Airbus: Η καθυστέρηση χρηματικής βοηθείας για το A350, πιέζει την Boeing

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 09:34

ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ, προσωρινά, από τα κυβερνητικά δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ, για την κατασκευή του νέου της αεροσκάφους Α350 η Airbus SAS, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτόν, τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου.

Η ανακοίνωση από την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, με έδρα την Τουλούζη της Γαλλίας, είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στην ανταγωνίστριά της Boeing Co., να μειώσει κι αυτή, την εξάρτησή της, από τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Χθες η Airbus ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εργάζεται για το νέο της αεροσκάφος, χωρίς το φθηνά, χαμηλού κινδύνου δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στα οποία είχε βασιστεί στο παρελθόν για την παραγωγή νέων μοντέλων αεροσκαφών. Από το 1972, η Airbus, εισέπραξε συνολικά 15 δισ. δολ. σε τέτοιου είδους δάνεια.

Η αμερικανική Boeing, με έδρα το Σικάγο, επανέλαβε τη θέση της σε ανακοίνωση αργά χθες, ότι η βοήθεια αυτή είναι μια διαστρεβλωμένη επιδότηση. «Είναι πάνω και πέρα από άλλες μορφές κυβερνητικής βοήθειας που ήδη λαμβάνει η Airbus, όπως χαλάρωση φόρων, χορηγία έρευνας και ανάπτυξης από την κυβέρνηση και πληρωμή έργων υποδομής», ανέφερε η Boeing.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν διαφορές εδώ και χρόνια για το εάν ή όχι πρέπει να τεθεί τέλος στις επιδοτήσεις αεροσκαφών. Με τις δύο πλευρές να μην προτίθενται να υποχωρήσουν οι δύο κυβερνήσεις πριν από ένα χρόνο μήνυσαν η μία την άλλη στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (WTO).

Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν υποχωρήσουν στο θέμα αυτό στον WTO, καθώς η βοήθεια της Ε.Ε. καταπατά τους νόμους του εμπορίου και δίνει στην Airbus, άδικο πλεονέκτημα έναντι της Boeing. Σήμερα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ζητήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να ορίσει μία ανεξάρτητη επιτροπή για να αποφανθεί επί του θέματος.

ΗΠΑ και Ε.Ε., προσπάθησαν να επιλύσουν τη διαφορά τους φιλικά νωρίτερα μέσα στο έτος, αλλά οι συνομιλίες σταμάτησαν ξαφνικά τον Μάρτιο. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε., Peter Mandelson ότι δεν κράτησε την υπόσχεσή του να θέσει υπό επιτήρηση της συμφωνίες βοηθείας για το A350, τη στιγμή που συνεχιζόντουσαν οι διαπραγματεύσεις.

Η μητρική εταιρεία της Airbus, European Aeronautic Defence & Space Co., είπε χθες ότι η Airbus θα κατασκευάσει το αεροσκάφος αξίας 5,7 δισ. δολ. με ίδια κεφάλαια και πως όσο θα συνεχίζονται οι «αξιόπιστες διαπραγματεύσεις», δεν θα αγγίξει το 1,8 δισ. δολ. που υποσχέθηκαν σε οικονομική βοήθεια η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ισπανία το 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα