Οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών το 2006

Συνέντευξη Γ. Αλογοσκούφη στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 10:21

Κατάργηση ή ενοποίηση οργανισμών του δημοσίου με μετάταξη των υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα και σταδιακή ενσωμάτωση επιδομάτων στους μισθούς αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το 2006, όπως δηλώνει ο υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Απογευματινή».

Ο υπουργός Οικονομίας διευκρινίζει ότι από το 2006 θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης 100 οργανισμών του δημοσίου η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια και όπου υπάρχει θέμα προσωπικού «ασφαλώς δεν θα πάμε σε απολύσεις, θα μεταταγεί σε άλλους οργανισμούς».

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτει, θα αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, καθώς και στην Αγροτική και την Εμπορική Τράπεζα.

Για τη σταδιακή ενσωμάτωση των επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σχολιάζει ότι αποτελεί διαδικασία που «θα πάρει πολύ χρόνο επειδή έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος». Ως παράδειγμα φέρνει το γεγονός ότι υπάρχει απόκλιση μισθών που φθάνει και το 100% μεταξύ υπαλλήλων υπουργείων με τα ίδια προσόντα, όπου «η εξίσωση μπορεί να γίνει μόνο προς τα πάνω», όπως σχολιάζει.

Αναφερόμενος στο θέμα των ελλειμμάτων, ο κ. Αλογοσκούφης παρατηρεί ότι «δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε διαμιάς τα ελλείμματα». Επαναλαμβάνει δε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να μειώσουμε τα ελλείμματα και να μην επιβαρύνουμε παράλληλα τον ελληνικό λαό υπέρμετρα, δηλαδή να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους» και υπενθυμίζει ότι «η όλη μείωση του ελλείμματος που έγινε φέτος, έγινε κυρίως από τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών». Πάντως σχολιάζει «για να αντιμετωπίσουμε με διαρθρωτικό τρόπο τα προβλήματα του κράτους και της σπατάλης που υπάρχει, θα χρειαστεί πιθανώς πολύ περισσότερο και από μία τετραετία», προκειμένου να μη δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα τόσο και στην κοινωνία και την εξυπηρέτηση του πολίτη όσο και στην οικονομία.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Αμερική, ο κ. Αλογοσκούφης αφού εκτιμά ότι το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι καλό, επισημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή μας θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοχής και η χώρα μας διαθέτοντας μία σειρά από πλεονεκτήματα μπορεί να αποτελέσει την πύλη και το κέντρο ανάπτυξης της.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αφού επαναλαμβάνει ότι «στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού προσπαθούμε να μην παραμελούμε καθόλου αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», διαβεβαιώνει «ότι στο τέλος της τετραετίας έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένα ποσά και για τον ΟΓΑ και για το ΕΚΑΣ και σε αυτή τη δέσμευση μας θα είμαστε συνεπείς».

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα