Ανάχωμα στην πτώση

Ενθαρρυντικά στοιχεία στις ΗΠΑ
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2005 00:01

ΤΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας ανέκοψαν την καθοδική πορεία της εβδομάδας καθώς αναζωπυρώθηκε η εμπιστοσύνη για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη αλλά οι ανησυχίες για τα επιτόκια υπονόμευσαν τα κέρδη στην Ευρώπη.

Τα κέρδη στη Wall Street ήταν περιορισμένα διότι οι επενδυτές χαιρέτησαν τις αναφορές για πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ από τη μια πλευρά αλλά από την άλλη παρέμειναν επιφυλακτικοί για την οικονομία και τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές μπορεί επίσης να ήταν διστακτικοί ενόψει της αργίας στις ΗΠΑ τη Δευτέρα για τον εορτασμό της Ημέρας του Κολόμβου.

Μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα συμπεριλαμβανομένων της Exxon Mobil και της Valero Energy Corp. σημείωσαν ράλι λόγω σταθεροποίησης των τιμών ενέργειας μετά από πέντε ημέρες συνεχούς πτωτικής πορείας.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχασε 2,7% την τρέχουσα εβδομάδα, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Αύγουστο εν μέσω αποθαρρυντικών προειδοποιήσεων από τρεις αξιωματούχους της Φέντεραλ Ριζέρβ για πληθωρισμό και ενδείξεων ότι η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδύνεται.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει χάσει 2,4% από τις 30 Σεπτεμβρίου, διαμορφώνοντας τη χειρότερη εικόνα από τον Ιούνιο. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,7% οδεύοντας για τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Απρίλιο.

Οι επενδυτές βιώνουν την ψυχολογία για το επόμενο πρόβλημα που θα πρέπει να ανησυχούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια στα διεθνή χρηματιστήρια. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομική δομή των ΗΠΑ και ότι τα εταιρικά κέρδη είναι καλύτερα των προσδοκιών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερμάτισαν την εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο, επηρεαζόμενα από τα δίδυμα φαντάσματα των αυξανόμενων επιτοκίων και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι προειδοποιήσεις για πωλήσεις έστειλαν στο κόκκινο τη μετοχή της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blye chisp υποχώρησε κατά 0,4% στις 1.207,24 μονάδες κοντά στα κατώτερα της συνεδρίασης. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έχασε 0,99% κλείνοντας στις 13.227,74 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα