Κεφάλαια άνω του 1,34 δισ. στο «βιβλίο» της Πειραιώς

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015 11:04
UPD:11:18
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

  

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Ολοκληρώθηκε η φάση ανακεφαλαιοποίησης με την Τράπεζα Πειραιώς, που συγκέντρωσε ποσό άνω του 1,34 δισ. ευρώ κατά τη διαδικασία του book building, καταγράφοντας επιτυχία για την τράπεζα, η οποία επωμίστηκε στα stress test μεγάλο βάρος κεφαλαίων εξαιτίας της θέσης της στην αγορά και ξεκίνησε τη διαδικασία σε μια στιγμή που είχε ενταθεί η αβεβαιότητα γύρω από τη διαπραγμάτευση, επηρεάζοντας την επενδυτική διάθεση των διεθνών αγορών.

Η Πειραιώς, η οποία πραγματοποιεί την αύξηση σεα 0,003 ευρώ, κλείνει την αυλαία της ανακεφαλαιοποίησης, κατά την οποία οι τέσσερις τράπεζες κάλυψαν ανάγκες ύψους 8,6 δισ. ευρώ με έναν συνδυασμό αυξήσεων κεφαλαίου, ασκήσεων διαχείρισης παθητικού και άλλων κινήσεων μετριασμού. Για τις δύο από τις τράπεζες - Alpha Bank και Eurobank - η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών έγινε με ιδιωτικά μέσα στο σύνολό τους, ενώ Εθνική και Πειραιώς θα χρειαστούν κρατική βοήθεια για το μέρος του δυσμενούς σεναρίου που δεν κάλυψαν.

Η Alpha Bank με τιμή διάθεσης 0,04 ευρώ προσέλκυσε κεφάλαια ύψους 2,7 δισ. ευρώ και επιλέγει μεταξύ των προσφορών ως το ποσό του 1,55 δισ. ευρώ. Η τράπεζα χρειαζόταν συνολικά 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων είχε συγκεντρώσει 1,04 δισ. ευρώ από το LME. Σημειώνεται ότι από τις δράσεις μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών ο SSM της αναγνώρισε 180 εκατ. ευρώ, που μειώνουν ισόποσα τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον κατέγραψε η Eurobank στο δικό της βιβλίο, με προσφορές 2,5 δισ. ευρώ έναντι των 2,039 δισ. ευρώ που ήταν οι συνολικές ανάγκες. Στα 790 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος του οφέλους από το LME της τράπεζας. Η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιορίζεται κάτω από το 3%, ενώ η ομάδα των επενδυτών θα ελέγχει περί το 35% της τράπεζας. Τιμή διάθεσης ήταν το 0,01 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα υλοποιεί έναν συνδυαστικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει το book building που ολοκληρώθηκε, τη δημόσια προσφορά προς τους Έλληνες μικροεπενδυτές και σε δεύτερη φάση, την πώληση της Finansbank. 

Από το βιβλίο προσφορών η τράπεζα συγκέντρωσε 475 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης 0,02 ευρώ, ενώ με την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 691 εκατ. ευρώ φθάνει το 1,166 δισ. ευρώ και για το υπόλοιπο μέρος του βασικού σεναρίου, πραγματοποιεί από τις 30 Νοεμβρίου δημόσια προσφορά για ποσό ως 300 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετα κεφάλαια ύψους 308 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων κατανομής βαρών που συμπεριλαμβάνουν τη μετατροπή σε κοινές μετοχές όλων των υφιστάμενων κεφαλαιακών μέσων της τράπεζας.

Εξ αυτών περίπου 197 εκατ. ευρώ είναι οι προνομιούχες μετοχές Αμερικής και τα υπόλοιπα υβριδικά και ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης που δεν αποδέχθηκαν την προαιρετική προσφορά. Για το υπόλοιπο ποσό του δυσμενούς σεναρίου, το ΤΧΣ θα μετάσχει με 75% με coco’s, τα οποία θα επιδιώξει να αποπληρώσει μέσω του τιμήματος από την πώληση της Finansbank.

Η Πειραιώς ολοκλήρωσε χθες τη δική της προσφυγή στις αγορές. Το αρχικό ποσό κεφαλαίων που με βάση το βασικό σενάριο του stress test θα έπρεπε να καλύψει ανερχόταν σε 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο μειώθηκε στο 1,34 δισ. ευρώ καθώς ο SSM αναγνώρισε δράσεις συνολικού ύψους 271 εκατ. ευρώ από το capital plan της τράπεζας, ενώ επιπλέον 602 εκατ. ευρώ απέδωσε κεφαλαιακά στην τράπεζα η άσκηση διαχείρισης παθητικού. Η συμμετοχή του ΤΧΣ θα αφορά το ποσό των 2,45 δισ. ευρώ που είναι το μέρος του δυσμενούς σεναρίου που δεν καλύφθηκε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα