Αλμούνια: Tο 2006 η προσαρμογή θα πρέπει να είναι διαρθρωτική

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 19:50
UPD:21:17

Φέτος θα έχουμε μία «τεχνική» απόφαση της Eurostat και μία ερμηνεία της Επιτροπής για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις συστάσεις, ενώ το 2006 «η προγραμματισμένη προσαρμογή θα πρέπει να είναι διαρθρωτική», είπε αναφερόμενος στην τιτλοποίηση χρεών (ανείσπρακτων εσόδων του Δημοσίου) ο Επίτροπος για οικονομικά θέματα Χοακίν Αλμούνια μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, Παραγωγής και Εμπορίου, και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλμούνια είπε ότι αυτά τα «εφάπαξ μέτρα» πρέπει να αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία με αντικειμενικά κριτήρια, όχι πολιτικά. Με την ανεξαρτησία της, η Eurostat θα κρίνει εάν το μέτρο της τιτλοποίησης συμμορφώνεται με τους πολιτικούς κανόνες (ESA-95).

Ο Ισπανός επίτροπος επισήμανε ότι το 2006 «άσχετα από το στατιστικό κριτήριο, η προγραμματισμένη προσαρμογή θα πρέπει να είναι διαρθρωτική», διότι αυτή ήταν η πρόβλεψη τόσο της σύστασης του Συμβουλίου όσο και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Εκθετη η κυβέρνηση

«Οι δηλώσεις του επιτρόπου κ. Αλμούνια στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

«Η σαφής επισήμανση του (σσ του κ. Αλμούνια) ότι μπορεί μεν για το 2005 εάν γίνει δεκτή από την Eurostat η τιτλοποίηση, να γίνει δεκτή και από την Επιτροπή, αλλά ότι για το 2006 δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης διότι την τιτλοποίηση την θεωρεί εφάπαξ μέτρο που δεν λύνει το πρόβλημα του ελλείμματος επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2006. Οι δηλώσεις του κ. Αλμούνια επιβεβαιώνουν ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2006 είναι κυριολεκτικά "στον αέρα"», ανέφερε ο κ. Αθανασάκης.

«Οι δηλώσεις του κ. Αλμούνια αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση και κυρίως αφήνουν ξεκρέμαστο το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2006, που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Διαγράφεται με βεβαιότητα ο κίνδυνος μιας νέας κυβερνητικής φορολογικής επιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% το 2006, σύμφωνα με τη σύσταση διετούς δημοσιονομικής επιτήρησης του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε βάρος της χώρας μας», σχολίασε ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα