Υποχωρεί το ευρώ έναντι δολαρίου και γιέν

Καθώς φαίνεται ότι η Merkel θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει την πολιτκή της
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 07:02

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ το ευρώ έναντι του δολαρίου για τρίτη ημέρα στην Ασία, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η Γερμανίδα Angela Mekel θα αντιμετωπίσει αντίσταση στις πολιτικές της από το συμμετέχον στην κυβέρνηση συνασπισμού κόμμα του Gerhard Schroeder.

H ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Merkel, παραχώρησε τον έλεγχο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας στους Σοσιαλδημοκράτες του Schroeder μετά από συμφωνία χθες, θέτοντας τέλος στο επί τρεις εβδομάδες αδιέξοδο του αποτελέσματος των εκλογών. Το ευρώ υποχώρησε 1,5% από τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα δυσκολευτεί να αναδυθεί από τη στάσιμη ανάπτυξη και τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εναντι του δολαρίου το ευρώ υποχώρησε στο 1,2032 στις 11:25' π.μ. στο Τόκυο, από 1,2067 δολ., που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, όπου σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση μέσα σε μία εβδομάδα. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε επίσης έναντι του γιέν στα 137,26, από 137,70 γιέν. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές το ευρώ αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να υποχωρήσει στο 1,1950 δολάρια.

Η Merkel θα πρέπει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις των Σοσιαλδημοκρατών στα σχέδια για μείωση φόρων και επιδοτήσεων, αλλά και στα μέτρα για τη μείωση της ασφάλειας εργασίας, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη μείωση του ελλείμματος της χώρας.

Υπό την ηγεσία του Schroeder, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας το 2005, θα υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τέταρτο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα