Επιτυχείς οι δοκιμές ανταλλαγής νομισμάτων μεταξύ ΕΚΤ και Λαϊκής Τράπεζας Κίνας

Δύο δοκιμές εντός του 2015
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 13:12
UPD:13:14
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές της ΕΚΤ και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBC) για την ανταλλαγή των νομισμάτων τους (currency swap).

Η συμφωνία είχε συναφθεί μεταξύ των δύο τραπεζών τον Οκτώβριο του 2013, με ανώτατο όριο το ποσό των 350 δισ. ρενμίνμπι (κινεζικό νόμισμα) και τα 45 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί ελέγχους στις λειτουργικές δυνατότητες της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δύο δοκιμές εντός του 2015, μία τον Απρίλιο και μία τον Νοέμβριο. Αμφότερες στέφθηκαν από επιτυχία.

«Από την προοπτική του Ευρωσυστήματος, η συμφωνία χρησιμεύει ως μία ασφαλιστική δικλείδα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση αιφνίδιων και προσωρινών αναταραχών στην αγορά του ρενμίνμπι, λόγω έλλειψης ρευστότητας από τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Οι συμφωνίες παροχής ρευστότητας συμβάλλουν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η συμφωνία με την PBC αποτελεί αναγνώριση του ταχέως αυξανόμενου διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ της Ευρωζώνης και της Κίνας» αναφέρει η ΕΚΤ, σε σχετική της ανακοίνωσης. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα