώτες επενδυτές. Μέσος δρόμος για αυτή την επενδυτική φυλή δεν υπάρχει.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ  

Τα χρηματιστήρια ήταν κλειστά λόγω σημαντικής αργίας και σήμερα ισχύει ημιαργία.

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες και την Πέμπτη, καθώς καλλιεργούνται συνεχώς οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει περαιτέρω δράση για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ κάμπτονται και οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις τόσο στο ζήτημα της Συρίας όσο και στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,88% στις 6.393 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,35% στις 11.320 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 1,08% στις 4.946 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,93% στις 384,37 μονάδες, αν και οι συναλλαγές του παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αργίας στις αμερικανικές αγορές. 

Στο ταμπλό τώρα, η Daily Mail and General Trust έκλεισε με κέρδη 4,6%, μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε την πώληση της θυγατρικής Wowcher έναντι 29 εκατ. στερλινών σε κοινοπραξία εταιριών private equity.

Επίσης, η Infineon Technologies ενισχύθηκε κατά 13%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο χρήσης. Επίσης, εννέα από τους δέκα αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή δίνουν σύσταση buy.

Στον αντίποδα, «βουτιά» που ξεπέρασε το 31% κατέγραψε η ισπανική Abengoa, καθώς έγινε γνωστό ότι κατέθεσε αίτημα προστασίας από τους πιστωτές της, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 650 εκατ. ευρώ που ήταν απαραίτητα για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Επίσης, απώλειες 3% σημείωσε η Remy Cointreau, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου χρήσης απογοήτευσαν τους αναλυτές. Η εταιρεία συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από τη μείωση της ζήτησης στην Κίνα.

Σημειώνεται τέλος ότι χθες η αργία στις ΗΠΑ, λόγω της εορτής των Ευχαριστιών, επηρέασε τις ευρωπαϊκές συναλλαγές.

ΧΑ

Στα ίδια με τα προχθεσινά επίπεδα έκλεισε τελικά την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση συνεχών εναλλαγών πρόσημου, ιδιαίτερης μεταβλητότητας και εκδήλωσης αντίρροπων δυνάμεων. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά -0,01% στις 642.77 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 645,65 μονάδες και η χαμηλότερη στις 640,48. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 24,45% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 24,57 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 1,1 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,15%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,18%.

Χθες ήταν και η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς, καθώς και των warrants τους πριν την αναστολή για την υλοποίηση των reverse split, με τους traders να διενεργούν τις τελευταίες αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων. Η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των νέων μετοχών των τραπεζών είναι η Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου να μπαίνει στην τελική ευθεία.

Στο μεταξύ, οι συναλλαγές στο υπόλοιπο ταμπλό ήταν σημαντικά περιορισμένες, στοιχείο που δείχνει ότι η αγορά τηρεί στάση αναμονής μπροστά στο νέο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει αναφορικά με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων. Στο EuroWorking Group θα κατατεθεί η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, τα οποία εφόσον υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι θεσμοί θα επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο για τη διενέργεια του πρώτου ελέγχου επί του νέου προγράμματος. Το πακέτο περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, κάποιες τροποποιήσεις στο φορολογικό και τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια».

Στο ταμπλό, η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε για ακόμη μία ημέρα σε κλοιό πιέσεων, απόρροια όχι μόνο των όρων βάσει των οποίων έγινε η ανακεφαλαιοποίησή της, αλλά και του γεγονότος ότι αφαιρείται από τον δείκτη Stoxx 600, από την 21η Δεκεμβρίου. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 25,38%.  Οι μετοχές της Εθνικής θα είναι διαπραγματεύσιμες, μέχρι και αύριο και, από τη Δευτέρα 30/11, αναστέλλεται η διαπραγμάτευσή τους.

Τα πρόσημα, ωστόσο, ήταν μοιρασμένα, καθώς άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Grivalia Properties (+6,30%), της ΑΡΑΙΓ (+1,80%), του ΟΠΑΠ (+1,43%), της Folli Follie (+0,92%), της Μυτιληναίος (+0,72%) και της Τιτάν (+0,56%).

Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-9,62%), της Πειραιώς (-9,09%), της ΕΧΑΕ (-4,44%), της Viohalco (-3,85%), της ΕΥΔΑΠ (-2,64%), των ΕΛΠΕ (-1,61%) και της ΔΕΗ  (-1,39%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος Τραπεζών (-13,67%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος Ακίνητης Περιουσίας (+4,11%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 46 κινήθηκαν ανοδικά, 60 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε στην ισχύ των παρατηρήσεων της Δευτέρας προσθέτοντας τα ακόλουθα:

Ενώ ο ΓΔ δεν «επιτρέπεται» να περάσει κάτω από τις 640 μονάδες ο 25άρης έχει ακόμα περιθώρια καθόδου σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση . Αλλά ο 25άρης έχει. Αφού χθες χτύπησε τα επίπεδα των 190,04 μονάδων ως ελάχιστο και αναπήδησε  ενώ τον ίδιο ρόλο έπαιξαν αυτά τα επίπεδα στις 16/11 μόνο που τότε το ελάχιστο μέρας ήταν οι 190,89 μονάδες.  

Αλλά ο δείκτης των blue chip διαγραμματικά μπορεί να περάσει ως τη ζώνη των 185 ως 187 μονάδων πριν αναπηδήσει ανοδικά. Αυτή η διάσταση μεταξύ των δυο δεικτών θα επιλυθεί κάποια στιγμή και αξίζει να αναφέρουμε πως οι επενδυτές στα παράγωγα αναμένουν ο 25άρης να φθάσει κάτω από τις 190 βάσει των στοιχημάτων που επέλεξαν στην χθεσινή συνεδρίαση.  

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή και το δολάριο κρατήθηκε κοντά σε μια κορυφή 8-1 / 2 μηνών, ενώ το ευρώ κινήθηκε γύρω από χαμηλά επτά μηνών από πιέσεις στηριγμένες στις προσδοκίες περί πρόσθετων κινήτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σύνοδο της την επόμενη εβδομάδα.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5%, επεκτείνοντας τις απώλειές του για την εβδομάδα έως το -0,7%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αντέστρεψε τα κέρδη που είχε αρχικά για να γλιστρήσει -0,3%, αλλά ήταν σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία άνοδο +0,2%. Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε –5,5% και οδεύει προς μια υπολογίσιμη πτώση για την εβδομάδα.

Ο Dxy γνωστός ως ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στο 99,852, μετά την κλιμάκωση ως το 100,170 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο. Κερδίζει  0,3% για την εβδομάδα.

Τα futures μετοχών των ΗΠΑ ενισχύονται 0,3 % μετά τις διακοπές στην αγορά την Πέμπτη για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική αργία  αραίωσε τις οικονομικές συναλλαγές παγκόσμια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,9% την Πέμπτη για να καταλήξει σε υψηλό τριών μηνών, με επικεφαλής τις γερμανικές μετοχές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη και πλέον στην αγορά αναμένουν ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της και θα μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, αυτό με το οποίο οι τράπεζες παρκάρουν στην ΕΚΤ μέρος εκ του πλεονάσματος των κεφαλαίων τους.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,0610 δολάρια, όχι μακριά από το χαμηλό επτά μηνών της Τετάρτης στα 1,0565. Επίσης, στάθηκε κοντά σε ένα χαμηλό επτά μηνών έναντι του γεν αγοράζοντας 130,07.

Οι τιμές του πετρελαίου πιέστηκαν κάτω, μετά από τα  δεδομένα επί των αποθεμάτων στις ΗΠΑ την Τετάρτη,  που έκαναν ελάχιστα για να κατευνάσουν τις ανησυχίες επί του πλεονάσματος της προσφοράς.

Τα futures αργού ΗΠΑ υποχώρησαν 1,2% στα 42,52 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι traders ενσωματώνουν μερικά την αίσθηση στην αγορά που είχε να κάνει με το ότι η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Brent futures υποχώρησε στα 45,46 δολάρια το βαρέλι, μακριά από το υψηλό δύο εβδομάδων, στα 46,50, που χτύπησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Πτωτικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης και με φανερό το 'σοκ' από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίων των Τραπεζών. Από την επόμενη εβδομάδα και μετά την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των Τραπεζών και κυρίως μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, θα μιλάμε για "νέο τοπίο" στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το "dilution" των υφιστάμενων μετόχων θα είναι τεράστιο και ας δώσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα γιατί οι απορίες των επενδυτών είναι πολλές.

Σήμερα η Eurobank (χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη μετοχή γιατί έχουμε όλα τα δεδομένα) έχει 14,7 δισ μετοχές. Μετά το reverse split και την είσοδο των νέων μετοχών θα έχει 2,185 δισ μετοχές, από τις οποίες μόνο οι 147 εκατ. θα είναι των παλαιών μετόχων. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΡΩΒ είναι 205 εκατ. Ευρώ (με τιμή 0,014) και μετά θα είναι με την ίδια τιμή (1,4 ευρώ μετά R.S.) 3,059 δισ ευρώ. Το υψηλό του 2015 είναι το 0,209 (13/2) 15 σχεδόν φορές υψηλότερα από το σημερινό κλείσιμο και είχε κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου ίση με την κεφαλαιοποίηση στη τρέχουσα τιμή. Το ίδιο με την ΕΥΡΩΒ ισχύει και για τις υπόλοιπες Τράπεζες και δείχνει την δεινή θέση των υφιστάμενων μετόχων σήμερα αλλά και στο μέλλον και ιδίως αυτών που δεν μπορούν να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Άρα τις Τραπεζικές μετοχές πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε σαν μια εισαγωγή νέας εταιρείας στο Χρηματιστήριο ξεχνώντας την ιστορικότητα τους.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης απλώς συντηρείται στα επίπεδα των 640 μονάδων, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επανέρχονται, ενώ ερωτηματικό παραμένει εάν η Κυβερνητική σταθερότητα θα παραμείνει ενόψει δύσκολων αποφάσεων όπως για το Ασφαλιστικό. Το επενδυτικό τοπίο παραμένει ευμετάβλητο και η αναμονή καθώς και η διατήρηση ρευστότητας είναι επιβεβλημένη για τους επενδυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η βουτιά στο χρηματιστήριο της Σαγκάης επιβάρυνε την ψυχολογία των επενδυτών στις περιφερειακές αγορές

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σημαντικά από τη μια μέρα στην άλλη αγνοώντας το ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές, με τις αγορές των ΗΠΑ κλειστές για την ημέρα των ευχαριστιών. Οι SHCOMP και HSCEI σύρθηκαν κάτω (-2,4%) από μετοχές του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών  που έχουν είναι υπό έρευνα από τις αρχές. Υπήρξαν επίσης αναφορές για περισσότερες κινεζικές εταιρείες που δεν εκπληρώνουν πληρωμές των ομολόγων που εξέδωσαν και των δανείων (Bloomberg), ενώ τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 4,6% y / y τον Οκτώβριο.

Το δολάριο αναρριχήθηκε έναντι των νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών αλλά ήταν επίπεδό ενάντια στους ισχυρούς ανταγωνιστές του. Η Κίνα συνεχίζει να θέτει στηρίγματα στο γουαν χαμηλότερα (έναντι του δολαρίου ΗΠΑ), ωθώντας το νόμισμα στο ασθενέστερο επίπεδο από τις 28 του Αυγούστου.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, διακόπτοντας λογικά μια ανοδική κίνηση για την εβδομάδα στις περισσότερες αξίες αναφοράς γύρω από αυτό. Η αγορά φάνηκε να έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην εν εξελίξει πληθώρα των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και στην σταθεροποίηση των γεωπολιτικών εντάσεων που είχε φουντώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το ημερολόγιο σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα σήμερα είναι ελαφρύ, αλλά οι εκθέσεις για τις πωλήσεις «Μαύρη Παρασκευή» στις ΗΠΑ και σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσαν να έχουν κάποια σχέση με τις αγορές. Ιστορικά, αυτό συνδέεται με τις τεράστιες εκπτώσεις των εταιριών Λιανικής πώλησης την ημέρα μετά την αργία των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα αμερικανο-κεντρικό φαινόμενο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί και σε άλλες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ετήσια επισκόπησης για την οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε.

Προς το παρόν, τόνισε ο Μοσκοβσί, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τα νέα μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση. «Είμαι πεπεισμένος ωστόσο, ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα» συνέχισε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαιρέτισε εν συνεχεία, τη μέχρι στιγμής συνεργασία της Κομισιόν με την Αθήνα, η οποία όπως τόνισε, διαπνέεται από θετικό κλίμα. 

Οι αγωγοί TAP και IGB (ελληνοβουλγαρικός) καθώς και το αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για αναπροσαρμογή των προβλεπόμενων ορίων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για την ηλεκτροπαραγωγή, ως ένα επιπρόσθετο μέτρο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας.

Στις 2 Δεκεμβρίου θα τεθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Eurobank και της Alpha Bank, κατόπιν της έγκρισης των ενημερωτικών δελτίων των δύο τραπεζών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1 Δεκεμβρίου, θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση των υφιστάμενων μετοχών τόσο της Eurobank όσο και της Alpha Bank, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω του reverse split (συνένωση μετοχών).

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων απευθύνει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Στην απόφαση ορίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επιλέγεται και διορίζεται για διετή θητεία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών.

Στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου προσέφυγε χθες ο ΟΠΑΠ για την από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης που αφορά την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs) καθώς όπως σημειώνει η ριζική μεταβολή των συνθηκών υλοποίησης του έργου οδήγησε την ΟΠΑΠ ΑΕ στην αναστολή της δραστηριότητας. Εκτιμά δε ότι οι ζημίες ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, ως συνέπεια «αιφνίδιων και αμφίβολης αποτελεσματικότητας παρεμβάσεων, στο λειτουργικό και κανονιστικό πλαίσιο της ΟΠΑΠ ΑΕ, οι οποίες παραβιάζουν τα αποκλειστικά δικαιώματα που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία από την Ελληνική Δημοκρατία και το νόμο, η ΟΠΑΠ ΑΕ υποχρεώθηκε να προβεί σε νομικές ενέργειες προκειμένου να προασπίσει τα κατοχυρωμένα δικαιώματά της και τα δικαιολογημένα συμφέροντά της».

Από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας προς τους Έλληνες επενδυτές, στο πλαίσιο της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν έως και 1.000.000.000 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ και τιμής διάθεσης 0,30 ευρώ. Η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει τρεις εργάσιμες ημέρες.

Σημειώνεται ότι από τη δημόσια προσφορά προς τους ξένους επενδυτές και από την ανταλλαγή ομολόγων έναντι μετοχών, η Εθνική κατάφερε να αντλήσει 1,16 δισ. ευρώ.

Μικρή αύξηση των εσόδων, αλλά κάμψη της κερδοφορίας του, ανακοίνωσε ο όμιλος της ΔΕΗ για το εννεάμηνο του 2015.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2014, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 17,4% έναντι 18% πέρυσι, λόγω της αύξησης των προβλέψεων κατά 386,6 εκατ. ευρώ, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μείωση των 320,2 εκατ. για δαπάνες υγρών καυσίμων, φυσικού αερίου και αγορών ενέργειας.

Eνοποιημένα έσοδα ύψους €792,2 εκ., αυξημένα κατά 8% σε σχέση με το 2014, ανακοίνωσε η Aegean στο εννεάμηνο του 2015. 

H επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 17% και ανήλθε σε 9,2 εκ. επιβάτες, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €81,9εκ., αυξημένα κατά 4%, έναντι του εννεαμήνου του 2014. Όπως επισημαίνει η Aegean στη σχετική της ανακοίνωση, ττο τρίτο και σημαντικότερο τρίμηνο του έτους από πλευράς εποχικότητας της ζήτησης, παρά τις σημαντικές προκλήσεις από την πολιτική και οικονομική συγκυρία, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει την επιβατική κίνηση εξωτερικού κατά 29%, τα συνολικά έσοδα κατά 12% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους κατά 7% στα €67,2 εκ.

Την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α., θα ανακοινώσει η Τέρνα Ενεργειακή τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Στις 10.12.2015 θα ξεκινήσει η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου ποσού 0,07 ευρώ στους μετόχους της Φίλιππος Νάκας ΑΒΕΕΤΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 22.10.2015 αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 443.800,00 ευρώ με κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού της διαφοράς υπέρ  το άρτιο, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,60 ευρώ σε 0,67 ευρώ και ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί επιστροφή κεφαλαίου 443.800,00 ευρώ, με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,07 ευρώ ανά μετοχή.

Στα 3,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι εξαγωγές της Παπουτσάνης στο εννεάμηνο του 2015 και αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από 33% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας. Ο συνολικός τζίρος εμφάνισε πάντως μείωση 14,6% (11,7 εκατ. ευρώ) λόγω της διακοπείσας συνεργασίας με τη J&J. Αφαιρούμενης της διακοπείσας συνεργασίας, οι πωλήσεις εννεάμηνου εμφανίζονται αυξημένες κατά 12,8%.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στη Γαλλία, καθώς ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 42.000 τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τους 3.589.800. Πρόκειται για αύξηση 1,2% έναντι του Σεπτεμβρίου και 3,7% έναντι του 2014. Η συνεχής άνοδος της ανεργίας συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του να φλερτάρει με μονοψήφια ποσοστά.

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων - σχεδόν - τεσσάρων ετών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% έναντι 0,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά κατά 1,2% έναντι 1,1%. Πρόκειται για τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή του 2012. Την ίδια ώρα, ο δείκτης προσφοράς χρήματος (M3) στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 5,3% έναντι 4,9% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο. 

Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε πραγματικούς όρους, για τέταρτη συνεχή χρονιά, παρουσίασε ο τομέας της βιομηχανίας στην Κύπρο το 2014, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Συγκεκριμένα, η συνεισφορά του τομέα στο κυπριακό ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές υποχώρησε πέρυσι στο 8,0% από 8,1% το 2013.

«Μαχαίρι» στις σχεδιαζόμενες δαπάνες της για επενδύσεις βάζει η LafargeHolcim, καθώς καταγράφεται υπεραφθονία προσφοράς στην παγκόσμια αγορά τσιμέντου. Ο Έρικ Ολσεν, διευθύνων σύμβουλος του γαλλοελβετικού κολοσσού, έκανε λόγο για «δραματική μείωση» στις κεφαλαιουχικές δαπάνες της επόμενης διετίας, με στόχο, όπως είπε, την τόνωση της κερδοφορίας, αλλά και την επιστροφή ρευστού στους μετόχους.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές της ΕΚΤ και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBC) για την ανταλλαγή των νομισμάτων τους (currency swap). Η συμφωνία είχε συναφθεί μεταξύ των δύο τραπεζών τον Οκτώβριο του 2013, με ανώτατο όριο το ποσό των 350 δισ. ρενμίνμπι (κινεζικό νόμισμα) και τα 45 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί ελέγχους στις λειτουργικές δυνατότητες της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δύο δοκιμές εντός του 2015, μία τον Απρίλιο και μία τον Νοέμβριο. Αμφότερες στέφθηκαν από επιτυχία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα