Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αυξήσει τον πληθωρισμό υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
«Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η διαδικασία αποκατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης έχει ολοκληρωθεί. Στη συνεδρίαση του διοικηδ.σ. τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε διεξοδικά την ισχύ και την επιμονή των παραγόντων που επιβραδύνουν την επαναφορά του πληθωρισμού προς το 2%», τόνισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο των κινδύνων όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών έχει μετακινηθεί προς τα κάτω, θα δράσουμε με όλα τα διαθέσιμα που έχουμε στο πλαίσιο της εντολής μας».
Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε ειδικά στο ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας, σε μια ένδειξη ότι ίσως μειωθεί περαιτέρω.
Υπογράμμισε επίσης ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι ένα «ισχυρό και ευέλικτο εργαλείο», που μπορεί να προσαρμοστεί όσον αφορά στο μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκειά του.
Δίνοντας το μήνυμα της εγρήγορσης της ΕΚΤ, ο Ντράγκι ανέφερε: «Εάν αποφασίσουμε ότι η τρέχουσα πορεία της πολιτικής μας δεν είναι επαρκής για να επιτύχουμε τον στόχο μας, θα κάνουμε ότι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αυτό είναι που απαιτεί από εμάς ο στόχος για τη σταθερότητα των τιμών».
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει τρεις κινδύνους. Πρώτον, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι φέτος η πιο αδύναμη από το 2009. Δεύτερον, η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι η πιο αδύναμη από το 1998. Τρίτον, η επαναφορά της οικονομίας στα προ κρίσης επίπεδα είναι πολύ μακρά σε σχέση με την εμπειρία του παρελθόντος.
«Εάν η σημερινή εκτίμησή μας είναι σωστή, θα χρειασθούν 31 τρίμηνα για την επιστροφή του επιπέδου παραγωγής στα επίπεδα προς της κρίσης - στο πρώτο τρίμηνο του 2016», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.