Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 09:28

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, έχοντας τη μεγαλύτερη διακύμανση από οποιοδήποτε άλλο προϊόν φυσικής παραγωγής σήμερα, καθώς η κατανάλωση αυξάνεται στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες, ότι οι προμήθειες θα είναι λιγότερες από τη ζήτηση.

Κλειστές ήταν οι αγοράς της Κίνας, λόγω εθνικής εορτής την εβδομάδα που πέρασε, περίοδος κατά την οποία οι τιμές στο Λονδίνο αυξήθηκαν 3,9%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές σε μετρητά στη Σαγκάη αυξήθηκαν 5,5% τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, καταδεικνύοντας αύξηση της ζήτησης από τους επεξεργαστές του μετάλλου, μετά από την εποχιακή ηρεμία, σύμφωνα με τον Wang Zheng, διαπραγματευτή του μετάλλου με την Dalu Futures Co., στη Σαγκάη.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου αυξήθηκε 1.410 γιουάν ή κατά ημερήσιο όριο 4%, στα 36.940 γιουάν (4.567 δολ.) ο τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του τον Μάρτιο του 1993. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 36.920 γιουάν ο τόνος, στις 11:29' π.μ., τοπική ώρα.

Το μέταλλο για άμεση παράδοση στην αγορά Changjiang αυξήθηκε 1.310 γιουάν, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στα 38.010 γιουάν ο τόνος σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), αυξήθηκε 145,50 δολ., ποσοστό 3,9%, για να κλείσει στα 3.915 δολ. ο μετρικός τόνος στις 7 Οκτωβρίου. Το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 3.932 δολ. και προσφέρθηκε στα 3.937 δολ. ο τόνος στις 10:40' π.μ., ώρα Πεκίνου.

Στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), ο χαλκός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου αυξήθηκε 0,40 σεντς, στο 1,8125 δολ. η λίμπρα, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές, στις 11:38' π.μ. ώρα Πεκίνου, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ μιας ημέρας.

Τα προβλήματα στην παραγωγή του μετάλλου στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ζάμπια, επηρεάζουν επίσης ανοδικά την τιμή του χαλκού.

Το χυτήριο της Glencore International AG στη Ζάμπια έκλεισε στις 3 Οκτωβρίου εξ αιτίας έλλειψης καυσίμων, ενώ η Asarco LLC, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγή χαλκού των ΗΠΑ, έκλεισε το χυτήριό της στις 2 Οκτωβρίου στην Αριζόνα, για επισκευή.

Η Falconbridge Ltd. άρχισε τη δικαστική διαδικασία για να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο εργοστάσιο χαλκού της στο Kidd Creek του Οντάριο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στις 8 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι σε αυτό το εργοστάσιο άρχισε απεργία την 1η του μηνός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα