Ν. Κορέα: Αύξηση των επιτοκίων στο 3,5%

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 07:35

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προχώρησε για πρώτη φορά, μέσα σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, από τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ, προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό από τις τιμές ενεργείας σε επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των εσωτερικών δαπανών.

Ο διοικητής της Bank of Korea, Park Seung και τα έξη μέλη της, αύξησαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 3,5%, κατά τη μηνιαία τους σύσκεψη, σήμερα στη Σεούλ. Δώδεκα από τους συνολικά 14 οικονομολόγους και αναλυτές ομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την αύξηση.

Η μείωση των φόρων και τα επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ, ενθαρρύνουν τους Νοτιο-Κορεάτες να ξοδέψουν περισσότερα, αυξάνοντας τις πωλήσεις των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Shinsegae Department Store Co., οδηγώντας την ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί κατά περίπου 5% το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2006, από 3% που ήταν το πρώτο εξάμηνο, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών αυξάνονται και οι εξαγωγές παραμένουν μεγάλες, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Η απειλή του πληθωρισμού, που γιγαντώθηκε με την αύξηση του κόστους των καυσίμων, ώθησε τις κεντρικές τράπεζες της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων, να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού φέτος. Στις 4 Οκτωβρίου η Bank of Korea είχε πει ότι θα σκεφτεί το θέμα της αύξησης των επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα