Τι θα συζητηθεί σε Eurogroup και Ecofin

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 14:03

Για το Λουξεμβούργο αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο, αντίστοιχα. Η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων έχει ως εξής:

Α. Συμβούλιο Eurogroup:

1. Οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση και ειδικότερα οι πρόσφατες εξελίξεις των τιμών του πετρελαίου. Επίσης, θα γίνει αναφορά στα αποτελέσματα των συζητήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

2. Εξωτερική εκπροσώπηση της ευρωζώνης.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης της 13ης Μαΐου 2005, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup προετοίμασε σημείωμα, με το οποίο προτείνονται μέθοδοι για τη βελτίωση της εξωτερικής εκπροσώπησης της ευρωζώνης.

3. Σύγκριση της τρέχουσας ανάκαμψης της ευρωζώνης με προηγούμενους οικονομικούς κύκλους.

Σε συνέχεια της συζήτησης της 11ης Ιουλίου του 2005 σχετικά με τη διαφοροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup ασχολήθηκε με δύο μακροοικονομικά θέματα : α) τους λόγους επιβράδυνσης της ανάκαμψης της ευρωζώνης σε σχέση με προηγούμενους οικονομικούς κύκλους και β) την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας τιμών/κόστους τα τελευταία χρόνια.

Β. Συμβούλιο Ecofin:

1. Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Εφαρμογή

Θα συζητηθεί η σύσταση του Συμβουλίου προς την Ουγγαρία, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος

2. Οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

Στο ¶τυπο Συμβούλιο ECOFIN του Σεπτεμβρίου 2005 συζητήθηκαν οι δυνατότητες αύξησης της οικονομικής υποστήριξης της Ε.Ε. με στόχο την αναζωογόνηση των υποδομών και του ιδιωτικού τομέα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω τεχνικής βοήθειας αλλά και δανειακών πόρων που θα διατεθούν από την Ε. Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι σχετικές πρωτοβουλίες θα είναι συμπληρωματικές των διεθνών δράσεων που ήδη συντονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα για την ίδια περιοχή.

3. Οικονομικές σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ: επακόλουθα της συνόδου κορυφής του Ιουνίου.

Στο Συμβούλιο θα κατατεθεί προς συζήτηση κοινή δήλωση που συνέταξε η βρετανική προεδρία σε συνεργασία με τις επόμενες προεδρίες της Αυστρίας και Φινλανδίας για τους τρόπους προώθησης της διατλαντικής οικονομικής συνεργασίας, σε συνέχεια των συμπερασμάτων της τελευταίας ευρω-αμερικανικής συνόδου κορυφής του Ιουνίου 2005. Το κείμενο τονίζει το μέγεθος και τη σημασία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ δίνει έμφαση στα πορίσματα πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών θα έχει ως αποτέλεσμα μόνιμη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 3,5% στην Ε.Ε. και 3% στις ΗΠΑ.

4. Πολιτική ανταγωνισμού: τομεακές έρευνες.

Θα υπάρξει ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις συνθήκες του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας των χωρών της Ε.Ε.

5. Επακόλουθα του Προγράμματος Δράσης για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες: Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Για την περίοδο 2005-2010 διακρίνονται τρεις βασικοί στόχοι στον τομέα της ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών:

- Συγχώνευση της υπάρχουσας νομοθεσίας

- Αποτελεσματική μεταφορά των ευρωπαϊκών κανόνων στην εθνική νομοθεσία και παρακολούθηση της εφαρμογής τους από τις εποπτικές αρχές

- Συνεχής αξιολόγηση από την Επιτροπή της εφαρμογής των κανόνων στην πράξη και της επίδρασής τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Πράσινη Βίβλο για την πολιτική στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (Green Paper on Financial Services Policy 2005-2010), ενώ βρίσκεται στη φάση της ανοικτής διαβούλευσης για τον καθορισμό του Τελικού Προγράμματος Πολιτικής (Final Policy Programme) και την έκδοση της σχετικής Λευκής Βίβλου το Νοέμβριο του 2005, η οποία θα αξιολογηθεί από το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Στην πρόταση συμπερασμάτων που κατέθεσε η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή στο Συμβούλιο, γίνονται γενικά αποδεκτές οι θέσεις που εκφράζονται στην Πράσινη Βίβλο της Ε. Επιτροπής. Ειδικότερα, τονίζεται η σημασία της σταθεροποίησης και διαχείρισης κρίσεων των χρηματοπιστωτικών συστημάτων, της ενίσχυσης των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και της βελτίωσης της λειτουργίας της αγοράς στεγαστικών δανείων.

6. Πρόοδος και ευκαιρίες για καλύτερη νομοθέτηση στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Με πρωτοβουλία της βρετανικής προεδρίας έχουν προσκληθεί στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου οι πρόεδροι των τριών επιτροπών –εποπτείας τραπεζών, κεφαλαιαγοράς και ασφαλιστικών εταιριών- του τρίτου επιπέδου της διαδικασίας “Lamfalussy” (CEBS, CESR, CEIOPS) να καταθέσουν τις απόψεις τους στο Συμβούλιο σχετικά με τις δυνατότητες βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και μείωσης των σχετικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις, με βάση τόσο τις αρχές της καλής νομοθέτησης, όσο και τη χρήση νέων τεχνικών (αναλύσεων κινδύνων και κόστους – οφέλους, μέτρησης αποτελεσμάτων κτλ).

Ένας επιπλέον σημαντικός ρόλος των παραπάνω επιτροπών είναι η ενθάρρυνση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά μεταξύ τους για τη μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα